Ondernemerschapsskills

Holland ConTech
3 min readJun 22, 2016

--

Deze blog is verschenen op 20 juni in de Cobouw zie hier. Afgelopen maanden ontmoette ik veel nieuwe ondernemers die de bouw-, vastgoed- en infrasector bestormen. Sommigen starten met alleen een goed idee. Anderen hebben een oplossing voor een probleem van een klant, en weer andere ondernemers hebben ’n volledig uitgewerkt en gevalideerd businessmodel.

Allround

Maar niet elk briljant idee leidt tot een succesvolle business case. Als starter ben je vaak alleen of met ’n klein team. Dat betekent dat je heel allround moet zijn en zoveel mogelijk bedrijfskundige disciplines moet beheersen. Nog belangrijker is doorzettingsvermogen. Zoals in elke fase van je bedrijf, zul je vele weerstanden en tegenslagen moeten overwinnen. Jouw briljante idee voor jouw ideale klant moet ervoor zorgen dat je constant scherp en gemotiveerd blijft.

Niet elke startup is een startup

Vaak worden de nieuwkomers op de markt betiteld als startup. Startups zijn sexy, dus dat is vaak best handig. Wij (Holland ConTech en Holland PropTech) zetten onze startups op lijstjes, we interviewen ze, laten ze bij prospects pitchen en brengen ze binnen bij corporate bedrijven. Maar de naam startup heeft niet alleen voordelen. Een van de nadelen zou kunnen zijn dat het lastig is om deals te sluiten. Omdat een startup kan worden gezien als een jonge, onervaren ondernemer, waar bepaalde risico’s aan kleven als je daarmee gaat samenwerken.

‘Ik ben geen startup’

Tijdens de PROVADA verwoordde Tom van ’t Hek het op een interessante wijze, tijdens een wrap up-sessie begeleid door Wilfred Genee. Wilfred vroeg aan Tom wat hij vond van de hype rond alle startups. Waarop Tom antwoordde dat zijn zender BNR natuurlijk veel aandacht schenkt aan alle startups, maar dat er wel degelijk verschil is tussen de diverse startups. Dat ben ik helemaal met hem eens. Niet elke starter is een startup.

Fases in het startup proces

Van idee tot bedrijf zijn er verschillende fases in het startup proces te onderscheiden. Nadat het idee is getoetst met klanten, wordt soms met eigen geld (bootstrap) en soms met ’n investeerder een MVP ontwikkeld. Daarna moet product/market fit worden bereikt door systematisch veel meer klanten te krijgen voor het product. Als dat gelukt is wordt het team uitgebreid en moet worden opgeschaald. Bij een jaarlijkse omzet van enkele miljoenen word je vervolgens ’n scale-up.

De startup-oprichters varen wel bij de juiste timing, zichtbaarheid en nabijheid van klanten. Het verspreiden van de ‘founder vision’ en de wilskracht om van een idee een oplossing te maken, waar klanten bereid voor zijn voor te betalen.

Fases in het startup proces

De afgelopen maanden zijn Sabine en ik ondergedompeld in de wereld van het vastgoed, ook wel PropTech (Property Technology) genoemd. In Amerika is PropTech al groot, net als in het Verenigd Koninkrijk en inmiddels ook aan het opstomen in Duitsland.

We hebben zo’n zeventig startups gevonden, die de vastgoedmarkt in Nederland gaan vernieuwen: van online makelaars, hypotheken tot VR en AR tot property data en analyses. Met PropTech worden gebouwen en steden steeds intelligenter, wat tot meerwaarde van de gebruikers en bewoners zal leiden.

Een aantal van deze PropTech ondernemers zijn Marcel Lamers (Lone Rooftop), Thijs van der Burgt (Office App), Paul Stomph (QwikSense), Wouter de Bruijne (ParkBee), Charles Smeets (BILDNG), Kees van Iwaarden (LOEK!) en onlangs sloten twee buitenlandse startups die voet aan de grond in Nederland willen krijgen bij ons aan: Didier Vermeiren (Rial.to uit UK) en Hannu Rantanen (Assetti uit Finland).

3825 friends

4169 followers

7428 tweets

Follow hollandcontech on Twitter

Originally published at Matchmaker | Marketing & Innovatie.

--

--

Holland ConTech

1e Matchmaker Bouw-Vastgoed-Infrasector | Katalysator Rendabele Innovatie| Startups, Scale ups + Grownups. Marketing. Ecosysteem. Club. Matchmaking Meetups.