Första intrycket Eka Swingblade G3

Köpte en Swingblade för 389 kr. Det här är mina första intryck (jag har inte använt den tillräckligt för att kunna skriva en recension, men någon form av förhands review kan vi kalla det). Baserat på förpackningen så lovar den en hel del. 10 års begränsad garanti och de är Kunglig Hovleverantör. Min förväntan var ganska hög då många på nätet pratar om Eka Swing blade som en av de bättre knivarna. Ryktet säger att slidan är sådär, men att det är förbättringar gjorda på G3an jämfört med tidigare modell.

Förpackningen den levereras i är plast med svetsade kanter, vilket jag ogillar och faktiskt tycker är helt olämpligt för en kniv

Framifrån. Valde en med gult handtag.

Bakifrån. Slidan är gjord av syntetmaterial.

Närbild på bälteshängaren. Smart konstruktion med ett stabilt clips så en inte behöver öppna skärpet.

Med knäpplåset öppet. Tycker inte att det känns som att k i en passar riktigt i slidan.

Sidostyckena till handtaget sluter inte riktigt rätt.

Med knivbladet framsvingat. Formmässigt känns Swingblade bra. Urgröpningar och räfflingar sitter där de borde och kniven känns bekväm även för mig med stora händer.

Fotade både från över och undersida. Som du ser så är inte bladen riktigt centrerade.

Låsmekanismen sitter bra till. Dock hade jag gärna sett att den var lite mer distinkt. Knappen svampar till när en trycker på den och sedan är bladet löst.

Apropå löst, knivbladet är lite vingligt i sidled i löst läge. Inget som påverkar funktionen och det känns som att det skall vara så

När jag byter blad från buköppnare till kniv känns det distinkt och “rätt”.

När spärrknsppen är intryckt går det utmärkt att byta blad. Här har jag bytt till buköppnaren.

Olika vinklar på buköppnarbladet. När det bladet låses så känns, kniven wobblig och det är vingen mån på bladet med nära nog 5 mm. Synd att inte låsningen otolersnsen i mekanismen är bättre.

Urgröpningar sitter där de behövs för bra ergonomi.

Det är lite svårt att visa, men det är nästan 10mm spel på hur långt kniven går att trycka in i slidan, och det går också att gunga den fram och tillbaka i sidled. Det känns inte som att kniven sitter stabilt i slidan med så mycket spelrum.

Jag tycker den verkar hänga ganska högt. Får testa det i skogen. Vet att Eka fick kritik för det på förra slidan och att de gjort ändringar, men jag skulle gärna få ner den ytterligare

Sedan har vi det här snöret… inte riktig av Kunglig Hovleverantör kvalitet i mina ögon. Klämsäkringarna håller fast (men knappt) snöret i ögglorna. Knäpplåset är av billigast möjliga fabrikat och sluter sig inte ordentligt.

Jag förstår syftet. Haka fast den i öglan i kniven och fäst den runt handleden så tappar du den inte när du blaskar av den. Men var sjutton skall den vara mellan användningarna?

Eller menar Eka att slidan till Swingblade G3 håller kniven så dåligt att det behövs en livlina?

Sammanfattning

Plussidan

  • Kniven känns ergonomisk och med knivbladet framme är den stabil.
  • Personligen tycker jag Swingblade verkar okomplicerad att slipa, men andra verkar ha misslyckats
  • Priset

Minussidan

  • Sidostyckena sluter inte tätt om mekanismen
  • När buköppnaren är framme wobbler kniven betänkligt
  • Passformen på slidan
  • Snöret

Det är för tidigt att säga om den är bra eller dålig, men det är snart dags att flå en hare och då får den bekänna färg!

Like what you read? Give skitjakt.nu a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.