Storebror ser inte bara dig.

Det finns runt 79 länder i världen som har regelriktiga “anti-homo” lagar. Lagar som gör det okej att diskrimenera, låsa in, eller i många fall avrätta folk för sin sexuella läggning. I sin tur finns det också av dem siffrorna ett fåtal länder med “anti-gay propaganda” lagar, så som t.ex. Ryssland. Alltså länder där du får vara HBTQ+ men sprid inte dina “radikala bög tankar”.

Det är bara ett av de många anledningar varför man bör tänka extra på att storebror ser inte bara dig. Du är inte guds bästa barn, du är inte jordens mitt. Du är bara en av många och du är nog antagligen sjukt ointressant för storebror i Sverige. Men läget ser inte likadant ut överallt, och vi ser att det ändras drastiskt här i Sverige också. Jag skulle påstå att tänka sig att man inte har något att frukta av storebror är ganska egocentriskt.

Det är inte längesedan som polisen hamnade i blåsväder, eller ja, riktigt storm, då det kom fram att det fanns ett register över romer. Vi förstår alla varför. Det är helt rubbat att registrera svensk befolkning på grund av deras etnisk tillhörighet, bakgrund, eller var ens farfars mormor var ifrån. Var leder den debatten då? Jo, att det är livsfarligt för dessa personer att bli registrerade. Det sätter en i fara, och det kan väldigt lätt leda till diskriminering, eller något mycket värre. Att nu se att SD troligtvis kommer bli större och större så blir registrering ett mycket mer farligt ämne, och mycket farligt att utan ens vetskap eller godkännande bli registrerade, speciellt på grund av till exempel bakgrund.

Just nu lever vi rätt okej i Sverige och övervakning/avlyssning är egentligen inte, i det stora hela, ett större problem. Men vem säger att det inte kan hända. Fortsätter vi inte säga aldrig mer om nazismen? Om folkmord? Forsätter vi inte se SD resa sig mot toppen fortfare och fortare? Att det inte är ett problem nu, betyder inte att det inte är ett stort problem imorgon. Viktigast av allt, det betyder ABSOLUT inte att det inte är ett problem i andra delar av världen. Kom ihåg, Sverige är en bananfluga på jorden.

Det är omöjligt för mig, för de flesta, att försöka tänka sig att leva i en sådan pass farlig situation att minsta lilla kan avgöra om du får leva eller inte på grund av övervakning. På grund av lagar.

Vi i Sverige, och i många delar av världen, är i det stora hela, lyckligt lottade att vi får ta itu med det här innan det går för långt. Vi kan bestämma nu allesammans att det ska vara helt oacceptabelt att övervaka folk om det inte sker på skäligt misstänkta grunder för grova brott, och ta bort lagar som FRA-lagen och IPRED-lagen och istället lägga till lagar som reglerar övarvakning till max. Eller bättre, avskaffa övervakning och hitta andra, bättre lösningar att bekämpa dessa så kallade oragniserade brottsligheter och terrorister. Att nu i en enbart riskabel situation låta till exempel FRA-lagen finnas kvar, är att inte ta problematiken på allvar. Det är att tro att för att du inte blir utsatt, så är det inte ditt problem. Att tro för att vi har det helt okej här, så sker inte farlig övervakning i andra delar av världen och vår övervakning normaliserar ett övervakningssamhälle, som t.ex. USA försöker konstant att göra förbi deras egna gränser. Det är att tro att övervakning och avlyssning inte missbrukas. Det är att tro att situationen inte kan ändras för det värre så att vi tittar tillbaka och frågar oss “hur såg vi det inte komma?”

Tack för mig det var kvällens svammel.