Mother Of Lions

written by Laurent @Dochy, digital creative director @FamousBrussels

De prijs der prijzen in Cannes is zonder twijfel de Titanium Grand Prix. De Titanium Lion werd in 2003 door Dan Wieden geïntroduceerd om het festival nieuw leven in te blazen. Volgens Dan dient de Titanium om “the way forward” te tonen en bekronen. En dit jaar is the way forward richting pizza.

Beepers

Voor we het over pizza hebben wil ik eventjes een paar jaar terug gaan, meer bepaald naar 1995. In dat jaar werden beepers (je kent ze nog wel: die kleine dingen waarmee je iemand kon opbeepen of een kort tekstbericht sturen) razend populair bij de Japanse jeugd. En één fabrikant domineerde de markt:Docomo met zijn Pocket Bell. Wat maakte de Pocket Bell nu zo razend populair? Een van de redenen was dat je naast korte tekstberichten ook nog op een eenvoudige manier meer emotie aan je berichtje kon toevoegen dankzij de eerste emoji. Een hartje.

Toen Docomo zich met zijn volgende generatie beepers herpositioneerde en zich meer en meer op zakenlui begon te richten, lieten ze hun hartje vallen. Dat kwam immers niet serieus over in een zakelijke context.

Gevolg: De Japanse jeugd stapte massaal over naar de concurrentie en tot overmaat van ramp bleek de nieuwe strategie niet te werken. De Japanse zakenwereld moest niets weten van de Pocket Bell. Docomo moest snel op de proppen komen met een slimme innovatie om de jeugd terug te verleiden. En dat deden ze met 172 tekens die gebruikt konden worden om het hele spectrum van menselijke emoties te communiceren.

Emoji’s.

Vandaag kunnen we ons digitale communicatie zonder Emoji’s niet meer voorstellen. Ze zijn een vast onderdeel van onze digitale cultuur geworden. En nog steeds razend populair dankzij WhatsApp, Kikk en iMessages van Apple. En daar heeft een pizzeria op een zeer slimme manier gebruik van gemaakt.

Domino’s Anyware

Domino’s werd door JP Morgan omschreven als “A technology company disguised as a marketing company disguised as a pizza company”. Domino’s is constant op zoek naar innoverende manieren om op een zo eenvoudig mogelijke manier pizza te bestellen. Daarvoor lanceerde Domino’s samen met zijn creatief bureau CP+B het Domino’s Anyware platform.

Anyware is een verzameling van slimme innovaties om pizza’s te bestellen. Zo kan je bijvoorbeeld een pizza bestellen via je Samsung televisie, in je auto, via Twitter of met smartwatch. En nu ook met de pizza Emoji.

Eenvoudiger kan je het niet bedenken. Of het zou via mind controle moeten zijn. Je denkt aan een pizza en ze leveren hem.

De Titanium Grand Prix win je natuurlijk niet omdat je Emoji’s gebruikt, maar wel omdat het in al zijn eenvoud over veel meer gaat dan een tof spotje of een slimme advertentie bedacht door een creatief bureau en betaald door een adverteerder. Deze Grand Prix toont wat er gebeurt als creatieve bureau’s en merken intens samenwerken om een platform te bouwen dat zowel het businessmodel van Domino’s verandert als, nog belangrijker, het leven van mensen. In dit geval de mensen die zin hebben in pizza.

Smakelijk.

Laurent Dochy | digital creative director | @dochy

Like what you read? Give FAMOUS Brussels a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.