En liten update från savannen och Karen Blixen Camp! Med stor passion jobbar vi vidare med att utveckla ansvarsfull turism på plats här. Vår mission är att vara med att förbättra platser att bo på och därmed blir dessa platser också bättre att besöka.

I Mara North Conservancy, Masai Mara, Kenya ligger Karen Blixen Camp, en ekocamp som ligger i ett naturvårdsområde där masaierna är landägare som leasar ut sin mark till förmån för turismaktiviteter. Det fina med detta är att äntligen finns en affärsmodell där turismen direkt ser till att lokalbefolkningen tjänar pengar genom de leaseavgifter som betalas via parkbiljetterna som du som gäst betalar när du köper en safari hit. Denna modell gör också att både turismoperatörer och landägare samarbetar med att förbättra landområden både för vilt och ekosystemet som finns här, men också för boskapen som masaierna äger.

David med sin fru Nasha — en av Karen Blixens landägare

Ett projekt som ingår i Mara North Conservancy är att samköra betet för samtliga kor som tillhör de 750 landägarna här. Här har vi infört mobile bomas, inhägnader som enkelt kan flyttas med traktor och grazing zones, olika betesområden för att mer aktivt kunna sprida betandet så att områden får tid att återhämta sig. Detta är ett led i att organisera betandet så att korna inte sprids överallt, med risk för att viltet ger sig av. Korna betas gemensamt och i olika planerade områden i Mara North så att vi som turismoperatörer vet var de finns någonstans. Ofta väljer våra guider att ta med sina gäster för att förklara det speciella förhållandet mellan boskap och masaier — ett starkt kulturellt uttryck för ett folk som fortfarande är nomader på många sätt.

Mobila inhägnader används — skyddar korna från lejon och andra rovdjur om natten

Den senaste tiden har vi jobbat med att vidareutveckla bland annat det smyckes-projekt som startade på campen förra året, där 32 masai-kvinnor lär sig nya design som de kan exportera till internationella marknader. Vi har fått sponsring för att utveckla nya produkter från bland annat Pilgrim Foundation i Danmark. Vidare har vi flera etablerade designers redo att bidra med sin talang och tid för att hjälpa kvinnorna utveckla en större portfolio av produkter. Ju fler bättre produkter, desto mer försäljning för kvinnorna. Projektet fungerar som ett fair trade projekt, där 65 % av det du betalar behålls av kvinnan du köpt det av. Och alla smycken har etiketter där du kan läsa om just den kvinnan som producerat ditt smycke. I sommar kommer vi sälja en hel del av dessa smycken i Sverige :) hör av er till tina@ecolyx.com för beställningar.

Murrani armband — Maasai krigararmband eller fotlänk 100 SEK / armband

I dagarna har vi haft besök av Ebb & Flow Jewelry, ett smyckesföretag som startats av två Los Angeles baserade designers, Brock O’Hurn och Morten Thorup, som med stor passion vill vara med och bidra till utveckling och bevarande arbete här i Masai Mara. I sommar kommer en svensk designer, Anna Parry Nilsson, till oss på campen och fler produkter kan se världen — så spännande och positiva tider!

Brock och Morten i kvinnornas smyckesverkstad

Vi har lite försiktigt startat ett skolsponsring program för barn med speciella behov. I januari skickade vi en döv pojke på internatskola för döva barn och äntligen får han chansen att lära sig att kommunicera. När han kom tillbaka för ledighet förra veckan var han en förändrad pojke — så öppen, så mycket mer kommunikativ och med liv och glädje i ögonen…

Litate med sin sponsor Pernille

Vi samarbetar också med den lokala skolan i Mararienda — det närliggande centret från campen. Barnen har varit ute på game drive — ingen självklarhet för barn här, men så viktigt att de lär sig och får insikt om detta ekosystem och dess känslighet. Dessa barn kommer att vara framtida generationers landägare och för att säkra att Masai Mara’s stora viltkoncentration finns kvar länge till, så har vi ett ansvar att bidra med kunskap. Våra guider tog ut sammanlagt 60 barn på safaris, och delade med sig av sin enorma erfarenhet som safariguider.

Glada Mararienda Village School elever på väg ut på safari

Ett annat projekt som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden är Karen Blixen Hospitality School, en skola för yrkesutbildning och vars kockutbildning är mycket framgångsrik. Sedan starten 2012 har sammanlagt 27 kockar examinerats och 75 % av dessa har fortfarande jobb. I juni har vi en antagning för ytterligare 12 studenter som ska gå den 1 1/2 år långa utbildningen och sedan har en mycket stor chans till ett jobb inom turism i Kenya. Skolan integreras i vår hotell verksamhet och om du kommer som gäst kanske du blir erbjuden en sundowner eller bushdinner med våra studenter som dina värdar! Nyligen fick skolan i uppdrag att sätta samman 10 Essential Dishes And Drinks för Food Republic . Kika här på resultatet!

Sukuma wiki — mums!

Och så här lycklig är jag över att få vara med om detta äventyr!

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Ecolyx.com’s story.