ATEİZM İÇİN TANRI NEDİR?

Eris Bey
3 min readMar 20, 2019

--

Ateizm, sorgulama kapsamına aldığı tanrı tanımından sorumludur. "Bence tanrı böyle değil" demeniz, ateizmin yanıldığını ve hatalı olduğunu göstermez. Çünkü önemli olan "TANRI" kelimesi değil "TANRININ TANIMI" dır.

Örneğin markete gittiğinizde, market görevlileri ürünün ismini ve fiyatını altlarına yazarlar. Siz "Bence bu ürünün adı bu değil" diyerek, başka ürünün fiyatı ile alışveriş yapamazsınız.

Mesela gidip bir şişe viski alıp, "Bence bu su" diyerek suyun ücreti ile viski alamazsınız.

Ateizm için de tanrı tanımı böyledir. Size tanrı kelimesi üzerinden değil, tanımı üzerinden açıklamalar yapar. Yani "Bence tanrı böyle değil" diyerek, farklı varlıkların sorgulamasını ateizme bağlayamazsınız. Çünkü insanlar isterse elmaya da tanrı diyebilir. Ve elma vardır...

Sürekli karşılaşılan bir soru da şudur, "Peki tanrı böyle değilse?" İşte öyle değilse zaten bahsettiğimiz tanrı olmaz, yani teknik olarak ateizm için tanrı olmaz. Artık her neyse o bahsettiğiniz şey, sorgulanması ateizmin alanı dahilinde değildir.

Ateizm, bir tanrı veya cevapsız soruların ardındaki bilinmezlikleri aramak değildir. Ateizm iddia edilen tanrıyı sorgular. Ortada bir iddia yoksa, kendince tanrı yaratıp onu aramaz.

Ateizm, insanların tanrı diye adlandırdığı bir kurgu karakterin gerçekler ile ilişkisini sorgulamaktır. Ama her insanın kurguladığı karakteri sorgulamak da ateizm değildir.

Bu yüzden ateizm için, tanım olarak "TANRI NEDİR?" ve "TANRI NE DEĞİLDİR?" soruları çok önemlidir.

Örümcek Adam ateizmin konusu değil ise, bu Örümcek Adam ile tanrı kavramının farklı olmasından dolayıdır. Her kurgu karakter tanrı değildir ve ateizmin sorgulama alanına girmez.

Tanrıyı tanımlamak için de kurgu karakterin özelliklerinden çok "OLMASA OLMAZLARINA" bakmak gerekir. Bu değişken olabilen özellikler olsa da olmasa da tanrının tanımını etkilemez. Ama olmazsa olmazlar değiştiği zaman tanrı kavramından farklı bir tanım ortaya çıkar.

Örneğin tanrıyı tanımlarken BİLİNÇLİ ve SONSUZ GÜÇTE diyoruz, bu iki özellik olmazsa olmazdır. Ama iyi, kötü, mutlu, üzgün, yardım sever, kurnaz tanrı dersek, bunlar değişebilir özellikler olur. Yani iyi tanrı da mümkün değildir, kötü tanrı da ama tanrı yine tanrıdır.

Aynı şekilde olmazsa olmazları değiştirirsek, artık tanrı dediğimiz kavram tanrı olmaz. Örneğin bilinçsiz bir güce tanrı demiyoruz veya sınırlı güçte olan varlıklara da tanrı demiyoruz. Onları "Örümcek Adam" kategorisinde değerlendirmek daha doğru olur.

Kısacası ateizm, adına tanrı denen her şeyi sorgulayan bir sistem değildir, çünkü herkes istediği şeye tanrı demekte özgürdür. Ateizm, bilinçli sonsuz gücü sorgular. Bunun dışında kalan kavramlara da kendi sorgulama sisteminde tanrı demez.

Örneğin meşhur Zeus, ateizm için tanrı değildir, Örümcek Adam ne ise, Superman ne ise Zeus da odur. İsterseniz mitolojik efsane diyin, isterseniz süper kahraman diyin ama ateizm için asla tanrı değildir. Tanrı adı altında sorgulanması için BİLİNÇLİ ve SONSUZ GÜÇTE olması gerekir.

Zaten BİLİNÇLİ ve SONSUZ GÜÇTE ise, adı ne olursa olsun ateizmin sorgulama alanındadır ve anlatılan her şey onunla ilgilidir. BİLİNÇLİ SONSUZ GÜÇ olan A tanrısı da, BİLİNÇLİ SONSUZ GÜÇ olan B tanrısı da, isimleri ne olursa olsun aynı sorgulama alanına girer.

Bu yüzden din göndermeyen BİLİNÇLİ SONSUZ GÜÇ (BSG) olan tanrı ile, din gönderen BSG tanrı ve farklı dinlerin tanrısı olan BSG tanrı farklı farklı sorgulanmaz.

Çünkü din göndermek değişebilir bir özelliktir ama BİLİNÇLİ SONSUZ GÜÇ olmazsa olmazdır.

Eris Bey

--

--

Eris Bey

Büyük gerçekler, küçük şüpheler bütünüdür.