BIM is achterhaald!

Holland ConTech
3 min readSep 20, 2016

--

Deze blog is verschenen op 19 september in de Cobouw zie hier. Building Information Model is door veel bedrijven tot in de haarvaten omarmd en toegepast op projecten in de bouw, vastgoed en infra. BIM zit in de cultuur, in het DNA van de medewerkers in de bouw. Dat was hard werken om dat voor elkaar te krijgen.

Meer dan BIM

Helaas zijn we er nog niet helemaal, want zo’n zestig procent van de bedrijven in de bouw past BIM toe. En dan is BIM nu ineens achterhaald! BIM is de basis van een nieuw tijdperk. Er is namelijk veel meer dan BIM dat helpt om faalkosten en risico’s te reduceren, arbeidsproductiviteit te verhogen, bouwtijden te verkorten en marges te vergroten.

De eerste stap na BIM

De eerstvolgende stap is VDC (Virtual Design & Construction). Met VDC kan je sneller, slimmer en beter integraal ontwerpen. Een enkele partij uit de Nederlandse bouwsector zet interessante stappen met VDC. Google maar eens op ‘VDC en BIM’. Maar VDC is eigenlijk de eerste stap. Het verschil met BIM en VDC is heel kort gezegd, het toevoegen van de diverse stakeholders bij een project en Virtual Reality aan het BIM model.

Koppel nieuwe technologie

Zoals gezegd is er meer dan de diverse stakeholders en Virtual Reality. Met een BIM model kan je namelijk hele interessante oplossingen bedenken voor de bouw, zodra je daar nieuwe technologie gaat koppelen. Nieuwe technologie als drones, machine learning, robotica, augmented en mixed reality (Microsoft HoloLens).

Van drone tot machine learning

Heb jij er al eens over nagedacht wat een automatisch vliegende drone zou kunnen toevoegen aan het bouwproces, zodra je realtime data krijgt die gekoppeld wordt met je BIM model? Of wat als je met behulp van machine learning, data gegenereerd door een drone zo slim kan maken dat jij sneller, beter en efficiënter kan bouwen? En wat als je door middel van de HoloLens geen planning, geen tekening en geen maatvoering meer nodig hebt op de bouwplaats, wat zou daarvan het effect zijn op bijvoorbeeld de arbeidsproductiviteit?

De ConTech specialist

Dus wie neem jij een dienst om het verschil te maken? Een BIM specialist? Een VDC specialist? Of een construction technology-specialist die van alle nieuwe technologieën op de hoogte is? Iemand die samenwerkt binnen de organisatie met de ICT afdeling, maar ook met de mensen op de werkvloer. Iemand die weet welke nieuwe technologie past bij de innovatie strategie van het bedrijf.

In Amerika zijn de eerste universiteiten al bezig om in hun colleges Construction Technology toe te voegen aan het leerpakket. De eerste bouwbedrijven uit Amerika zijn zelfs al op zoek naar een ‘ConTech’ specialist of hebben ze in dienst.

Ook in Nederland

In Nederland gebeurt er gelukkig ook heel veel. Zo’n 250 startups zijn bezig met het ontwikkelen van interessante dienstverleningen en producten specifiek voor de bouw-, vastgoed- en infrasector. Keuze genoeg aan partijen waarmee je kan samenwerken. Ga dus op zoek naar wie je moet hebben en welke partij perfect voor jou geschikt is!

Holland ConTech

1391 friends

221 followers

20 tweets

Follow hollandcontech on Twitter

Originally published at Matchmaker | Marketing & Innovatie.

--

--

Holland ConTech

1e Matchmaker Bouw-Vastgoed-Infrasector | Katalysator Rendabele Innovatie| Startups, Scale ups + Grownups. Marketing. Ecosysteem. Club. Matchmaking Meetups.