Syksyn alku


Kalenterissa ollaan päästy jo syyskuun puolelle. Edellisen blogikirjoituksen aikaan olin leireilemässä Ylläksen maisemissa ja tätä kirjoittaessa ikkunasta näkyy Suomen eteläisin tunturi Iso-Syöte. Välillä on toki muistettu levähtääkin!

Huhtikuun loppupuolella SK Motio Finlandin kanssa yhteistyössä aloitettu hanke yksilöurheilijan varainhankinnan kehittämiseksi on edennyt kesän aikana pienin askelin eteenpäin. Olemme keskustelleet varainhankinnan haasteista niin yksilöurheilijoiden kuin myös urheiluseurojenkin näkökulmasta. Alla olevan linkin takaa löytyy mielestäni vallan loistava kirjoitus siitä, miten kaikkien urheiluseurojen (ja myös yksilöurheilijoiden) toimintatavat eivät ole nykypäivän yhteiskunnan asettamien vaatimusten tasalla.

Projektissa on edetty siihen vaiheeseen, että myyntimateriaali alkaa olla valmis. Kesän aikana kehitetyt ja tuotteistetut yritysyhteistyömuodot on hiljalleen aika laittaa testiin! Muutamia yhteyksiä eri yrityksiin on jo otettu vaihtelevalla menestyksellä.

“Eihän me sellaista sponsorointia harrasteta”.

Yllä oleva kommentti eräältä yritykseltä. En minäkään halua sponsorointia harrastaa, itseasiassa vihaan koko sanaa. Ensimmäinen mielikuva ainakin itsellä on “rahat mulle, eipä oikeastaan mitään sulle” -periaate. Suomessa ero terminologiassa sponsoroinnin ja yhteistyön välillä on häilyvä. Syvään juurtuneita ennakkoasenteita on hankala muuttaa hetkessä mutta toivottavasti jotain uutta ollaan luomassa! Tottakai sponsorointia saa harrastaa mutta ainakin itsestä se tuntuu vastuuttomalta toiminnalta näin urheilijan näkökulmasta. Puhelin kädessä huomasin, että myyntityö ei ole tosiaan helppoa mutta loppujen lopuksi kohtuullisen yksinkertaista ja onnistuessaan palkitsevaa. Onnistuneiden yhteistyökumppanuuksien roolia tälläisessa projektissa ei voi koskaan korostaa liikaa, joten niiden hoitamiseen on myös käytettävä tarpeeksi resursseja.

Ensimmäiset hyvät uutiset yhteistyörintamalta on kuitenkin saatu! Uutena yhteistyökumppanina projektiin on liittynyt Intersport Joutsensilta Oulusta. Intersport Joutsensillan laaja valikoima rakentuu tunnetuista laatumerkeistä sekä Intersport-ketjun omista merkkituotteista. Heidän tuotevalikoimansa kattaa laadukkaat ja trendikkäät vaatteet, jalkineet ja varusteet kaikkeen liikuntaan ja vapaa-aikaan! Tulen talven aikana julkaisemaan erilaisia hiihtoon liittyviä lähinnä kuntoilijoille suunnattuja vinkkejä Joutsensillan Facebook-sivuilla:


Elokuun alkupuolen Ylläksen leirin loppuosa sujui varsin mallikkaasti. Jokaiseen treeniin löytyi varsin loistavat olosuhteet eikä treenikeleissäkään ollut liiemmälti valittamista. Erityisesti mieleen jäi kuusituntinen treeni juosten ja kävellen huikeissa maisemissa. Koska kuva kertoo aina enemmän, seuraavaksi parhaat palat kyseiseltä kierrokselta!

Kesänkijärvi
Uimatauko!
Pirunkurua alhaalta ylös
Pirunkuru noustu!
Kukastunturi
Kukastunturi

Leiri oli verrattain raskas, sillä viikon ajalle harjoittelua tuli hieman yli 30h ja nousua hieman yli 8km. Sillä määrällähän kiivettäisiin jo melkein Mount Everestin huipulle… Lisäksi Tunturisuunnistuksen kuormitus aiheutti hieman ylimääräistä väsymystä leirin alkupuolelle. Leiriä seurannut viikko olikin kevyt ja muutamalla täsmäharjoituksella mentiin ohjelmassa eteenpäin! Myös pakastinta tuli täytettyä kuudella sankollisella mustikoita…

Luonnon omaa superruokaa!

Ylläksen reissusta palautumisen jälkeen harjoittelu on kulkenut oikein mallikkaasti eteenpäin! Omilla kenttätesteillä (juoksutesti, voimatestit) mitattuna kehitystä alkukauteen ja myös edellisiin vuosiin verrattuna on tapahtunut. Hiihtotuntumaa kävin jälleen ylläpitämässä Vuokatin hiihtoputkessa parin päivän ajan elokuun loppupuolella.

Kolmisen viikkoa Ylläksen leirin jälkeen oli taas aika suunnata leireilemään. Tällä kertaa kohteena oli Syöte Pudasjärvellä. Leiri kesti viikon sunnuntaista sunnuntaihin, joten samoihin maastoihin sai ottaa tuntumaa treeneissä useampaankin otteeseen! Leirin teemana oli perusharjoittelu hyvissä maastoissa, joten määrää ja nousumetrejä oli luvassa reilusti. Rullahiihto ja sauvojen kanssa liikkuminen rinteessä ja muualla muodostivat pääosin leirin treenien sisällön. Myös alueen loistavat maastopyöräreitit tuli testattua!

Sauvarinnettä Iso-Syötteelle! 190m korkeuseroa jokaisella nousulla ja jyrkkyyttäkin löytyi!

Syötteen alue tarjoaa loistavat mahdollisuudet rullahiihtoon, sauvarinteeseen ja maastopyöräilyyn. Lähes 200 metrin korkeuserot ja reilut 10 minuuttia kestävät nousut riittävätkin mielestäni oikein hyvin myös ylämäkiharjoitteluun. Eräällä palauttavalla lenkillä Iso-Syötteen päältä maisemia katsellessa tuli vain mieleen, että ei minun oikeastaan tarvitse lähteä maastojen perässä yhtään kauemmaksi leireilemään. Oulustakin Syötteelle on matkaa vain 145km…

Leirin harjoitukset olivat perusharjoittelua muutamilla nopeus- ja teho-osioilla höystettynä. Sauvarinnettä tein pari kertaa, joista toinen oli selkeästi tehoharjoitus ja toinen nousun jyrkkyyden myötä myös jalkojen lihaskestävyttä kehittävä harjoitus. Yksi pitkä, reilun viiden tunnin rauhallinen treeni oli myös ohjelmassa. Sen aikana tulikin kierreltyä maastopyörällä mahtavia maastoja:

Pytkynharjulla
https://twitter.com/JHSeppanen/status/507103419283554304

Jossain vaiheessa leiriä reidessä alkoi tuntuakkin jo lukuisat noustut metrit mutta hyvin tsempattiin loppuun asti! Leiriviikko sujuikin kokonaisuudessaan varsin loistavasti! Harjoittelua viikolle tuli reilut 30 tuntia ja vertikaalinen kokonaisnousumäärä oli lopulta 8,9km (!!). Testisauvarinteessä tuli korjailtua omia ennätyksiä viime vuodelta ja muutenkin kulku treeneissä oli sellaista, että piti koittaa vetää välillä käsijarrua päälle, ettei vauhti karkaa liian kovaksi tässä vaiheessa kautta. Maltti on valttia…

Tulevien viikkojen aikana on tarkoitus jatkaa perustreenaamista, eikä ihmeellisempää tehopainotusta edellisten syksyjen tapaan tulla toistaiseksi näkemään. Muutamia juoksukisoja on tiedossa ja ne toimivatkin hyvinä hapenottoa kehittävinä harjoituksina. Myös uusi kouluvuosi on hiljalleen pyörähtämässä käyntiin. Edessä olisi jo neljäs vuosi Oulun yliopistossa. Tuotantotalouden opinnot ovat kohtuullisella mallilla ja ainakin toistaiseksi tehokkaasti akateemista vapautta hyödyntäen olen pystynyt opinnot ja urheilun yhdistämään, jälkimmäisen ehdoilla!

Syysterveisin lunta odotellessa,

-Jonne

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Jonne Seppänen’s story.