Design Trends, wat doe je ermee?

Na het schrijven van onze webdesign trends 2016 rest ons nog de vraag “wat doe je er nu in godsnaam mee’? Trends veranderen namelijk voortdurend. Als je trends te snel overneemt loop je het risico dat je als merk inconsistent overkomt. Te traag overnemen heeft dan weer het risico dat je snel out-of-fashion bent. Maar wat maakt nu het verschil tussen een trend dat flopt of niet?

Hiervoor moeten we terug naar de essentie van design gaan. Kernelementen zoals bruikbaarheid, merkwaarden en navigatie worden vaak genegeerd in nieuwe trends.

Design is een delicaat evenwicht tussen vooruitstrevend zijn zonder efficiëntie uit het oog te verliezen. Wanneer jouw merk voor de keuze staat een trend over te nemen overweeg dan deze tips.

Krijgt de bezoeker wat hij wil?

https://dribbble.com/shots/1425333-Great-customer-service-animated-icon

Mensen komen naar je website op zoek naar iets specifieks. Als ze niet meteen kunnen vinden wat ze nodig hebben, zullen ze in geen tijd vertrekken.

Hou er rekening mee dat als de gebruiker elders makkelijker informatie kan vinden hij deze daar ook zal blijven zoeken. Dit staat volledig los van hoe mooi je website er uit ziet.

Is je merk consistent?

Zonder een logo te plaatsen weet iedereen dat dit om Nike gaat. Branding done well!

Het creëren van een consistente merkbeleving is in onze ogen veel belangrijker dan helemaal mee zijn met bepaalde trends. Afhankelijk van je branche verwacht de bezoeker een ervaring dicht bij zijn leefwereld.

Anderzijds mag je een trend niet meteen afschrijven. Vraag jezelf af als een bepaalde trend jouw merk kan ondersteunen met in het achterhoofd een consistente gebruikerservaring.

Is het resultaatgericht?

https://dribbble.com/shots/1832404-Lumberjack

Bij het overwegen van een nieuwe trend kan u best evalueren of deze de mogelijkheid heeft om uw doelen te bereiken. Kan een bepaalde trend uw doel naar resultaat versterken of eerder verzwaken?

Hou er rekening mee dat u de aandacht van uw publiek vasthoud door duidelijk & éénduidig te communiceren.

Kan het langdurig ingezet worden?

https://www.behance.net/gallery/16270031/Back-To-The-Future-Designs-(2011-present)

In de toekomst kijken, dat kunnen we helaas nog niet. Daarom is het moeilijk om de potentiële levensduur van een trend te voorspelen. De waarheid kan meestal onthuld worden wanneer we kijken waar de trend vandaan kwam.

Ten eerste kan je na gaan over welke trends deze huidige trend geïnspireerd hebben. Hoe lang duurde deze trends? Waren ze gebruikt op een impactvolle manier? Door invloedrijke merken?

Vervolgens kan je nagaan over de huidige stand van een trend. Hoe lang geleden is deze ontstaan? Hoeveel mensen hebben het tot nu toe overgenomen?

Conclusie

Probeer bij het overwegen van een trend deze vragen in je achterhoofd te houden. Ze zullen je helpen te bepalen of een trend nog relevant zal zijn in de komende jaren. Mocht je toch nog twijfelen over een trend kan je altijd rekenen op de expertise van Intago!