Still deg selv 5 spørsmål før karrièrevalget

Karrièrevalg er et valg fra hjertet. Tenk på det. Du tilbringer nesten alle våkne øyeblikk med familie, venner eller på jobb. Steve Jobs traff spikeren på hodet; «Du er nødt til å finne det du virkelig elsker. Det er like sant for jobben din, som det er for dine kjære.»

Men det er lett å glemme at et karrièrevalg også er en forretningsbeslutning. Tross alt, du har regninger å betale som alle oss andre. Hvem ønsker ikke å være økonomisk uavhengig?

Så, før du gjør noen karrièrerelaterte avgjørelser, spør deg selv disse fem spørsmålene.

1. Er det praktisk?

Det er alltid praktiske aspekter til enhver jobb eller karrièreendring. Fungerer plasseringen? Passer timene? Betyr det at du må gjøre noe unaturlig som ikke akkurat er din ting? Passer det med dine generelle mål?

2. Høres det gøy ut?

Alle snakker om at man må like det man gjør, men hvordan vet at du liker det før du gjør det? Det er riktig, du vet det ikke. Men hvis det høres gøy ut og menneskene du jobber med virker ålreite — hvis du er innen forstått med konsekvensene, er det verdt et forsøk.

Selvfølgelig, ting er aldri akkurat slik du tror de er. Det tar alltid et par måneder inn i en ny jobb før du finner ut hva du har begitt deg ut på. Men hvis det virker som det ikke vil bli morsomt på forhånd, blir det sannsynligvis ikke noe bedre.

3. Hva er oddsen for en god tilbakebetaling?

Dette gjelder ikke kun lønn. Tross alt, lønnen din ender bare opp med å betale regningene. Hvordan er mulighetene for å spare, investere og bygge egenkapital?

Hvordan er karrièrestigen i markedet, bransjen og selskapet? Hvor langt må du klatre for å sikre deg en stor tilbakebetaling?

Selv om disse spørsmålene er vanskelig å gi et konkret svar på, ønsker du heller ikke å bare kaste terning og håpe på det beste. Du vil ha de beste oddsene for en stor tilbakebetaling. Derfor er det viktig å klatre i bedrifter.

4. Hva har jeg å tape?

Risikoen for å tape er viktig. Noen mennesker overanalyserer den. Andre tenker ikke på det i det hele tatt. Enhver jobb eller karrière som har fordeler har også ulemper — en form for risiko. Prøv å finn ut hva det er.

De fleste er ikke engang klar over at å gå med på en beslutning har en stor påvirkning for hvilke andre dører som kan åpne seg.

5. Hva sier magefølelsen?

De andre fire spørsmålene er alle basert på logikk, til og med den morsomme nr. 2. Men etter at du har besvart dem alle, spør deg selv hva magefølelsen sier. Stol på din intuisjon; den har som regel rett.

Avslutningsvis, ta hensyn til fornuft, men stol på magefølelsen din.