The Russian Connection?

Trumps relation till Ryssland kommer få ett eget kapitel i historieböckerna

Donald Trump hann bara vara president i 24 dagar innan hans nationella säkerhetsrådgivare, Michael Flynn, tvingades lämna sin tjänst efter att ha haft potentiellt olagliga kontakter med den ryske ambassadören i USA.

Vid tiden för Flynns avgång hade en — för Donald Trump ovälkommen — aura av Ryssland redan omgett honom i månader. Det började med att det framkom uppgifter om att Trumps kampanjchef, Paul Mannafort, hade stått på den före detta ukrainska presidenten Viktor Yanukovych lönelista efter uppdrag som konsult. (Den ryssvänlige och störtade ex-presidenten Yanukovych lever nu i exil i Ryssland.) Skadeskjuten av kopplingarna lämnade Paul Mannafort Trumps kampanj med mindre än tre månader kvar till valet.

Jeff Sessions, USA justitieminister, är det senaste exemplet på Trumpadministratonens ofrivilliga och förödande dans med Ryssland: Sessions möten med den ryske ambassadören Sergey Kislyak har redan lett till högljudda krav på ministerns avgång.

Problemet är inte nödvändigtvis att ett möte ägt rum mellan Sessions och Kislyak — Jeff Sessions, som då var senator och ledamot i försvarsutskottet, kan ha haft goda skäl att träffa Kislyak — men problemet är att Sessions inte sa något om mötena under utfrågningarna.

Det kan vara värt att påminna om varför Trumpkanpanjens kopplingar till Ryssland är en sådan brännhet historia i USA just nu. Även om det finns gott om Rysslandskritiker i USA så är inte den kritiken huvudskälet till varför Trumpadministrationens förhållande till Moskva är en störande huvudvärk för presidenten just nu.

Att ämnet är så pass känsligt har till störst del att göra med att Ryssland pekas ut för att ligga bakom cyberintrången av Clintons valkampanj och Demokraternas partiorganisation innan valet.

I fjol publicerade Wikileaks tiotusentals mejl som ledde till skandal efter skandal om personer högt upp i Demokraternas partihierarki. (Vissa demokrater straffades av sina dåvarande uppdragsgivare, andra tvingades lämna sina uppdrag helt och hållet efter att mejlen publicerades.)

Det är omöjligt att säga om och hur cyberintrången och publiceringarna påverkade valutgången, däremot anser USAs 17 underrättelsetjänster att de riktade attackerna mot Demokraterna var ämnade att påverka valet och att det var Ryssland som låg bakom dem.

Trots all rysk rök är det viktigt att påpeka en sak: Det finns inga officiellt kända bevis för Trump eller hans anställda på något sätt har sanktionerat eller varit medveten om Rysslands påstådda intrång av Clintonkampanjen och Demokraternas partiorganisation.

Ingen eld har skymtats.

Vad man däremot med säkerhet kan säga är att Trump under sin kampanj uppmanade Ryssland att fortsätta cyberintrången, och att Trump verkar ha en dragning till Putins ledarstil.

Visst kan Donald Trumps positiva ordalag om Ryssland ha varit en del av en ovanligt uppskruvad valkampanjstämning, men hur som helst hade nog Trump valt andra ord idag när ”The Russian Connection” suddar ut mycket av den publicitet han skulle vilja se på tidningarna löpsedlar.

När lite mer än en månad gått sedan USAs 45 president bosatte sig i Vita huset har rapporterna om Trumpkampanjens eventuella kontakter med ryska tjänstemän nämligen avlöst varandra.

Vad som förut hade var en icke-nyhet, som att Trumps svärson Jared Kuschner också träffat den ryske ambassadören innan Trump tillträdde som president, är idag en nyhet. Inte för att det var fel av Kuschner att träffa Sergey Kislyak. Utan snarare för att det än en gång handlar om Ryssland.

För även om flera av Trumps närmaste medarbetare redan betalat ett högt pris är själva misstanken om att någon eller några i Trumps kampanj skulle ha vetat om (och kanske godkänt) Rysslands påstådda cyberintrång ett av presidentens största problem just nu.

Rysslandsröken hänger som ett tungt täcke över Trump och tar effektivt bort publicitet från andra saker: Trump vill se rubriker om sin politik; om reaktionerna på den.

Istället lägger de största medierna i USA just nu stora resurser på vad Trump kallar ett “knep”. Samtidigt pågår det flera olika utredningar om Rysslands inblandning i valet.

Även om det visar sig att Trumpadministrationens relation till Ryssland har en helt logisk förklaring har den redan en given plats i historieböckerna.