Kick off! Echt beginnen met Holacracy

Ondertekening van de Holacracy grondwet bij Kaliber. Een startsein voor iedereen in de organisatie.

We krijgen onwijs veel energie van klanten die volmondig ‘JA’ zeggen tegen Holacracy. Klanten die open staan voor de vrijheid van een dynamische organisatie en die toch ook inzien dat er spelregels nodig zijn.

Kaliber is een interactief bureau voor merkbeleving. Op het kantoor in Utrecht werken zo’n 40 mensen. De teams waren al aan het flirten met zelfsturing. Nu gaan ze all-in! Coaches Diederick Janse en Esther Teunissen van Energized.org begeleiden ze daarbij.

Van kennismaking met Holacracy naar besluit tot implementatie

Diederick gaf in juni een demo. Om de smaak te pakken te krijgen werd toen ook een simulatie van een roloverleg gedaan. Het hele team van Kaliber besloot toen om de implementatie goed aan te pakken en ook voor coaching te kiezen.

Nu, drie maanden later, is de kick off al. Een energieke meeting waarbij het startsein wordt gegeven én de eerste aanzet alvast wordt gemaakt.

Refresher

Diederick frist het geheugen van de groep op zodat iedereen weet wat er gaat gebeuren.


Ondertekenen grondwet

Nienke en Ronald ondertekenen samen de Holacracy grondwet. Een belangrijk en mooi symbolisch moment!

Vanaf de ondertekening werkt iedereen volgens de spelregels van Holacracy.


Let’s get started!

Na het zetten van de handtekeningen werd direct een eerste opzet gemaakt voor de breedste cirkel. Die basis is gebaseerd op de huidige realiteit en niet op de perfecte ideale structuur.


Daarom schrijft iedereen de vijf belangrijkste activiteiten die hij of zij doet binnen de organisatie op een post-it.


Nadat iedereen vijf activiteiten op een post-it heeft geschreven hangt iedereen (in stilte) zijn post-its op. Iedereen is vrij om de post-its te clusteren over en weer. Zo ontstaat een eerste structuur!


De komende maanden gaat Esther drie van de vijf cirkels bij Kaliber begeleiden. Het is mooi om te zien hoe Kaliber voor klanten alle energie richt op het creëren van waarde maar dat ook doet voor de mensen binnen het eigen team.


We delen graag de vibes van Holacracy met je!
Je vindt ook tips & trics vinden op Twitter, Medium en Facebook. Of meer over Energized.org op onze website.
Speak up!
hallo@energized.org
of neem contact op met Paula Nordhauzen paula@energized.org.