Jussi Hagman
Aug 20, 2018 · 1 min read

Topi Santakivi puhuu asiaa. Copy paste samassa codebasessa aiheuttaa todennäköisemmin enemmän ongelmia kuin hyötyjä, olettaen että softaa on tarkoitus ylläpitää lainkaan.

Samuli Siivonen antaa vertailukohdaksi myyjän tarjouksen, jota *ei* tarvitse ylläpitää. Jos tapaus olisi joku “monistetaan tällainen softa, vaihdetaan vähän värejä, eikä kosketa enää ikinä”, olisi vertaus osuva, en tiedä kuinka yleistä tällainen on, mutta ainakaan itsellä sellaisia ei ole usein tullut vastaan.

Oleellista koodissa toki on sen antama business value, mutta ei voi unohtaa koodin ylläpidosta aiheutuvaa business costia, joka auttamattomasti kasvaa kun bugit ovat koodissa moneen kertaan. Ihan tyypillinen Junnu-virhe on se, että copy pastetaan, kun “se on niin helppoa”, eikä ymmärretä nostaa kyseistä pätkää funktioksi, jota sitten voi kutsua niin monesta paikasta kuin haluaa.

Koodin “siisteydessä” ja abstraktiotasoissa voi toki mennä myös tarpeettoman pitkälle, mutta se oikea ratkaisu siihen ei ole mennä toiseen ääripäähän.

    Jussi Hagman

    Written by

    iOS / Mac Developer