Afstuderende bachelors en masters in taalrichtingen en hun zoektocht naar een job

Deze maand was ik, op verzoek van een recent afgestudeerde master in het vertalen, te gast op de jobinfobeurs van de campus Sint-Andries van de KU Leuven. Zij vond namelijk dat er te weinig aandacht werd besteed aan studenten die net als zij als zelfstandig vertaler-ondernemer aan de slag wilden gaan na hun studies. En ze had gelijk… Ik was daar met een tolk en een ondertitelaar om zo uitgebreid en representatief mogelijke informatie te kunnen geven aan de studenten en uit een heleboel vragen die we kregen, bleek dat hen correct informeren en tegelijkertijd warm maken/houden voor het freelancersbestaan niet zo eenvoudig was.

Voor de studenten die dromen van een carrière als freelancevertaler, zet ik — in overleg met mijn twee collega’s — hier nog even alle algemene vragen op een rijtje. Wie denkt dat deze informatie hem niet aanbelangt, heeft het mis. Ook voor u — die niets met de eerste stap op de jobmarkt te maken heeft — kan deze informatie nuttig zijn. Misschien zit u in het onderwijs en trekt u hieruit wijze lessen, misschien zit u in de bankwereld en kunt u beginners iets aanbieden om de juiste start te maken, misschien bent u gewoon een investeerder die ook de kleine zelfstandigen niet vergeet. Of misschien beseft u dankzij dit artikel waarom kleine zelfstandigen in bepaalde sectoren — met name de sectoren waarin het beroep als iets ‘vanzelfsprekends’ (‘dat kan toch iedereen’) beschouwd wordt — het moeilijk hebben om het te maken en voldoening te halen uit hun werk.

“Er wordt in de opleiding heel erg de nadruk gelegd op het feit dat je als zelfstandig vertaler de hele dag achter de computer zit. Ik heb daardoor schrik gekregen. Ga ik het wel volhouden en ga ik het sociale contact niet missen?”

Dat was de eerste vraag die ik kreeg. De vraag was terecht. Zelfs ik had, toen ik de overstap maakte van bijberoep naar hoofdberoep, schrik dat het mij te veel zou worden. Het klopt dat je als zelfstandig vertaler inderdaad alleen achter de computer zit, althans als je aan het vertalen bent. Echt sociaal contact zoals met collega’s op de werkvloer heb je inderdaad niet. Maar als je echt leeft voor je vak, gaat de tijd razendsnel. Ik ben nu drie jaar in hoofdberoep bezig (na ruim 7 jaar in bijberoep) en ik heb er nog geen moment spijt van gehad, en dat geldt ook voor mijn collega’s Len Van Renterghem (ondertitelaar) en Anne-Marie Dewachter (beëdigd vertaalster en tolk) die me vergezelden op de jobinfobeurs.

Maar inderdaad, elke mens heeft sociaal contact nodig. Daarom doen heel veel freelancevertalers naast het vertalen nog andere activiteiten: 
 — lesgeven, 
 — tolken,
 — lezingen geven,
 — actief zijn als vrijwilliger, 
 — of zoals ikzelf, het nuttige aan het aangename koppelen en regelmatig gaan netwerken om nieuwe contacten te leggen die klant kunnen worden.

En zo kom ik meteen bij de tweede vraag die mij werd gesteld.

“Moet ik, als ik zelfstandige wil worden, ondernemend zijn?”

Daarop is het antwoord eigenlijk heel duidelijk “ja”, al is een kanttekening hier wel op haar plaats. Als het echte ondernemerschap je (nog) niet in het bloed zit of het ontbreekt je nog aan het nodige zelfvertrouwen, dan kan je beginnen met uitsluitend te werken voor vertaalbureaus. Op die manier wordt je de eerste stap — het onderhandelen en het komen tot een daadwerkelijke vertaalopdracht — uit handen genomen en ben jij uitsluitend de uitvoerder (als ondertitelaar ligt het anders, vernam ik van Len, daar verloopt alles vaker via gespecialiseerde bureaus). Maar dat wil niet zeggen dat hier geen enkele vorm van ondernemerschap vereist is. Integendeel, veel grote vertaalbureaus eisen van hun freelancers zaken die eigenlijk absoluut niet door de beugel kunnen. Ga maar eens op Twitter zoeken op de hasthag #tegendebakker (of lees mijn blogs: Professionals hebben het laatste woord en Vertaalbureaus in binnen- en buitenland: anders en beter). Een grondige praktische voorkennis van wat kan en niet kan is volgens mij een heel groot pijnpunt in de opleidingen: Wat is een redelijke prijs en wanneer word ik belazerd?(*) Is het normaal dat vertaalbureaus je pas willen betalen als zij het geld van hun klant hebben gekregen? Hoe zit het met aansprakelijkheden als ze nog een foutje vinden en je daarop willen afstraffen? Wat is een aanvaardbaar foutenpercentage? Is het normaal dat zij een kopie van mijn identiteitsbewijs (en soms zelfs een bewijs van goed gedrag en zeden) vragen? Enzovoort.

(*) Ter info: Dit zijn de VERKOOPprijzen van een buitenlands vertaalbureau. Deze prijzen zijn zelfs als aankoopprijs — jouw prijs dus — maar net aanvaardbaar.

Daarom is het ook hier van groot belang dat je kan onderhandelen en niet zomaar alles slikt. Ook als beginnend vertaler heb je je rechten en moet je je boterham verdienen, en dat is voor jou veel moeilijker dan voor een ervaren vertaler, want tenslotte heb jij nog geen klantenbestand om op terug te vallen en — wat nog veel belangrijker is — jij doet ook veel langer over een vertaling, met andere woorden:

Je moet veel harder werken om hetzelfde te verdienen als een ervaren vertaler.

Wil je je meteen focussen op de markt die het meeste voldoening geeft, dat wil zeggen de eindklanten, dan zijn ondernemerskills noodzakelijk. Maar ondernemend zijn in iets wat je graag doet en waar je passie ligt, gaat eigenlijk heel natuurlijk. Dus het is absoluut niet iets waarvoor een beginnend vertaler schrik moet hebben. Ik herinner me nog dat ik met een bang hartje naar mijn eerste netwerkevent ging, maar toen ik mezelf voorstelde als freelancevertaalster en het woord Google Translate viel, was ik vertrokken.

Een andere heel vanzelfsprekende vraag was:

“Hoe vind ik klanten?”

Daarvoor zijn eigenlijk twee kanalen:
- via je kennissenkring en netwerken voor de rechtstreekse klanten en
- via mail en het internet voor vertaalbureaus.

In het eerste geval komt het erop aan dat je zoveel mogelijk onder vrienden en kennissen bekendmaakt dat je als zelfstandig vertaler aan de slag bent. Verspreiden wat je doet — van de schoolpoort tot in het fitnesscentrum — is de beste mond-tot-mondreclame die je je maar kan voorstellen. Opdrachten van eindklanten komen soms uit de meest onverwachte hoek.

Wil je ietwat meer financiële zekerheid, dan is samenwerken met vertaalbureaus een interessante piste. Zij hebben een continue nood aan goede freelancevertalers, maar ze werken heel vaak met dezelfde vertalers. Daarom is het van groot belang dat je naam bij hen bekend wordt én blijft. Mocht er een van hun vaste waarden niet beschikbaar zijn, dan zullen zij misschien— als ze onlangs nog van jou gehoord hebben —bij jou aankloppen en word je misschien op termijn wel een van hun vaste krachten. Vertaalbureaus ‘warm houden’ doe je door:

- je cv op te sturen,
- te melden wanneer er iets is gewijzigd bij jou (bijv. nieuwe software, nieuw adres, geactualiseerd cv),
- je beschikbaarheid per mail melden (vooral als jij werkt in de vakanties, kan dit zeer nuttig zijn).

Bij een vertaalbureau binnen geraken is een kwestie van heel veel geduld en vooral niet opgeven.

Een alternatief is werken voor ervaren collega’s. Dit heeft een heel groot voordeel: je krijgt feedback en je schaaft je kennis continu bij. Daarnaast zitten zij net als jij in het vak, kennen het klappen van de zweep. Zij zullen je bovendien correct behandelen, dus je gaat hier een veel beter gevoel aan overhouden dan aan werken voor grote vertaalbureaus. Via de besloten Facebookfora GentVertaalt en Vertalerskoffiehoek kan je kennismaken met ervaren collega’s.

Een terechte opmerking die ik kreeg, die ook eigenlijk helemaal niks met vertalen of zelfstandig worden op zich te maken heeft, was:

“Ik voel me zo onzeker als het gaat om een job, ik heb een beetje schrik om de arbeidsmarkt op te gaan.”

Dat lijkt mij als student een heel normale reactie. Je weet nog niet goed wat je wilt en nog veel minder wat je kan verwachten. Studenten die nog zoekende zijn, verwijs ik naar mijn blog ‘Gezocht freelancevertalers (m/v)’. Uiteraard richt ik mij hierbij vooral naar de schoolverlaters die als zelfstandige aan de slag willen maar toch ook naar hen die liever eerst werkervaring opdoen als loontrekkende en eventueel in bijberoep willen starten. Het is namelijk helemaal niet zo slecht om, als je nog niet zeker weet wat je wilt, eerst een baan als loontrekkende te zoeken en ervaring op te doen.

Van een aantal studenten kreeg ik ook te horen dat zij heel graag als literair vertaler aan de slag willen, maar dat hun docenten hen erop hebben gewezen dat ze daarvan niet kunnen leven. Het is inderdaad als zelfstandig literair vertaler hard bikkelen, ten eerste om binnen te komen in deze wereld en ten tweede wordt er een hogere productiviteit vereist omdat de prijzen beduidend lager liggen dan in andere sectoren. Komt ook nog bij dat je meerdere maanden aan een literaire vertaling werkt, en dat je heel vaak pas op het einde van de rit plus 30 tot 60 dagen betaaltermijn betaald wordt. Naast literaire vertalingen nog een andere specialisatie nemen — bijvoorbeeld het vertalen van toeristische teksten — is een optie, beter is echter om een meer gevraagde specialisatie te kiezen die je uiteraard ook ligt.

Maar laat je alsjeblieft niet zomaar afschrikken want zonder literaire vertalers zou de wereld veel armer zijn!

Een vraag die ik niet heb gekregen, maar mijn collega Len wel, is het kostenplaatje van de startinvesteringen. Als vertaler kan je nog even wachten met investeringen en beginnen zonder CAT-tool. Het beperkt enerzijds wel je kansen op werk bij grote vertaalbureaus, maar zo kan je wel eerst een basis opbouwen zonder meteen al zware kosten te maken. Een goede CAT-tool kost zo’n 500–600 euro en dat bedrag heb je niet zo gauw bij elkaar verdiend. Van mijn collega Len hoorde ik tot mijn verbazing dat ondertitelsoftware ruim drie keer zo duur is en dat je niet zonder kunt. Dus als je echt als ondertitelaar aan de slag wil, heb je een financieel budget nodig van algauw 1800 euro (plus alle andere extra’s). Dit is iets wat ik zelf nooit had bedacht, maar het is wel cruciale informatie om te weten waaraan je begint. Een combinatie van ondertitelaar en vertaler kan je wat financiële ademruimte geven, maar ook je vakantiegeld hierin investeren is een optie.

Houd er ook wel rekening mee dat de markt van ondertitelen niet zo groot is: VRT werkt met zijn eigen vaste freelancers en de andere commerciële zenders hebben maar een beperkt aantal programma’s die moeten worden ondertiteld. Daarnaast is ondertitelen ook iets waarvoor je technisch onderlegd moet zijn. Het vergt veel meer dan puur vertalen. Wij konden uiteraard uit de gesprekken niet opmaken in hoeverre deze technische kennis ook echt getraind wordt tijdens de opleiding. Wij hopen van wel want elk taalberoep vergt een andere aanpak. Daarom dat ik ook een grote voorstander ben om ervaren freelancers in de lessen te betrekken: je kan de studenten bij technische vertalingen wel persartikelen over de automobielsector laten vertalen, maar dit is absoluut niet de hoofdtaak van een technisch/automotive vertaler. Wie zich specialiseert in uiterst gespecialiseerde vertalingen zoals mijn collega Anne-Marie Dewachter,die zich heeft toegelegd op medische en juridische vertalingen, moet bijvoorbeeld ook inzicht krijgen in de processen en verschillen van beëdigde en gelegaliseerde vertalingen, op de hoogte zijn en blijven van de wetgevingen en ook — net als bij de potentiële literaire vertalers — weten wat hem/haar te wachten staat als het gaat om de betaalpraktijken van zijn/haar grootste klant, de overheid.

Conclusie: ik zou niets liever willen dan een paar enthousiaste jonge collega’s erbij te krijgen. Zelfstandig vertaler — en ondernemer — zijn is het mooiste wat er is, maar de vertaalsector is een sector waar je stevig in je schoenen moet staan en waar je het best niet onvoorbereid aan begint. Informeer je daarom voldoende online en bij collega’s over wat er wel en niet kan. Samen staan we sterker! Dat is ook de reden waarom ik aan de jobinfobeurs deelnam.

Els Peleman
EP Vertalingen

In samenwerking met Len Van Renterghem: Titulare 
en Anne-Marie Dewachter: ADW Vertalingen