İnternetin Evrimi Blockchain, Bitcoin ve Kripto Paralar Artık Hayatımızda..

Fatih Arslan
4 min readDec 30, 2017

--

Evet, belki Bitcoin kelimesi, belki kripto para belki de teknolojiyi yakından takip ediyorsanız blockchain sözcüğü ilginizi bu yazıma çekti. Finans haberleri arasında Dolar, Euro’nun iniş çıkışlarının yanı sıra Bitcoin diye bir şeyin yer bulması ve 15,000–60,000 TL fiyatlarında işlem görmesi daha fazla dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bir hafta 15 bin TL civarında seyreden Bitcoin, bir hafta 40 bin TL’ye çıkarken diğer bir hafta 25 bin TL’ye geriliyor olması özellikle 2017’nin başlarından beri her ne kadar değer kayıpları yaşasa da bin dolardan bir yılda 20 bin dolar seviyesine çıkabilen dijital bir para birimidir.

Bitcoin’ni ilk olarak 2009 yılında internette görmeye başlasak ta son bir yıldır dünya gündeminde ve para piyasalarında büyük ilgi odağı olmuş, herhangi bir merkezi, resmi kurum veya kuruluşa bağlı olmayan elektronik bir varlıktır. Blockchain ise internetin evrimi olarak nitelendirebileceğimiz, hatta yeni internet olarak ta tanımlayabileceğimiz blok zinciri şeklinde Türkçeleştirilen yeni nesil bir teknoloji ve Bitcoin de bunun bir ürünüdür. Estonya, İsviçre gibi bazı ülkeler Bitcoin’i resmi olarak kullanmaya da başlamıştır. Sembolü ฿, kısaltması ise BTC’dir.

Aslında bu yazımda Bitcoin’den çok Blockchain teknolojisine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Blockchain ismini yapısal özelliğinden alan, kriptolu işlemlerin bloklar halinde tutulması ve her bir bloğun bir önceki blok şifresinide içerecek şekilde ard arda dizilen blok zincirinden oluşan dağıtık veritabanı olarak tanımlanan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde işlemler networkte bulunan madenciler tarafından onaylanarak alıcı ile satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Blockchain’in güvenilirliğini de aslında bu dağıtık olma özelliği sağlıyor diyebiliriz. Örneğin, bankalar arası para transferi bir merkezden yani Swift, Wire gibi servislerden sağlanır. Blockchain de bir bağımlılık söz konusu değildir. Burada mining (madencilik) adı verilen bir yöntem ile onaylama yapılır ve transfer gerçekleşir. Madenciler bu sayede onayladıkları işlem için ödül alırlar. Bunada mining fee (madencilik ücreti) adı verilir.

Bir alım-satımın olduğu bu işlemler, dijital dünyanın para birimleri ile gerçekleştiriliyor. Blockchain teknolojisi ile üretilen bu para birimleri cryptocurrency yani kripto para birimi olarak adlandırılıyor. Bitcoin gibi aslında birçok kripto para birimi ve farklı blockchain modelleri de geliştirilmektedir. En bilinen blockchain girişimleri Ripple ve Ethereum olarak karşımıza çıkıyor.

Ethereum geliştiricilerin blockchain teknolojisi ile farklı uygulamalar geliştirmesine olanak tanıyan akıllı sözleşmeler ile işlemleri hızlı olmasını ve güvenilir olmasını sağlayan bir platformdur. Örneğin bir sanal pos ödeme alma uygulaması geliştirebilirsiniz veya twitter benzeri bir sosyal ağ geliştirebilirsiniz. Ethereum’unda kendine ait kripto para birimi Ether kısaltması ETH’dir.

Ripple ise dünyanın ödeme ağı olmayı hedefleyen aralarında Akbank’ın da olduğu, dünyanın önde gelen bankaları dahil birçok banka ile anlaşma sağlayan ve bu teknolojiyi kullanan merkezi olan bir blockchain firmasıdır. Ripple, para transferi için kendi kripto para birimini kullanarak transfer gerçekleştirirken aynı zamanda geleneksel Swift, EFT gibi işlemlere göre çok daha ucuz ve anlık olarak işlem yapmaktadır. Ripple kendini merkezi olan tek global ödeme yöntemi olarak tanımlıyor ve kripto para birimi XRP’dir.

Türkiye’de de kendi kripto para birimi XTR’a sahip ilk blockchain girişimi olarak XTRemCoin’i geliştiriyoruz. XTRemCoin hem dijital cüzdan hem de kripto para alım-satım platformudur. Bitcoin BTC, Ripple XRP, Ethereum ETH, Litecoin LTC, Bitcoin Cash BCH ve Xtremcoin XTR alım/satım işlemleri Türk Lirası ile de gerçekleşmektedir. Xtremcoin, Türkiye’de Bitcoin işlemlerini anlık (instant) olarak gerçekleştiren tek platformdur.

Özetle, blockchain teknolojisi ile geliştirilen uygulamalar, özelinde kendi kripto para birimine sahip olarak kendi parasını hizmete sunuyor böylece bağımsız, aracısız, ucuz, hızlı ve güvenli ödeme platformu oluyorlar.

Peki nerden başlamalı? Nelere dikkat edilmeli? Dijital para alım-satım platformlarına e-mail adresinizle kayıt olmanız hesap sahibi olmanız için yeterlidir. Sadece size özel olan aynı bir IBAN numarası benzeri hesap adresleriniz otomatik oluşturulur. Daha sonra ister kredi kartı ile ister banka transferi ile nakit yatırma işleminizden sonra platformun desteklediği dijital para birimlerinden alım yapabilir, birbirileri arasında değişim, bozdurma, alım-satım gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada önemli olan bir husus var! Dünya için de çok yeni olan bu teknolojiye adaptasyon uzun bir süreç alacak fakat şimdiden yüzlerce bu işi yapmaya çalışan site bulabilirsiniz. O yüzden bir sitenin, bir platformun güvenilirliğini çok ciddi şekilde araştırmalı ona göre bu alanda yatırım yapmalısınız. Hiçbir platform transferlerde sorumluluk almaz, tüm yatırım riski kişilerin tamamen kendilerindedir. Çünkü blockchain transferleri geri alınamaz ve değiştirilemez. Yanlış adrese gönderdim ne yapmam gerekiyor? sorusunun tek bir cevabı var; Hiçbir şey yapamazsınız!

Tamamen bilgilendirme amaçlı yazdığım bu yazımı kesinlikle bir yatırım tavsiyesi olarak değerlendirmeyiniz. Ve etrafınızda ….coin çok çıkıyor, bitcoin şöyle oldu bizde alalım şeklinde ki kulaktan duyma hevesle bu alanda kesinlikle yatırım yapılmamalı! Çünkü kripto para birimleri çok hızlı değer kazanabilirken çok hızlı bir şekilde değerde kaybedebilmektedir. Tamemen arz-talebe bağlıdır ve ülkeler dahi henüz bu teknolojiyi yeni yeni irdelemektedir.

Originally published at Fa.

--

--