Van een typemachine op zolder naar een innovatief communication company

Multycopy Drachten is allang niet meer de standaard copyshop van toen. Het familiebedrijf is continue opzoek naar nieuwe kansen en nieuwe markten. Lammert Stavast is samen met zijn zwager eigenaar. “Mijn moeder komt uit drukkers familie. Toen die trouwde kreeg ze van mijn opa een tafelpers en een typemachine. Vervolgens is ze op zolder ermee aan de slag gegaan. Inmiddels heeft het bedrijf zich aangesloten bij een franchise onderneming en kunnen ze op 1100 m2 alles zelf produceren. “ Alles wat met grafische industrie te maken heeft doen we hier. Het voordeel daarvan is dat we heel snel kunnen reageren. Een klant die op een beurs gaat staan? Het visitekaartje, de beurstent tot de beachflag kan hier gemaakt worden. Omdat we alles zelf doen kunnen we dat ook snel leveren”.

Lammert Stavast vertelt passievol over zijn product tijdens InnoFest

Dankzij een investering in een speciale printer en een snijtafel profileert het bedrijf zich nu ook op 100% recyclebare producten.

“Ik kwam in aanraking met karton tijdens een cursus. Toen ben ik op onderzoek gegaan en uitgekomen op karton wat 100% recyclebaar is met organische lijm. Men noemt het Honingraatkarton, een echt natuurproduct. Het voordeel van dit materiaal is dat ten opzichte van bijvoorbeeld hout het materiaal in veelvoud lichter is. Daarnaast kunnen we zelf bepalen wat we erop willen printen, maar ook welke vormen we ervan willen maken”.

Voor InnoFest op Oerol werd Lammert gevraagd om een krukje te ontwerpen. “De vraag was of het standaard krukje wat al bestond wat hoger gemaakt kon. Daarnaast moest het tussendoor makkelijk mee te nemen zijn. Toen zijn we in ons eigen studio gaan nadenken voor wat leuke ideeën. Het Oerol-krukje kun je makkelijk in en uit elkaar halen, je kunt er goed opzitten, dus een leuke oplossing”. Lammert is daarmee uniek op het gebied van ontwikkelen. “Op internet kun je bepaalde producten van karton krijgen, maar neem dit krukje bijvoorbeeld, we maken alles op maat naar wens van de klant”.

Inmiddels is Multicopy Drachten klaar om een nieuwe stap te maken. Als de klant het goed bevalt kunnen we bijvoorbeeld een nieuwe stap zetten in de retail markt. De kledingkast met broeken die nu nog van hout is kan binnenkort zomaar van karton bestaan. Houd dit bedrijf dus vooral in de gaten!

Tekst: Cees Terpstra en Sijbe Vogel

Foto: Alex Ploeger

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Innovatiepact Fryslân’s story.