Ledige er også mennesker som du og jeg, hjælp dem ud af dødsspiralen!

Den sorte dødsspiral er sat i gang helt inde fra Christiansborg for mange år siden. Desværre er folk mellem job i dag italesat som ledige dovne og samfundet har nu fået den opfattelse, at det er de lediges egen skyld, at de ikke får job. Problemet er med mine øjne, at når vores erhvervsliv i dag benytter rekrutteringsfolk eller såkaldte HR specialister, der håndplukkes fra universitetet, så sker det ofte, at disse specialister aldrig selv har arbejdet med fagområdet, hvortil de nu skal rekruttere den helt rigtige medarbejder, der kan løfte virksomheden og bibringe både kompetencer, erfaring og mod til innovation. Om det udførligt står i lærebøgerne, hvordan livserfaring vurderes, det tror jeg næppe!

I deres usikkerhed fastholder de uerfarne recruitere sig til de udfyldte standardskemaer, hvor kunden (virksomheden) har afkrydset behov/ønsker omkring uddannelse, køn, alder, kompetencer, faglig branche osv. En rigtig dygtig recruiter, der selv har haft “fingrene i bolledejen” vil straks vide, at en person med større og bredere erfaring samt “kant”, kan være en gave til kunden, da de så rent faktisk kan få udvidet pakken, som vi erfarne ledere kalder det i forhandlingsøjmed.

Min og mange dygtige folk fra mit netværk, har dog inden for de sidste fem års tid konstateret, at det sker al for sjældent, at det guld, der befinder sig ude blandt de ledige samles op, støves af og vises frem til beundring. Recruiteren er simpelthen ikke en dygtig nok sælger eller forhandler. Og jeg undskylder til de af jer, der virkelig kan jeres metier, men fakta er, at rigtig mange, af de yngre og uerfarne recruitere og HR ansatte slet ikke har indset, at de ekstra kompetencer, som en ledig kommer med, uanset overkvalificering eller ej, er en gave til virksomheden (deres kunde) og at de i virkeligheden ville score bonuspoint, hvis de som de “sælgere” de reelt bør være, blot havde modet til at præsentere nogle skarpe profiler, der lå lidt udenfor scope. Disse ansøgere har ofte meget mere nyt og innovativt at byde ind med, da de ved at komme fra f.eks. helt andre brancher eller have en anden baggrund helt automatisk vil anskue problematikkerne i virksomheden fra hidtil ukendte perspektiver. Her ud over giver det “barsk” livserfaring, at være ledig og det øger incitamentet til at blive mere rummelig, men også en teamplayer, der kan fighte.

Ingen er mere motiveret for at vise, hvad de duer til, end en ivrig ledig medborger. Som det gamle ordsprog siger, nogle gange kan vi ikke se skoven for bare træer. Nye øjne ser bedst. Giv nu alle vores venner og bekendte derude en chance for at være med i fællesskabet, giv dem et job eller bare start med, at kalde dem til samtale, fremfor at lægge dem i bunken “duer ikke”. Vi kan alle gøre en forskel og du kan stille krav til din virksomhed om at I løfter jeres CSR ansvar og ansætter ledige medborgere, nydanskere som danskere.

Rekrutteringsfirmaerne er ofte helt ubekendte med supply chain begrebet end-to-end, hvilket de ellers burde have på rygraden, da det er basis for ethvert tilfredsstillende salg, hvor kunden efterfølgende anbefaler netop denne virksomhed til sit netværk. Tilfredse kunder og gratis reklame er helt uvurderligt. Det burde derfor være recruiterens fornemmeste opgave at sikre, at deres kunde får den bedst mulige vare, altså den ansøger, der kan bibringe størst værdi på bundlinjen for virksomheden. Ligesom dette burde være en standardydelse fra de danske jobcentre, men de ligner nærmest et stort spørgsmålstegn, hvis man spørger dem om de hjælper folk i arbejde? Tænker at der lægger en stor udfordring for de politiske partier i at få udnyttet den massive mængde af kompetencer, som tydeligvis lige nu er uudnyttet på grund af et ineffektivt jobcenter system samt en yderst negativ og farlig kultur fra DI’s virksomheder og alle borgere, der italesætter ledige som noget fanden har opfundet.

En af de største fadæser for tiden, er som jeg ser det, at rummeligheden og medborgerskabet er ved at uddø, når man går mere op i at det er én bestemt uddannelse eller at ansøgeren kommer fra præcis en bestemt branche fremfor at vurdere på de menneskelige kompetencer samt evnen og viljen til at lære nyt og kunne omforme ideer til virkelighed samt motivationen hos disse ansøgere.

Jeg kender stribevis af yderst kvalificerede ledige og de løber dag efter dag panden mod en mur omkring netop ovenstående. En sagde til mig, det føltes som i firserne, hvor man gav hånd til en, som så fortalte han havde AIDS, hvorefter folk så rykkede en halv meter væk….. Sådan er det at være ledig i dag. Det betragtes som en smitsom sygdom og ingen vil hjælpe med at udvikle penicillinen. De siger, “det må andre gøre”, “regeringen skal løse problemet”.

Men hvem er det i virkeligheden der sidder med nøglen til hængelåsen, nu hvor den ledige står med guldnøglen og så gerne vil tage den i brug?

Mit opråb til virksomhederne og lederne er derfor;

Lad nu være med at rende rundt og samle mønter op på gulvet for at spare på omkostningerne, når tusindekronesedlerne flyver over ørene på dig imens du bukker dig ned!

Hav modet til at investere i medarbejdergrupper og ledergrupper, der indeholder diversifikation og rummelighed. Innovation i verdensklasse fordrer, at der er ansatte med forskellig arbejdserfaring og bagrund, faglærte som ufaglærte, akademiske og autodidakte, unge som ældre, kvinder som mænd. Danskere som nydanskere. Alle mennesker er gode til noget. Det har jeg lært af min kloge mor, der var overlærer og som hun sagde; ”I de 25 år jeg var lærer, der har jeg aldrig mødt et barn, der ikke var rigtig god til noget”.

Personlig læring har jeg har selv opnået gennem satsning på elever, lærlinge, borgere i jobtilskud, tidligere indsatte, nydanskere og andre ledige borgere, at det gælder blot om at kigge godt efter, nogle gange skal man have støvkluden frem og polere, men så vil man til gengæld få en skinnende guldklump frem.

Tro på mennesket og du vil blive evigt belønnet. Det er det menneskesyn som de humanistiske partier bygger på og det har vi brug for at forstærke, da vi kun bliver et svækket og fattigt samfund ved at gå mod mere egoisme og mig selv nærmest kulturen.

Der er i dag store studier der dokumenterer, at profit på bundlinjen forøges ved diversifikation og rummelig hjertestyret ledelse. Faktisk er det sund fornuft, at slå Rip, Rap og Rup effekten grundigt ihjel.

Behøves jeg sige, at jeg altid selv har ansat mit personale? og jeg agter at fortsætte med dette. Når jeg hører fra mine tidligere elever og ansatte, at de er blevet forfremmet til ledere og topchefer eller at den skønne pige, der med nød og næppe bestod folkeskolen, nu har fået modet til at gennemføre en ny uddannelse med guldrandede karakterer og efterfølgende starter op som selvstændig, så tænker jeg, det nytter, at tro på, at alle skal med.

Tør du løfte CSR ansvaret for dit Danmark, så sørg for at lave positiv diskriminering næste gang I afholder jobsamtaler og inviter mindst en ledig med, måske bliver du selv positivt overrasket. Pakken kan blive større uden ekstra omkostninger og du kan skabe livsglæde til en derude, der gerne vil være en del af fællesskabet.

Danmark kan blive et meget lykkeligere land, hvis blot vi tør følge vores hjerte og tro på det enkelte menneske indeholder blot én af de mindst ni intelligenser, som menneskeheden indtil videre har opdaget.

Tak fordi du brugte tid på at læse ovenstående, jeg håber, at det sætter gang i lidt reflektion? Vi kan alle bidrage og nogle gange skal vi huske at række hånden.

Med venlig hilsen

Nanna Paludan Feld

Indehaver af konsulentvirksomheden Resiliens

Tidligere Supply Chain Manager, Indkøbs- og Logistikchef gennem 25 år