8 načina da napravite boljeg biznis bota

Chat botovi nisu popularni zato što su novi. Pojačana potražnja za ovim tehnološkim rešenjima nije posledica slepog konzumerizma, niti slučaj bezumne opsesije veštačkom inteligencijom. Razlozi su, po prvi put, mnogo jači — chat botovi zaista unapređuju poslovanje na mnogo različitih načina.

Zašto su chat botovi budućnost?

„Doći će do eksponencijalnog rasta u ulozi chat botova tokom naredne decenije“, objašnjava Avi Ben Ezra, the Chief Technology Officer kompanije SnatchBot.

Budući lider na tržištu chat bot platformi, ali i pionir u njigovom prilagođavanju širim korisničkim masama, pomenuta kompanija sopstvenim primerom pokazuje da je „moguće napraviti botove koji registruju emocionalni sadržaj (bilo da osoba zvuči veselo ili srećno, prijatno ili nezadovoljno) i skrojiti njihove odgovore na način koji odgovara upitu. I jedan i drugi termin — emocionalni i sadržaj — ključni su za uspeh u modernom dobu.

U digitalnom svetu i eri bezgranične povezanosti, ambiciozna preduzeća ne greše kada pretpostavljaju da savremeni potrošač očekuje samo najbrža, najlakša, i najpraktičnija rešenja. Chat botovi nesumnjivo pripadaju takvom tipu, pa uveliko otvaraju nova strateška vrata svima koji ih prihvate. Od izuzetne usluge korisničkog servisa do brzog povraćaja investicije, spisak njihovih prednosti neprestano raste.

Kako je izveštaja o novim, impresivnim primenama sve više, moramo se zapitati — koji su najbolji načini za pravljenje novijih, impresivnijih, i boljih chat botova?

Narednih 8 primera prikazaće vam samo neke od njih.

  1. Botovi kao prodavci proizvoda i usluga

Do sada smo imali prilike da vidimo kako chat botovi uspešno odgovaraju na upite korisničkog servisa, bili oni jednostavni ili ne, kao i da isprobamo virtuelne asistente koji nude instrukcije i pomoć tokom onlajn kupovine. Ali, možemo li očekivati da će botovi uskoro biti unapređeni iz predstavnika korisničkog servisa i marketinga u predstavnike prodaje?

Stručnjaci veruju da će preduzeća vrlo uskoro moći da koriste chat botove za konvertovanje potencijalnih mušterija u redovne kupce (eng. customer conversion). Kompanije Uber i Lyft mogu se smatrati pionirima ovog modela, premda Amazon Echo i Alexa već uveliko primaju narudžbine preko konverzacionih interfejsa. Chat bot direktorijum kompanije SnatchBot upućuje na desetine developera koji su uz pomoć ove platfome napravili botove koji prodaju proizvode preko PayPala.

2. Botovi kao prodavci virtuelnih dobara

Isto se može očekivati od botova za prodaju fotografija, muzike, čipova, i drugih virtuelnih dobara. Kao i sa proizvodima i uslugama, ovi robotizovani prodavci bi od početka do kraja osigurali lako, prijatno i veoma kratko potrošačko iskustvo.

3. Botovi kao ekstenzije proizvoda

Ukoliko se bavite prodajom paid-for proizvoda i usluga, zašto ne biste napravili bota koji bi bio ekstenzija vaše ponude? Efekat bi onda bio sličan onome koji proizvode aplikacije za mobilne telefone, s tim što bi bio daleko intuitivniji i korisniji. Takav bot bi vam omogućio da pokrijete još jedan komunikacioni kanala, i na taj način izgradite još jednu tačku dodira (eng. touchpoint) između potrošača i vašeg brenda.

4. Botovi kao predstavnici brenda

Iskreno govoreći, trebalo bi da svi uspešno implementirani chat botovi doprinose promociji brenda — ukoliko analize performansa vašeg bota pokazuju drugačije, velika je verovatnoća da ga niste napravili i primenili na najefektivniji mogući način.

S druge strane, postoji puno toga što možete da učinite da biste pojačali promociju brenda preko chat botova, počevši od pristupa koji bi bota naučio da govori jezikom vaše ciljne grupe, kao i da pruži personalizovano i ispunjavajuće potrošačko iskustvo.

Ovo se ne tiče isključivo načina na koji chat bot izgleda, već i načina na koji ovo rešenje reflektuje kulturu vaše organizacije. Rečima Konora Kostika, „Ukoliko se bavite bankarstvom, vaš chat bot će biti ozbiljan, precizan, i učtiv. Ukoliko se bavite zdravstvom, on će biti empatičan. Ako ste u šou-biznisu, biće zabavan, smešan, i dovitljiv“.

5. Botovi kao posrednici

Sada dostupan i na Telegramu, Kiku, i Messengeru, Kip bot postavio je sjajan primer za takozvani referral model. Ovakvi botovi nisu napravljeni s namerom da reklamiraju ili prodaju, već samo da ponude dijapazon istih proizvoda i usluga, i tako pomognu kupcu ili korisniku da napravi najbolji izbor. U pitanju je bot koji služi kao posrednik između kupca i prodavca, i usput zarađuje posebnu proviziju (eng. referral fee).

6. Botovi kao sakupljači podataka

Korisnicima chat bot usluga ne bi bilo nimalo zabavno ni lako da se suoče sa činjenicom da se tokom razgovora njihovi podaci prikupljaju i šalju na dalju analizu. Ali kada ovome pristupite na način koji nalikuje igrici, i ponudite im mnoštvo neodoljivih fotografija na kojima su prozvodi između kojih treba da odaberu najneodoljiviji, korisnici će vam rado reći sve što o njima želite da znate.

Koja god da je njihova krajnja svrha, svi uspešno napravljeni i implementirani botovi trebalo bi da sakupljaju korisne podatke o potrošačkim potrebama, preferencama, i problemima (eng. pain points). Ipak, bot koji služi kao sakupljač podataka napravljen je isključivo u ovu svrhu. Podaci omogućuju istraživanje potrošača i tržišta, a to istraživanje je ključno za donošenje dobrih odluka.

7. Botovi kao reklameri

Ako nisu zauzeti sakupljanjem potrošačkih podataka, chat botovi mogu odraditi sjajan posao i kao prosti reklameri. Mnoga preduzeća ih već koriste za podizanje interesovanja kod ciljnih grupa. Iskreno govoreći, isto bi trebalo da rade sva preduzeća. Kreiranje ad-serving botova je veoma jednostavno, ali imajte u vidu da oni nisu dozvoljeni na svim platformama.

8. Botovi zasnovani na pretplati

Noviji, inovativiniji, i bolji biznis bot bi bio onaj koji ne sakuplja samo potencijalne mušterije i njihove podatke, već i novac. Botovi zasnovani na pretplati (eng. subscription-based bots) savršeni su primeri ovakve prakse — baš kao i drugi provajderi na internetu, oni pružaju uslugu na koju korisnik mora da se pretplati.

Ovo je možda bot vaših snova, ali pažjivo odaberite deo usluge koji ćete naplaćivati ako odlučite da ga napravite. Kako mnogi korisnici neće želeti da plate za celokupnu uslugu, najbolje bi bilo da jedan deo bude besplatan za korišćenje, a da cenu nalepite preko premijum paketa koji bi sadržao dodatne povlastice.

Koji god model da odaberete, ili koje god se primene setili sami, uspeh pri implementiranju chat botova je zagarantovan. Zahvaljujući platformama kao što je SnatchBot.me, pravljenje virtuelnih asistenata nikada nije bilo lakše — ono vam neće iziskivati napor ni novac, ali će od vas zahtevati vreme i maštu. Dokle god na novim idejama radite predano, sreća vas neće zaobići.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.