Du Skall Ikke Jaga På Juldagen

Det elfte budordet, Den Svenska Traditionen, den outtalade sanningen, det som är sunt förnuft, den rätta vägen för de som har lärt sig på “Rätt Sätt”(TM) — det är att viltet är fredat den 25 december. Nej, jag hittar inte på. Det här är extremt viktigt för vissa.

Det blev ett jävla liv när han ifrågasatte jägare som jagar på juldagen. Annandagen är det däremot ok att jaga på enligt “tradition”

Traditioner är inte lätta att förstå för den som köpt sin examen (men han hackar inte på intensivkurser). Vett och etikett är något som är samma lika över hela Sverige inom jägarkåren.

Kommentarerna och reaktionerna är många. Alla som ifrågasätter blir agressivt ifrågasatta i stil med “ har du köpt din examen de senaste 10 åren?” eller det mästrande “ nej men ditt resonemang får mig att fundera. Själv tog jag examen 1991 och har jakten och traditioner sedan barnsben.

Det [traditionen om att inte jaga på juldagen, reds anm] finns inte i någon kurslitteratur men om man har haft vettiga jägare i sin omgivning så är det inte krångligt. Förmodligen har du haft “jägare” i din omgivning som inte förstår och därmed blir det fel.

Sedan fortsätter det roligt med: “jag tänker helt rätt. Tyvärr förstår inte folk att det är fel att jaga på juldagen. Tänk om och tänk rätt är mitt råd.

Inte en enda gång kommer det ett argument eller en förklaring till varför viltet i hans ögon skall vara fredat. Det är något alla jägare i Sverige skall känna till och traditionen skall gälla alla i vårt avlånga rike, oavsett. Sedan finns det några kloka människor:

Alla har inte samma traditioner som du

Det sammanfattar det hela ganska bra. Bara för att du anser att något är en självklarhet så är det inte så för andra. Bara för att ni har det som en outtalad sanning i er familj så betyder det inte att andra familjer känner till det. Att ni i jaktlaget anser att det är sunt förnuft så betyder inte det att andra tycker likadant.

Dessa tysta överenskommelser är livsfarliga. Kommunikation och överenskommelser är det enda riktiga. Inte tro att någon annan förstår något som ni inte ens förklarar

Det är absolut förbjudet att 1) skjuta en hare som inte drivits med stövare [det kan också vara absolut förbjudet att använda fel stövarras [vilken som är fel varierar] minst en timme. 2) ha Blaser 3) ha passnamn som är begripliga för den om inte varit med i 40 år (man ska ha sådana som “Gamla fyran, stora sten där Janne sköt älgen [1971]” 4) jaga råddjur med annat än drever 5) inte elda på älgjaktspasset 6) byta pass under älgjakten 4) elda på älgjaktspasset

Vilka jultraditioner har vi jägare

Skjuta sig en gran är en klassisk tradition.

Att välja en hagelbössa som verktyg för att ta ner en gran är i mitt tycke märkligt. Många traditioner är ju just märkliga.

Jakten på den perfekta julharen

— eller snarare att det skall hänga en vit hare på farstukvisten är något som Thomas Ekberg skriver otroligt vackert om — Julharen.

Snön ligger vit på taken — Endast tomten är…
Så var det i alla fall i barndomen, om jag minns rätt. Eller så kanske de ljuva jaktminnena från den tiden oftast innehöll snö?
Hur som helst så har jag tillbringat många julaftnar i skogen. Inte så mycket för att jakten var speciellt bra under denna dag, men traditionen och kulturen väger tungt.
-Då skulle julharen jagas!
Det ska vara jakt med stövare. Det ska vara snö. Och haren ska vara vit.
Haren ska skjutas precis innan det blir mörkt. Den ska noga passas efter konstens alla regler och granris eller enris ska fylla dess bukhåla. Därefter ska den hänga vackert på stugknuten när julaftonens natt är ung och tar sin början.

Bjarne Engström förklarar det för Tranås tidning — jakten på den perfekta julharen

Jakten på den vita julharen har länge varit en tradition för många av landets jägare, och så även för Bjarne Engström. I 25 år har han tagit med sig en av sina stövare och gått ut i skogen i ett par timmar på julafton innan firandet börjar.
– Det ska hänga en vit hare på väggen på julafton, så är det bara, förklarar han när han traskar iväg genom skogen.

Du skall Ikke jaga på juldagen

Detta elfte budord för jägare är självklart för vissa jägare, andra använder det för lumpna härskartekniker och vissa rycker på axlarna för att det är självklart. Men varför jagar vi inte på juldagen?

Det är en gammal tradition och här skulle jag behöva Ebbe Schöns hjälp (jag har mailat honom och bett om hjälp). Men några faktorer som inverkar på det hela har jag snokat upp

Jakten på julharen

Männen i huset var ute och jagade haren hela julafton. Läs texterna om julharen här ovan. Haren skulle skjutas precis innan det blev mörkt. Sedan skulle det passas och dekoreras och hängas upp. Vilka var hemma och lagade all mat, städade, fixade och fejade?

Fylla på julafton

Att supa sig redlös är en gammal vacker svensk tradition. Morgonsupen, som skulle skydda mot masken som gnagde på hjärtat samt mot dårdiaree var extremt viktig. Frukostsupen, lunchsupen…. Ja att bli redlöst full har vi Svenskar sannerligen kunskap i. Dessutom så stannade intedrickandet där utan när maten skulle ätas så var inte bara högen med bröd till varje familjemedlem viktig utan självklart även brännvinet.

Julottan

När Sverige kristnades så gjorde kyrkan såsom den alltid gör, ersatte våra Blot med kristna “högtider”. Prästen i byarna var ofta en stark och redig karl som inte drog sig för en rallargång. Det behövdes i och för sig eftersom Svenskarna inte riktigt var redo för religionsbyte från Hedendomen.

Julottan är ett sådant exempel. Det är en klassisk härskarteknik som vi ser på flera ställen i historien. Efter en dag och kväll av festande är det logiskt att tvinga upp bönderna til en julotta. Inte en gudstjänst eller en högtidstjänst, utan av logiska själv (för att visa sin maktfullkomlighet) så skall självklart folk tvingas upp extra tidigt.

Personligen anser jag att du skall jaga när det 1/ är lagligt 2/ när det fungerar med din familjesituation och 3/ möjligen efter traditioner.