Mijn eerste Cannes.

written by Charlotte Ghekiere (@c_ghekiere), Project Manager @FamousBrussels

Cannes. Maandenlang is het hét gespreksonderwerp op bureau. Creatieven leven er naartoe, leven er van op en komen elk jaar terug, gefrustreerd en tegelijkertijd vol goesting om er terug in te vliegen en het jaar erop nog beter te doen.

Cannes is het feest van de creativiteit.

Elk jaar opnieuw pikt het toch een beetje als die delegatie creatieven vertrekt. Als ze Instagrammen. Of als ze terugkomen met straffe verhalen over het werk dat ze er gezien hebben, de mensen die ze er hebben ontmoet, de feestjes met andere Belgen, over zonovergoten boottrips, heftrucks, of wat er gebeurd is op de Croisette…

Als account is het niet evident om in Cannes te geraken, een ticket kost al gauw 2000 euro en de bureaus sturen doorgaans alleen de beste creatieven. Toen er afgelopen maandag ineens een plaatsje vrijkwam en FAMOUS vroeg of ik geen zin had om te gaan, heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Halsoverkop en totaal onvoorbereid ben ik woensdagochtend op het vliegtuig gestapt.

Met veel plezier heb ik me op sleeptouw laten nemen door die creatieven. 3 dagen hollen van het ene seminarie naar het andere, samen dwalen door de eindeloze gangen ingestuurd werk, van Facebook beach naar google beach, naar de Martinez, de haven, de Croisette,…

Zoveel creativiteit, zoveel innovativiteit, zoveel keuze… Cannes is echt overweldigend!

Een (kleine) greep uit het aanbod:

Monica Lewinsky

Een beetje sceptisch en tegelijkertijd nieuwsgierig schuiven we aan om naar de getuigenis van Monica Lewinsky te gaan luisteren. Nog geen minuut had ze nodig of de hele zaal hing aan haar lippen. Wat een madam! 22 jaar was ze toen het allemaal gebeurde. Eén fout maakte haar plotsklaps een wereldberoemde ‘slut’. Lewinsky was het eerste slachtoffer ooit van cyberbullying en wil nu na jaren van stilzwijgen haar verhaal brengen en zo meer empathie vragen voor alle slachtoffers van cyberbullying. ‘Because after all, if hate can go viral, maybe kindness can too.’

Dat ze deze oproep richtte naar het kruim van de internationale reclamewereld is natuurlijk ook niet toevallig. ‘The More Clicks, The More Ad Dollars. And The More Ad Dollars… the More of What Sells: Shame’. De staande ovatie op het einde toont aan dat de boodschap is aangekomen:

Haar pleidooi kan je hier nalezen:

http://www.adweek.com/news/technology/heres-full-text-monica-lewinskys-powerful-anti-shaming-speech-cannes-165571

The future of sex

The Drum ging op zoek naar de laatste evoluties in sex-tech in hun documentaire ‘The Big Turn On’ die in première ging op het festival. Als we de makers mogen geloven, komen er spannende tijden aan. Letterlijk. Seksspeelgoed wordt interactief, er wordt geflirt met de grenzen van bedrog, porno gaat VR en Tinder en soortgelijke apps zijn all over the place. Voor het eerst krijgen we met technologie echt zicht op wat er in de slaapkamer gebeurt. En die data zijn dan weer een bron van informatie voor marketingdoeleinden. En inkomsten.

Showcase new directors Saatchi & Saatchi

Naar verluidt echt niet te missen. En dus strijk ik me om 10u ‘s ochtends met een kleine kater en kleine oogjes neer in één van de comfortabele zetels van de grote zaal en laat 14 films van new directors op me afkomen. Stuk voor stuk waren het echt vernieuwende, verfrissende en verbluffende films.

Deze moet je zien:

Een hond, een surfer en kippenvel:

De kracht van een VO:

Tenenkrullend grappig:

Dit wil ik maken om zo een verhaal te vertellen:

En dit ook:

En een (kleine) greep uit het werk:

Nazis Against Nazis — Germany’s Most Involuntary Charity Walk

Hoe hou je neo-nazi’s van de straat en zamel je tegelijkertijd geld in om ze op andere gedachten te brengen…

Canal + — The Interactive Form

Waren alle registratieformulieren maar o-zo grappig!

Nivea — doll

Schattig, educatief en efficiënt!

anti-FGM — ‘It Happens Here’

Kedeng. Genitale verminking gebeurt ook in Schotland, UK en Italië. Maar ook in Nederland, Zweden, UK…

Foo Fighters — The Branching

Aan de Schuur: zo krijg je Foo Fighters alsnog in Werchter!

Bekijk de case hier.

De Lijn — fotopromo

Als uitsmijter nog even een eigen case die bij ons een beetje onder de radar is blijven hangen, maar wel een shortlist heeft gekregen en dus jullie aandacht verdient. Bekijk hem hier.

Mijn eerste Cannes… en ook ik wil meer dan ooit goede, creatieve ideeën realiseren. Maar dan moeten we ze natuurlijk eerst verkopen aan de klanten.

Vandaag vliegen we er alvast opnieuw in. Weliswaar met kleine oogjes en een klein beetje heimwee…