Första jakten

Ligger i badet och lyssnar på Robin Becks First Time: https://open.spotify.com/track/1hC742BlJVdDwl31JUGAqW

Lite så känns det ett dygn efter min första jakt. I detta fall drevjakt med hund efter hare och räv.

Snacka om euforisk. Skitkul, underbart och jäkligt jobbigt. Några saker som förvånade mig:

  • Drevjakt: betydligt roligare och definitivt betydligt jobbigare än vad jag trodde. Nu gick jag iofs med en hundförare så vi rörde oss säkert mer än många andra. Och det var betydligt större fördel för viltet än vad jag trodde. Luften var fylld av drevskall från hundarna och på jaktradion så bubblade det ständigt av information om vem som observerat vilt, vilken riktning det rörde sig och även lite ”tråkningar” och gliringar.
  • Hundförare: det är ett tufft jobb att vara hundförare. Och för många hundförare är själva hundarbetet viktigare än själva jakten. Det pratade vi om en del under dagen.
  • Fika: Svensk folkrörelse och nationalklenod. Så även här, mitt ute i skogen.

Jakten, jaktledningen och jaktlaget var felfritt. Öppna, hjälpsamma och villiga. Hur bra som helst!

Extra tack går definitivt till Jonathan och Johan på The Great Wild. Trevliga snubbar som jag fick bra snack med. Och utan TGW så hade jag inte hittat den här jakten!

För egen del så insåg jag först när jakten var avblåst att jag glömt att äta frukost. Dessutom hade jag inget vatten med mig (vare sig i bilen eller ryggsäcken, vilket var klantigt. Jag lämnade ryggsäcken i bilen på förmiddagen, men det hade varit smartare att ta med sig den (fika!). Jag fick inte heller med mig någon korv att grilla, vilket var ett etikettsbrott :) Är det jakt så är det eld och grillning som gäller! Halva åkern åkte snålskjuts på mina skor, så nästa gång tar jag med mig ombytesskor. Kvar i bilen låg också storkniven, vilken hade varit proffsig att kunna langa fram när vi skulle göra elden.

Två saker hade varit smart att ha med, en stormtändare (för att busenkelt tända brasan) och eldstartare. Det kommer med nästa gång. En vanlig tändare kommer läggas i jaktsäcken, mycket bra för att kolla vindriktningen med.

Ett bra pass, enligt lokalexpertisen. Vilket det också var

Saker som hade kunna stanna hemma (eller i alla fall ligga kvar i bilen) är mina Hestra dubbelvantar och cykelhandskarna. På jakten hade jag mina Sealskins shooting glove vilka överraskade mig. På ett positivt sätt. Tänkte inte alls på nackdelarna som jag skrev om förut. Möjligen var de lite för varma när vi älgade över gärdena. Men det är svårt att klä sig för fysisk ansträning i minus 3 när en skall vara ute hela dagen. På pauserna så tog jag av mig dem (satte dem självklart i innerfickan med öppningen uppåt för att dra nytta av kroppsvärmen) och satte på tumvantarna av ull. Varmt, härligt (kliigt) och skönt.

Klädseln var helt brun (vattentätt, vindtätt jaktställ) med orange jaktbuff från biltema på huvudet. Skulle vilja ha lite mer orangea plagg på mig. Kanske köper ett orange/cammo ställ så går det ju att kombinera. Bitvis hade det varit skönt med en keps för att slippa kisa i motljuset på pass. Snålade när jag var på lokala biltema och köpte ingen, och nu är de slut :( Så det får bli shopping på annat ställe.

Saker jag skall köpa:

  • Eka swingblade. Helrätt!
  • Lång antenn till jaktradion. Skillnaden var enorm. Hundföraren jag gick med hade lång antenn, skillnaden är enorm med kvalitet och räckvidd. Dessutom skall jag leta efter en bekväm öronsnäcka. Är fortfarande öm i örat.

Utöver detta skall jag se till att jag har både kraftfull och liten pannlampa i bilen. Jag är intresserad av eftersöken och självklart skall jag vara självförsörjande där. Samma sak med en powerbank. Kan ligga i bilen tills vidare.

En till sak jag skall ha i bilen är några stora sopsäckar. Perfekt för att få med sig viltet hem utan att kladda ner bilen. Nu när jag tänker på det så skall jag stoppa i en lagom stor presenning i bilen. Kan användas till otroligt mycket.

Det syns väldigt dåligt. Det är två av ingångarna till ett rävgryt. Ett enormt gryt. Vi såg räv precis när jag var där och jag stod rätt i vind så jag passade där en kort stund. Räven var smartare än så, så den gick någon annanstans :) Förutom det var det mycket spillning (älg, rådjur, hare, vildsvin) och spår i markerna. Och en i jaktlaget såg rå.

Ingen hade en sida vid sida, och flera hade drillingar. En semiautomat fanns på plats men annars var det bara bockar. Den jag fick ha var dessutom förlängd och oj vilken skillnad. Det saknades fortfarande några centimeter, men oj vad skönt den passade och inga ömheter från rekylen heller.

Viktigt Meddelande till Allmänheten

Jag har tagit ställning i jaktfrågan och det kommer dröja innan jag postar bilder på jaktframgångar offentligt, eller berätta om jaktlagets framgångar. Det är för lätt att bild/text tas ur sitt sammanhang, att det exponeras i fel kanaler och att det ger bränsle till de som hatar jakt. Med det sagt menar jag inte att jaktbilder är fel, bara att det är en minimal del av viltvård, träning, skytteövning, hundarbete, erfarenhet och viltkunskap – bara för att nämna en bråkdel av det som innefattas av jakt och gör det till en givande sysselsättning. Förutom då att köttet från jakten är bland det mest äkta, ekologiska, naturliga och etiska en kan äta. Och respekten för viltet är lika stort som en bonde som fött upp kossan sedan den föddes.

#jagstårbakomgustav