Tijd om te lopen

De afgelopen weken werd er veel gesproken en geschreven over IEDER1. De crowdfunding gaat fantastisch en de reacties van mensen zijn hoopvol en hartverwarmend. Tegelijkertijd zijn er ook kritische geluiden. Die zijn vaak terecht. Op sommige vlakken zijn we nog te onduidelijk, of soms hebben we onszelf zelfs verkeerd uitgelegd.

Onze eerste grote actie is op 25 september. Een parade om de verschillen te vieren. Dit doen we door samen te gaan lopen van de Bijlmer naar Museumplein.

Waar wij net beginnen, is er een groep mensen al veel langer aan het ‘lopen’ en soms vechten voor bewustwording. Voor acceptatie. Voor verandering. Voor een samenleving zonder racisme. Dat gaat soms niet zonder enorme opofferingen. Opofferingen voor dat grotere doel. Een doel wat soms jaren, wat zeg ik, decennia duurt voordat het is bereikt. Een doel waar onze kinderen of misschien pas onze kleinkinderen profijt van zullen hebben.

Zoals gezegd, in onze communicatie hebben we soms steken laten vallen, en hebben we in plaats van steun te geven die strijders eerder afgevallen. Dat willen we graag rechtzetten. Want laat me duidelijk zijn. Wij strijden een zelfde strijd en hopen die zij aan zij te kunnen voeren. Misschien niet op zo’n specifiek onderwerp en misschien pakken we het anders aan. Maar wij lopen voor een Nederland waar ieder1 ongeacht naam, kleur, religie, seksualiteit dezelfde kansen krijgt. Het Nederland waar ik soms zo trots op kan zijn! Maar waarover ik me soms ook zo kan verbazen.

Bewustwording, acceptatie, en verandering. Ook voor IEDER1 zijn dat drie kernwoorden.
Bewust worden dat Nederland juist sterker wordt door haar enorme diversiteit.
Accepteren dat Nederland niet meer het land is van 50 jaar geleden.
En doordat de samenleving is veranderd, is verandering noodzakelijk.

Dit gaat niet in een keer gebeuren. Dit heeft tijd nodig. Er zijn veel strijden die gestreden moeten worden en verschillende mensen hebben een andere aanpak. Wij hopen dat die verschillende aanpakken elkaar kunnen aanvullen. Wij richten ons nu op menselijkheid. Op liefde. Wij richten ons op jou. Op de verantwoordelijk die ook jij draagt. De verantwoordelijkheid om op te staan. Om in actie te komen. De tijd is gekomen om te laten zien en horen dat je voor een samenleving bent die zich niet laat verdelen. Een samenleving die de kracht van diversiteit omarmt. Een samenleving die van iedereen is en voor iedereen.

De tijd is gekomen om te gaan ‘lopen’.

Touria, Nadia, Laila, Julius, Samuel, Chris, Hesdy, Nasrdin.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated IEDER1’s story.