tick.fun — Lokasyon Bazlı Anonim Chat Uygulaması

H.İbrahim Bestil
2 min readJul 26, 2017

--

Facebook, Twitter, Snapchat’i birçoğumuz kullanıyoruz. Üstelik tamamen ücretsiz bir şekilde.Bize sundukları şey “kısıtlanmış” bir özgürlükten başka ne olabilir? Dünyayı birbirine bağlıyor, iletişim halinde tutuyorlar. Bunca şey nasıl ücretsiz olabiliyor? Anafikir hep aynı : Özgürlüğümüzü, özel hayatımızı,seçimlerimizi, kişiliğimizi pazarlamak… Bizden satın aldıkları bilgileri yine bize daha alakalı reklam gösterebilmek için kullanıyorlar.

Masumca yaptığımız paylaşımlardan köşeyi dönüyorlar. Onlar kuralları koyuyorlar, teknolojiyi üretiyor ve geliştiriyorlar; biz ise bizim için çizdikleri çember içerisinde oynamakla yetiniyoruz.

Sosyal medyadaki kişiliğiniz ve paylaşımlarınız onların umrunda bile değil. Yaptıklarımız onlar için veritabanından başka bir şey ifade etmiyor. Koca bir database’in içerisindeki küçük bir satırdan başka bir şey değiliz. İğrenç değil mi? Eğer şimdiye kadar yazdıklarım sizin fikirleriniz ile bağdaştıysa yazının devamında dikkatinizi çekecek güzel şeyler var. Eğer değilse, lütfen bu sayfayı terk edin. Dilerseniz bu konuyu şuradan tartışabiliriz.

Çevrenizdeki insanlarla anlık mesajlaşabileceğiniz bir uygulama hayal edin. Profil yok, fotografınız yok, kimliğiniz yok, cinsiyetiz yok; kısaca loglanacak hiçbir veri yok. Sadece siz ve bulunduğunuz konum var. Kimse birbirini tanımıyor. Uygulamayı kapattığınız anda, sanki hiç uygulamaya girmemiş gibi kayboluyorsunuz. Lokasyonunuz arkaplanda takip edilmiyor. Google bilgilerinizi indexleyemiyor(ssr’yi bu yüzden kullanmadım).Size verilmiş rastgele köpek, kedi, süper kahraman isimleriyle chatleşmenin keyfini çıkartıyorsunuz. İşte tam da yapmaya çalıştığım şey bu. Uygulamayı AppStore, PlayStore benzeri bir ortamda paylaşmayacağım. Kim takar? Bunu önemsemiyorum. Sadece tarayıcınızı açın ve şu linke gidin : tick.fun

Uygulamayı geliştirirken şu teknoloji yığınından yararlandım:

  • NodeJS ( socket.io ile birlikte )
  • VueJS ( vuex + font awesome kullanıldı )

Backend’de hosting sağlayıcı olarak “heroku”yu kullandım(free dyno). Statik sayfaları github pages üzerinde depoladım. Bu proje toplamda $1.88 domain ve dolu dolu 5 üretken saate mal oldu.

Tick şuanda beta sürümünde. Çok yakın bir sürede açık kaynak olacak.

Bu yazı @CagatayCali ’nın şu linkteki paylaşımının Türkçe’ye çevrilmiş halidir.

https://cagatay.me/tick-fun-another-location-based-chat-app-fully-anonymous-bc90b1ab55ff

--

--