Daha önce formasyonel yapılarda da bahsettiğim üzere evet herkesin bir fikri var fakat neden ve nasıl sorularının cevapları yok ne yazık ki. Teknik olarak bir şeyleri çözümlemek istiyorsanız ilk bilmeniz gereken şey ise grafik nedir? Şimdi bununun üzerine biraz konuşalım. ( Biraz uzun olacak )
Üzerinde teknik analiz yaptığımız grafikler ; belirli bir işlem çiftinin arasında yine belirli zaman dilimlerinde gerçekleşen alım –satım işlemlerinin muhasebesel kayıtlarının 2 boyutlu görsellere çevrilmiş halidir.
Tenik anzlizin ne olduğu hakkında bilgi için :
Bu grafikerin görselleştirme süreçleri farklı alternatifler üzerinden olabilir, mumlar, çizgi,sütun, alan vb. temelde hepsi bir zaman dilimi içerisindeki işlemleri temsil etse de okumak ve uygulamak kısmında en optimum kullanım bana göre mumlardır çünkü trend,direnç ve kanal çizgileri için çok uygundur. Mumlar ayrıca diğer teknik analiz biçimlerini, özellikle de pivot noktası analizini desteklemeye yardımcı olur. Zaten odak noktamızda bu olacak”Mumlar”
Mumların benim lügatimde karşılığı “Zaman” dır. Mumların bileşenleri, açılış, yüksek, düşük ve kapanıştan değerleridir. her bir mum, yüksek, düşük, açılış ve kapanış arasındaki farkı veya mesafeyi temsil eden farklı bir özelliğe sahiptir
Belirlediğimiz zaman diliminde işlem çiftinin gördüğü en yüksek seviye, zaman dilimi ki bu tam bir seans ( kripto için seans yok malum) bir saat, bir hafta, bir gün yani her zaman aralığı olabilir. Aynı zaman diliminde görülen en düşük seviye, zaman diliminin açılış ve kapanış değerleri.
3 ana parça bu iki boyutlu görseli oluşturur; mum gövdesi, üst iz düşümü amiyane tabirle üst fitil ve alt iz düşümü yine genel adıyla alt fitil.
İz düşümleri yani fitiller zamanın açılış ve kapanış değerleri dışında kalan işlemleri temsil eder.
Bir mumun rengi ki bu teknik olarak istediğiniz renklere değiştirilebilir ama genel kullanımı kırmızı ve yeşildir ( psikolojik ve önemli bir etkendir aslında) piyasanın önceki döneme göre yükseliş ya da düşüte olduğunu değil belirlediğiniz zaman diliminde kapanışın açılışa olan ilişkisini gösterir.
Burada asıl olan açılıştan daha düşük bir kapanış durumunda mum renginin açıktan daha yüksek bir kapanış durumunda olduğundan farklı olması gereksinimidir.
Açılış ve kapanış değerleri ile baskın hareket eğilimini gözlemleyebiliriz.Açılış ve kapanış değerleri arasındaki büyük farklıklar bize piyasa hakimiyetini dolayısı ile yönü gösterecektir bunları da pivotlarınızla birleştirdiğinizde tadından yenmez.
İz düşümleri yani fitiller ; aslında bilindiklerinden çok daha kıymetlidirler. Bir yığılma bölgesinin reddedildiğini gösterirler aslında. Fiyat hareketi analizcileri buna likiditeyi temizlemek diyorlar =)
Uzun bir düşüş trendinden sonra oluşan uzun iz düşümleri veya fitiller ne demek istiyorsanız trendin kendini tükettiğine ve talebin arttığına veya arzın azaldığına dair bir potansiyele işaret ederler. Özellikle uzun bir yükseliş mumunda oluşan yukarı iz düşümleri talebin azaldığını fakat arzın artığının göstergesidir ve bunun sonucunun ne olacağını az çok tahmin edersiniz. İz düşümlerinin mum gövdesi ile ilişkisi ve yığılma bölgesi hareketleri mutlak suretle izlenmelidirler.
Mariana hole olarak isimledinrdiğmiz bölgedeki iz alt iz düşümlerini örnek olarak gözlemleyebilirsiniz fiyat hareketi analizi yapan bir arkadaşımın aynı bölgeği belirlemiş olduğunu varsayalım ( imkansız) ona göre BTC/USDT paritesi o bölgedeki likiditeyi temizledi.
Hatırlarsanız formasyonların ne olduğunu konuşmuştuk. Aşağıdaki seride OBO örneği üzerinden anlatımı burada bulabilirsiniz. Mumlar da yapıları gereği psikolojik tetikleyicilere sahiptirler.
Şimdi bunlara biraz parmak basmak istiyorum ;
Bir gövdesi olmayan özel bir mum şekli “Doji” görsel betimlemede göreceğiniz gibi iki ana değerimiz tekbir noktada. Ben burada kendi stratejimle bağdaşık farklı bir yöntem kullanıyorum yani x kişisine göre doji olmayan bir mum bana göre doji olabilir aynı yığılma bölgelerini ve pivotları kendi özelimde bir yöntemle belirlediğim gibi.
Doji oluşumları, trend dönüşlerini doğrulamaya yardımcı olur Tabi Doji mumlarının da kendi içlerinde bir ailesel yapısı var =)
Onlara bakalım biraz.
Gravestone doji (Lise yıllarımda kullandığım MIRC nickim olduğuna hala inanamıyorum )
Dragonfly Doji
Four price doji
long-legged doji
Doji lerin çalışma prensipleri standart olduğu için detayına girmiyorum ufak bir google araması ile bulabilirsiniz.
Mumlara ait formasyonel yapılardan önemli olduğunu düşündüğüm kendi stratejimin matematiksel kurgusunu yaparken de kullandıklarımdan bazılarını anlatmak istiyorum. Bu noktada Price Action yani fiyat hareketi analizinin kökenini yani aslında pivot mum ilişkisinden başka bir şey olmadığını gözlemleyeceksiniz bunu en iyi görenler bizim avcılar olacaktır.
Hammer ve Hanging man : Bu mum yapısı hacimle bağdaşır. Düşüş eğiliminde bir geri dönüşün veya bir dibin yakın olduğunu gösterir. Bir yükseliş trendinin tepesinde bir çekiç göründüğünde, isim “asılı adam” olarak değişir ve bir tepenin yakın olduğunu gösterir. Kalifiye olmak için bir kalıbın ihtiyaç duyduğu üç ana özellik vardır. ( bunları görsel üzerine yazdım)
The shooting star : Kayan yıldız, çekicin ters çevrilmiş oluşumudur ve tepelerde oluşur.Genellikle büyük bir geri dönüşü işaret eder. Detaylar görsel üzerinde
The morning star:
Üç mumlu bir oluşum olan büyük bir yükseliş eğilimli trend dönüş modelidir. Detaylar gorselde
The evening doji star : The morning star mum dizisinin tam tersidir. Bir düşüş emaresi yapısıdır.
The harami : kendi içerisinde ayrışan bu dizilim yine Doji ile ilişkili kullanması verimli olan bir yapı. Bir trend dönüş emaresidir ve tepe bölgelerinde oluşumu istenir. Açıklama devamı görsel üzerinde yerleştirdim.
The dark cloud cover ve The bullish piercing pattern: The dark cloud cover genellikle bir yükseliş trendinden sonra ortaya çıkan bir düşüş eğilimi göstergesidir. Bullish piercing ise bunun tam tersidir.
Gelelim en sevdiklerime işte bunlar fiyat hareketi analizi kullanan arkadaşlarımızın sık kullandığı terimler. Bizim genel huyumuzdur nereden geldiğini bilmeden inanmak. Bu arada yanlış anlaşılmasın kötü bir şey söylemiyorum sadece yöntemlerin birbirine olan ilişkisinin önemine değiniyorum. Asıl olan para kazanmak gerisi anlamsız.
The bullish engulf -The bearish engulf : engulf sarıp sarmalamak içine çekmek anlamı taşır ve isim de tam olarak buradan gelir. Mum ne kadar çok içe çekilirse gösterge o derece kuvvetli kabul edilir. Detayları yine görsel üzerine ekliyorum.
Bunlar Benim kendi stratejim olan MOM yani Men of the Middle yapısını geliştirirken kullandığım başlıca mum yapıları. Bu mum yapıları sizlere kendi stratejinizi oluştururken ciddi yol gösterici olacatır. Formasyonel yapıların tekrarlanan psikolojik hareketlerin yansıması olduğunu unutmayınız. Kendi yolunuzu aydınlatma sürecinizde umarım en iyiyi elde edersiniz.
Sevgiler.