【三姓家奴陳冠希】 — 傲將軍

媚共香港有,偽人特別多。
曾經,謝霆鋒一首<黃>,歌頌「黃皮膚」、「十三億」、「中國人」,想不到,他的襟(撈)兄弟陳冠希,在二O一五年,一個香港受「中港溶合」折磨死的日子,推出一首<東方快車 >。

歌曲先講地貌,再滔李小龍光,後一句
「黃色拒絶倒退 撰寫時代印記 97前英國殖民 97後中華人民 喺邊度出身究竟有乜嘢身份」
原來,又帶到黃皮膚的「身份」。

「一個中國人 作為黃種人 台灣中國香港點解係都要分 點解唔一齊have fun 」
Fun 你老祖,東江屎水你飲唔夠?自由行惡果我地受夠。未計炒貴樓、搶學位、搶奶粉、搶職位、跟中共變人治、關係至上,這一切都感謝鄰近國家所賜。
還要辣著台灣?你叫中共撤走對寶島導彈先講啦。

「外國朋友問最正嘅翻版碟 喺邊 唉 我哋撇唔甩我哋黃人嘅身份 我係香港人 唔用粗口講嘢我哋覺得冇乜癮」 黃人嘅身份?能吃嗎?歌詞再狗屁多一點丫!

「我係中國人 上海廣州北京啲銀紙係咁印」
愛「國家」定愛黃金?
Btw,「銀紙係咁印」呢,會拖垮經濟㗎,懵炳!

「代表我哋黃種嘅男人 感謝台灣台妺 簡直係極品」
代你老鼠。

「我係中國人 就算出世揸住加拿大嘅身份」 有沒有人聯絡加拿大領使?有人想雙重國籍呀!
等等!二OO四年,陳冠希的<香港地>明明有這句:
「經過幾多谷底香港仔仍然係香港仔
見過幾多風浪香港人仍然係香港人」
請問你想做中國人、加拿大人還是香港人?定還是想做三姓家奴?國籍跟市場走好不好?

「老細不停轉 同一班隨從 制度可以轉 窮人一樣照窮 錢改變一切 亦加快沉淪 人退化為蟲 仲講乜嘢共融 命運自己掌控」
嗯,這段講香港人奴性是不錯的,為何沉淪?錢改變一切,你自己都答了。

十一年前陳冠希唱
「同熱愛這片土地 大家刻骨銘記
愁或喜 生與死 也是香港地」
十一年後,如今搭上隨時車毀人亡的<東方快車 >,高舉「普世」、「黃種」、「中國人」,不顧史實,不顧現況,更不理自己是加拿大籍的身份,成為三姓家奴,陳冠希,你還是信守當年承諾「無限期離開香港娛樂圈」,走啦,無謂獻世。