Ik ga volgend jaar geen cijfers meer geven.
Melle Kramer
127

Hoi Melle,

Dank voor je uitgebreide blog, Dit is de weg die noodzakelelijk is om te bewandelen. Experimenteren met wat wel kan werken. Als we allemaal doordezelfde hoepel heen kunnen springen betekent dat niets meer dan dat we dat kunnen.

Ik heb over de impact van school op mijn zoon een blog geschreven: Ga je voor het geluk van je kind of diploma’s?

Het zou mooi zijn als je oproep gevolg krijgt. Dat het anderen inspireert het ook anders te gaan doen. En als dit niet werkt dan gaat iets anders werken. Het huidige systeem verder optimaliseren heeft niet zoveel zin, maar iets nieuws uitvinden waar we weer verder op door kunnen bouwen wel. Dan zeg ik niet dat alles overboord kan maar vasthouden om alles mee te nemen in de nieuwe koers maakt ons niet slagvaardiger.

… niet wachten op Den-Haag en niet op het schoolbestuur maar gewoon het hart volgen

Niemand heeft een kristallenbol en niemand kan de toekomst in kijken. We hebben friskijkers en dwarsdenkers nodig zoals jij die er gewoon op uit gaan om het nieuwe te ontdekken. Die niet wachten op Den-Haag en niet op het schoolbestuur maar gewoon het hart volgen. Er gaat zoveel veranderen in de maatschappij en in de economie. De volgende generatie hierop voorbereiden is lastig en dat gaat niet lukken met de ‘speeltjes uit het verleden’ daar zijn nieuwe ‘speeltjes’ voor nodig. Dan is het fijn dat mensen zoals jij opstaan om anderen te inspireren ook op te staan om op ontdekkingsreis te gaan. We zijn het verplicht aan de nieuwe generatie.

… ‘mensen mensen’ die zichzelf opnieuw willen uitvinden om de volgende generatie zichzelf steeds opnieuw te kunnen laten uitvinden.

Wie zijn we? Ouders, leerkrachten, ondernemers, politici en de maatschappij. Ondernemende mensen, mensen mensen die zichzelf opnieuw willen uitvinden om de volgende generatie zichzelf steeds opnieuw te kunnen laten uitvinden. Mensen die hun eigen omgeving positief kunnen veranderen. Kennisveroudering gaat steeds sneller waardoor de waarde van diploma’s steeds sneller afneemt. Dan is het handig dat zij leren hoe je een levenlang leren houding krijgt. Die houding is niet alleen voor de nieuwe generatie maar geldt eigenlijk voor iedereen. Het zou mooi zijn als ze leren dat je dichtbij jezelf kunt komen en blijven en vandaar uit te leren en dat je leert bij te dragen aan je omgeving.

Als ouder heb ik mij ook opnieuw uitgevonden door de opvoeding van mijn kids los te laten en er alleen maar voor hen te zijn

Als ouder heb ik mij ook opnieuw uitgevonden door de opvoeding van mijn kids los te laten en er alleen maar voor hen te zijn. Mijn jongste zoon heeft mij/ons veel spiegels voor gehouden. Door het reguliere systeem is hij destijds van een leuk jongetje naar een apathisch jongetje afgegleden. Gelukkig zijn we tegen een het Democratische onderwijssysteem aangelopen wat voor hem enorm heeft gewerkt. Ik heb over het hoe en waarom een blog overgeschreven: Ga je voor het geluk van je kind of diploma’s?

Het zou mooi zijn als het onderwijs zou passen als een jas voor ieder kind.

Door dit Democratisch Onderwijs systeem is hij binnen een paar weken weer bij zichzelf gekomen en is weer vol het leven gaan leven. Ik zeg niet dat de Democratische Scholen voor iedereen de perfecte weg is. Ik ben voor meer variatie. Die variatie is er, in mijn ogen, te weinig in het reguliere systeem. Door het landelijk examen moet iedereen nog steeds door dezelfde hoepel. Dus welke weg je ook neemt je einddoel is duidelijk. Dit zou volgens mij anders kunnen. Het zou mooi zijn als het onderwijs zou passen als een jas voor ieder kind. Er zijn te weinig passende jassen. Het zou mooi zijn als dat verandert. Gelukkig is er al veel beweging. Het heeft tijd nodig. Alleen door de snelheid van veranderingen in de maatschappij en economie hebben we steeds minder tijd dan is een versnelling gewenst. Ik hoop daarom van harte dat je vele inspireert en in beweging zet en degene die al in beweging zijn kunt versnellen.