3D Yazıcılar ve Sağlık Alanındaki Uygulamaları

HipoDoc
2 min readApr 19, 2017

--

3D yazıcılar sanal ortamda modellenmiş, tasarlanmış modelleri katı bir halde basabilen ve bu basım sürecinde farklı şekil alabilen maddeleri kullanan üretim ürünleridir. Masaüstü üretim denilen kavramın günümüzde en yoğun kullanılan şekli olan 3D yazıcılar ve 3D baskı teknolojisi 1980 döneminin ilk yarısından itibaren kullanılmaya başlansa da 2010 yılından yoğun bir kullanıma sahip olmuştur. Bu yoğun kullanımın sebebi de farklı modellerde ve ölçülerde 3D yazıcıların üretilmesi hatta kişisel yazıcıların da hayatımıza girmesi olarak gösterilebilir. Bu tür yazıcılar genelde hobi amaçlı kullanılmaktadır.

Fakat daha makro ölçeklerde 3D yazıcılar çok büyük öneme ve işleve sahiptir. Özellikle sağlık sektöründe bir devrim olarak kabul edilen bu teknoloji birçok şeyi değiştirmeye aday bir yapıya sahiptir. 3D yazıcılarla bugün sağlık sektöründe yapay organlar, vücut parçaları, protezler, ve doktorlara avantaj sağlayacak modeller üretilmektedir. Ayrıca farklı implantlar da 3D yazıcı ile basılarak kullanılmaktadır. Bu teknolojininin daha da gelişmesi ile birlikte birçok organın 3D yazıcı ile üretilip nakledilmesine yönelik çalışmalar da sürmektedir.

Baskı malzemesi olarak farklı bir biyomalzemeyi kullanarak basılan insan vücudunun değişik kısımlarının yapay modelleri, örnerğin kemik, diş protezi, hatta vücut protezleri bugün birçok insanın ve tıp dünyasının umudu niteliğindedir. 3 boyutlu yazıcılar ayrıca, işitme cihazları, iskele, maske gibi kişiye özel medikal malzemelerin üretiminde de rol oynamaktadır. Bunların yanında, üç boyutlu yazıcılar kontrollü ve hassas ilaç vermeye yarayan ya da mikron ölçülerindeki tıbbi cihazların üretiminde de kullanılabilmektedir.

Fakat ilk kısımda da bahsettiğimiz üzere bu gelişmelerle ilgili en heyecan verici nokta birçok üniversitenin ve kurumun üzerinde çalıştığı organların aslına uygun olarak 3D yazıcıda basılması ve hastalara nakledilmesi gerçeğidir. Buna bioprinting adı verilir ve şuan birkaç başarılı aşama geride kalmıştır. Bu aşamalar bir hasta için kafatası implantı üretilmesi, aslına uygun damar üretiminin gerçekleştirilmesi gibi ümit verici sonuçları içermektedir. Bioprinting ilaç geliştirme, tedavi testleri, tıbbi araştırmalar, yara iyileştirilmesi ve hatta organ nakli konusunda ciddi bir potansiyele sahiptir.

Henüz bire bir yapay organ 3D yazıcılar ile üretilemese de özellikle ameliyat öncelerinde doktorlar çektikleri MR raporlanın yardımı ile ameliyat edilecek bölgenin 3 boyutlu topoğrafik haritasını oluşturuyor ve bunu 3D yazıcılar yardımı ile basıp ameliyatın bir nevi ön hazırlığını yapabiliyorlar. Bu aşama şu açıdan büyük öneme sahip; her ameliyat, her vücut farklı dinamikler içeriyor. Operasyon yapılacak bölgeyi önceden görme ve tatbik etme şansı doktorların başarı oranında önemli rol oynuyor.

Görüldüğü üzere 3D yazıcı teknolojisi günümüzün en önemli teknolojik gelişmelerinden ve başta sağlık ve medikal olmak üzere birçok alanda önemli boyutlarda faydaları olacak gibi görünüyor. Umarız kısa vadede faydalı örnekler ve uygulamalar yaygınlaşır.

--

--

HipoDoc

İyi hekimlere sosyal ağ HipoDoc ile vaka arşivleyebilir, meslektaşlarınızla paylaşabilir, deneyim havuzundan faydalanabilirsiniz. https://hipodoc.com/