Iakttagelser på Nyårsdagen

1988

Finns det någon vits med att betrakta samtidshistorien? Blir det bara tafflig nostalgi? Eller ger det kanske lite perspektiv? Ibland känns det som att det var ”igår” och ibland känns det som att det var så otroligt länge sedan.

Kan man inte längre använda uttrycket ”borgarnas regeringsperiod”? När inträffade senast en olycka i ett kärnkraftverk? Är det rätt att fortfarande använda begreppet ”Kalla kriget”? För att få lite perspektiv har jag gjort några iakttagelser som jag listar nedan.

Den 1 januari 1988…

…var jag 19 år gammal. Jag fyllde 20 senare samma år.

…existerade inte World Wide Web även om internet fanns i form av Telnet, e-post och FTP

…fanns det ingen reklamradio i Sverige. Det fanns fyra radiokanaler i det statliga Sveriges Radio sedan den nya kanalen P4 etablerats året innan. Det skulle ta 20 år till innan Spotify etablerades.

…fanns det visserligen mobiltelefoner som använde sig av NMT-nätet för att förmedla telefonsamtal via knastriga eteröverföringar av radiosignaler. Mobiltelefonen var dock snarare en biltelefon som satt fastmonterad i bilen. De mobiltelefoner som man kunde bära med sig var stora som väskor och vägde flera kilo. Smartphones existerade inte och på NMT-telefonen kunde du inte skicka meddelanden eller bilder.

…fanns inte EU. Däremot fanns EG där Storbritannien liksom Västtyskland var medlemmar. Valutan Euro existerade inte, men Ecu fanns, dock bara som en växelkurs.

…var Tyskland fortfarande delat och det fanns ingen som tänkte på återförening.

…var Sovjetunionen och Warszawa-pakten det stora hotet mot väst. Under året ryckte jag och 45 000 andra unga män (och några kvinnor) in för att göra lumpen på något av Arméns 43 regementen, Flygvapnets 9 flygflottiljer eller Flottans 8 flottiljer och avdelningar.

…köpte man gärna en LP-skiva eller singel på vinyl med t.ex. Frankie Goes To Hollywood, Modern Talking, Def Leppard, John Farnham, Midnight Oil, Suzanne Vega eller Level 42.

…existerade inte Sverigedemokraterna, de bildades först i februari det året. Däremot fanns Vänsterpartiet Kommunisterna i Sveriges riksdag och de brukade utväxla telegram och födelsedagshälsningar med Nordkorea.

…fanns faktiskt Microsoft Windows, version 2.03 släpptes året innan. Den första versionen av Photoshop släpptes runt denna tid.

…fanns inte Al Qaeda, det grundades senare under året. Usama bin Laden var 30 år gammal.

…hade en 41-årig Donald Trump nyligen släppt sin första bok ”The art of the deal” där han bl. a. skrev ”in the big lie there is always a certain force of credibility, because the broad masses of a nation are always more easily corrupted”.

…var en 36-årig Vladimir Putin stationerad i Dresden för KGB:s räkning. Han gillade tysk öl och var betydligt mulligare än nu.

…existerade inte GPS även om det var under uppbyggnad. Det driftsattes publikt först 1994.

…existerade inte tågmodellen X2000 och en resa mellan Stockholm och Göteborg tog minst 4 timmar med CityExpress eller mer än 5 timmar med InterCity. Dock fanns det alltid en riktig restaurangvagn med matbord och stolar. X2000 infördes 1990.

…hade under det föregående året Bofors vapenexport varit den stora skandalen i Sverige med mystiska dödsfall och förgreningar på högsta politiska nivå.

…hade SAAB nyligen presenterat ett provexemplar av stridsflygplanet Gripen. Första flygningen genomfördes den 9 december 1988.

…satt Margret Thatcher vid makten i Storbritannien, Ronald Reagan var USA:s president och Michail Gorbatjov generalsekreterare i Sovjetunionens kommunistparti.

…eller strax efter kom någon på Svensk Handel på idén om ”Årets julklapp” som detta år blev bakmaskinen

…hade hårdrocksgruppen Twisted Sister nyligen splittrats samtidigt som Guns’n Roses släppte sitt första album ”Appetite for destruction”.

…kunde man så smått börja ”Rickrolla” folk eftersom Rick Astley nyligen släppt låten ”Never gonna give you up”. Dock inte via YouTube men kanske på telefonsvararen med ett svarsmeddelande inspelat på ett kassettband!

Men frågan alla ställer sig nu är — hur ser det ut om 30 år? Jo, det kan Ray Kurzweil berätta.

Gott Nytt 2018!

Like what you read? Give FreddyJönssonHanberg a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.