Van catacombe tot arena

Een tentoonstelling bezoeken in de catacomben onder het legendarische Colosseum. De slogan ‘kruip in het vel van de gladiatoren’ vat de tentoonstelling Gladiatoren — Helden van het Colosseum van het Gallo-Romeins Museum te Tongeren perfect samen. In samenwerking met het Colosseum van Rome stelt het Gallo-Romeins Museum in haar kelder een selectie vondsten uit het Rome van de gladiatoren tentoon. De tentoonstelling loopt nog tot 3 april 2016.

Een rondleiding door het amfitheater

De tentoonstelling Gladiatoren biedt je een authentieke inkijk in het leven van de gladiatoren. Het museum bevindt zich voor een groot deel ondergronds. Je wordt naar beneden geleid waar je zwak belichte gangetjes opwachten. Iedereen loopt hectisch door elkaar terwijl gedonder van het publiek door de speakers klinkt. Je bevindt je in de catacomben.

Aan de wanden van de smalle doorgangen hangen allerlei vondsten. Fresco’s uit graftomben, mozaïeken en vazen vertellen over het leven van de gladiatoren uit het oude Romen. Verder wordt je langs miniaturen van amfitheaters en levensgrote gladiatorpoppen geleid. Via een korte omweg langs het gruwelijke verleden van Pompei kom je ten slotte aan in een kleinschalig amfitheater. Een panorama langs de muur wekt bij de bezoeker de illusie van zich in een Oud-Romeins publiek te begeven, klaar voor het spektakel.

Voor jong en oud

Doorheen de tentoonstelling heb je een gratis audiogids ter beschiking. Met deze audiogids scan je de verschillende opstellingen. Er is altijd de keuze uit een volwassen bespreking of een verklaring op kindermaat. De gruwelijke gebeurtenissen worden de kinderen bijgebracht aan de hand van anekdotes door de ogen van een kind in het oude Rome. Jong en oud lopen door elkaar. Iedereen is vrij zijn eigen weg te gaan en een interactieve rondleiding op maat te genieten.

Verderop in de expo zijn er ook creatieve workshops voor kinderen ter beschikking. Zij kunnen zich dan verder inleven in het leven van de gladiator bij het knutselen van een gladiatorenhelm of versierde drinkbeker. De volwassenen kunnen terwijl nog een aantal opgravingen bekijken die uitgeleend werden daar verscheidende internationale leenbruikmusea zoals het Colosseo zelf, het Louvre en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Maar niet voor iedereen

Hoewel de nauwe gangetjes bijdragen tot de illusie van onder het amfitheater in de catacomben rond te dwalen, bemoeilijkte dit het bezoek. Jong en oud bogen zich om elkaar heen om de vondsten te bewonderen, terwijl een aantal rolstoelen al eens met moeite hun weg door de massa moesten banen om een glimp van het gebeuren te kunnen stelen. Ook waren de figuurtjes die gescand dienden te worden met de audiogids voor hen moeilijk bereikbaar.

JF