WhatsApp als bron van (brainstorm) inspiratie.

Zoals een aantal van jullie weten heb ik mij het afgelopen jaar verdiept in de mogelijkheden van chat-apps voor bedrijven. Facebook Messenger, Telegram, maar vooral WhatsApp natuurlijk.

Dus hoe kunnen mobiele chat-applicaties je verder helpen in je bedrijf of je zakelijke leven? In mijn e-Book en mijn blogs heb ik al vele voorbeelden beschreven, vooral over de inzet van WhatsApp. En gistermiddag hoorde ik via een klant twee toch wel hele leuke nieuwe voorbeelden.

Brainstorm op afstand via WhatsApp

We kennen allemaal de groepen op WhatsApp: een handvol collega’s die daar inhoudelijk overleggen en soms ouwehoeren. Zo ook bij dit bedrijf: Een internetbureau met grafisch ontwerpers, programmeurs, brandingexperts en contentmakers. Zij zijn op meerdere manieren bezig om middels nieuwe technologie hun bedrijf naar een volgend niveau te tillen.

Zij gebruiken sinds kort de mogelijkheid om in een WhatsApp groep te brainstormen. Dat is een prettige mogelijkheid omdat in zo’n brainstorm minder de wet van de verbaal sterkste geldt. In normale brainstormen zijn de meest extraverte mensen het meest dominant. In een WhatsApp groep brainstorm vervalt dit. In zo’n brainstorm log je allemaal tegelijkertijd in en brainstorm je, in dit geval, over een concept. Mensen kunnen dan zelf via chat hun ideeën aandragen.

Je kunt exact selecteren welke zinnen je uit een WhatsApp chat wilt doorsturen naar e-mail of een ander WhatsApp contact

Maar het zal je niet verbazen dat wanneer zeven mensen tegelijkertijd vanuit verschillende steden werken aan een concept via een WhatsApp groeps brainstorm, dat er na 30 minuten meer dan 221 berichten zijn. Het voordeel van een WhatsApp groep brainstorm is dat je vervolgens de beste ideeën makkelijk kunt verzamelen en doorsturen. Je houdt je vinger op een bericht en klikt op Optie: stuur door. Vervolgens kun je de beste ideeën aanvinken en doorsturen naar een ander WhatsApp contact of naar een e-mail adres. Het zijn de uitkomsten en notulen van je brainstorm zeg maar. Volgens mij een leuk idee om in je bedrijf eens te proberen. Je zult verrassende resultaten ontdekken.

WhatsApp als Pinterestboard, fotografie-plakboek en screenshot-album

De tweede manier waarop dit bedrijf WhatsApp nuttig inzet is een inspiratiegroep op WhatsApp. Dat is een groep waar 12 medewerkers op zijn aangesloten. Zij zitten in de creatieve hoek van het bedrijf en zijn vaak op zoek naar inspiratie of hebben er teveel van.

Deze WhatsApp groep is puur bedoeld om inspiratie uit op te halen. Wanneer medewerkers tijdens het web-surfen bijvoorbeeld interessante afbeeldingen of lettertypes tegenkomen, plaatsen zij screenshots hiervan in deze groep. Ook als zij mooie gebouwen, mooie luchten of andere interessante of inspirerende beelden in de buitenwereld tegenkomen, plaatsen zij deze foto’s in de groep.

Onderling is afgesproken dat het een hele vrijblijvende groep is en de push notificatie-meldingen zijn dus ook door iedereen uitgezet. Het is puur een groep waar je beelden van elkaar en elkaars inspiratie kunt gebruiken. Een erg leuke toepassing vond ik zelf!

ps: hier download je gratis mijn e-book over WhatsApp voor bedrijven

Groet! Jarno