Frukost

Klockan är 07.04, måndag morgon. För somliga är det typ hela veckans sämsta stund. För mig är den stunden just idag extra dålig. Jag äter frukost vid köksbordet och kollar ut genom balkongfönstret. Jag ser ingen annan vaken. Jag äter frukost. Helt sjukt, för det är något jag gör ytterst sällan. Särskilt ovanligt är det på en måndag.

Jag äter frukost i lugn och ro, eftersom jag inte har bråttom. Eftersom jag inte sovit en endaste sekund i natt. I sig är det inte så konstigt. Det är något som sker ofta natten innan jag skriver tentamen. Men i natt hade jag ingen tenta att stressa över, i natt höll frustration och oro mig vaken.

Mitt VPS spelade sin tredje ligamatch för i år. Vepsu hade förlorat sina två tidigare matcher 1–0, helt rättvist så. I går förlorade VPS med 3–2 mot KTP i Kotka. Slutsiffrorna är smickrande för VPS. Egentligen hade nykomlingen, som steg till ligan tack vare ett kabinettbeslut, alla chanser att totalt förnedra fjolårets ligafyra.

Under tränare Olli Huttunens tid i Vasa har jag aldrig behövt vara desto oroligare över laget. Naturligtvis har formsvackor inträffat, men det gör det ju även för de bästa lagen. Skillnaden mellan en typisk formsvacka och Vepsus urusla säsonginledning är att i den tidigare nämnda ser man ett ljus i tunneln. Det gör jag inte nu.

Visst har Eero Tamminen och Loorents Hertsi, VPS tilltänkta yttrar, drabbats av skador men det är ingen bortförklaring. Det finns ingen som helst idé i Huttunens spel just nu. Absolut ingen. Det finns inte heller en frälsare som man väntar på från skadelistan. Visserligen ska truppen förstärkas med åtminstone en offensiv värvning, men med världens längsta försäsong förväntar man sig ett ganska mycket mer komplett spel än vad vi fått se hittills. Det är inget man fixar med en värvning. Inte ens med den bästa tänkbara värvningen.

På fredag möter VPS Ilves på hemmaplan. Ilves har den klart svagaste truppen på pappret. Dessutom har Tammerforsarna startat säsongen uruselt och helt enligt förväntningarna. Blir det ingen vinst på fredag…

Klockan är 7.53. Jag har ätit min frukost. Jag börjar ha bråttom. Vahid Hambo gjorde inget mål i går.

// Petteri
Show your support

Clapping shows how much you appreciated Finsk fotboll’s story.