Tervemenoa Tutki-syötteeseen, media


Facebook on jo jonkin aikaa tarjonnut käyttäjilleen vaivihkaa niin sanotua Tutki-syötettä (Explore). Jotkut Facebookin mobiilikäyttäjät ovat saaneet Tutki-syötteen pienen raketti-ikonin sovelluksen päänavigaatioon, mutta useimmilla se on hieman piilossa sovelluksen valikossa.

Tutki-syöte saapuu Facebookin selainpalveluun.

Techcrunchin mukaan Tutki-syöte on nyt tulossa paremmin näkyviin kaikille käyttäjille. Itselläni Tutki-syöte on jo noussut Facebookin selainpalvelun päävalikkoon kuvan mukaisesti. Tutki-valikkoon FB nostaa algoritmien avulla sisältöä sellaisilta sivuilta, joiden se ajattalee kutakin käyttäjää kiinnostavan. Henkilökäyttäjien sisältöä Tutki-syötteessä ei ole.

Tutki-syöte on Facebookin toimenpiteistä huolimatta silti sivussa. Käyttäjien päähuomio on edelleen FB:n oletusnäkymässä eli uutivirrassa, johon tällä hetkellä nousevat ystävien ja seurattavien sivujen ja ryhmien aktiviteetit. Facebookin uutisvirrassa näkyminen on monille mediapalveluille tärkeä asia, sillä sitä kautta esimerkiksi uutispalvelut voivat saada merkittävästikin kävijävirtaa omiin verkko- ja mobiilipalveluihinsa.

Tähän saattaa olla tulossa muutos. Slovakialainen toimittaja Filip Stuhárik kertoo blogipostauksessaan, että Facebook on tällä viikolla kokeillut erilaisten sisältöjen näyttmistä uutis- ja Tutki-syöttteissä. Stuhárikin mukaan Slovakiassa, Sri Lankassa, Serbiassa, Boliviassa, Guatemalassa ja Kamputseassa FB on työntänyt kaiken sivujen sisällön päänäkymästä Tutki-syötteeseen. FB:n uutisfeedissä on siis tämän jälkeen vain kunkin käyttäjän ystävien statuspäivityksiä. Sivujen ylläpitäjät saavat kyllä oman sisältönsä päänäkymään — mikäli maksavat Facebookille. Ilman maksua sivujen sisältö ei nouse lainkaan Facebookin päänäkymään.

Muutos on merkittävä monella tavalla. Ensinnäkin se laskee sivujen, kuten vaikkapa uutisorganisaatioiden, niin sanottua orgaanista näkyvyyttä Facebookissa merkittävästi. Jo aiemmin FB:tä seuraavat asiantuntijat ovat kertoneet orgaanisen näkyvyyden eli ilman Facebookille maksettavaa rahaa saatavan huomion laskeneen tasaisesti. Mikäli Facebook laajentaisi kokeilunsa kaikkiin maihin ja tekisi siitä pysyvän käytännön, kyykkäisi sivujen saama näkyvyys reippaasti. Stuhárikin lukujen mukaan Slovakian 60:n suurimman media-alan FB-sivujen saamien reaktioiden (tykkäykset, kommentit ja jaot) määrä oli neljä kertaa pienempi kuin ennen kokeilua.

Mutta aikooko Facebook eristää yhtiöt ja muut sivut Tutki-syötteen ghettoon? Tuskin. Kyse voi silti olla Facebookin ei-niin-hienovaraisesta viestistä vaikkapa mediayhtiöille: leikitte kanssamme meidän ehdoillamme tai pudotamme näkyvyyttänne. Ja kokeilun ansiosta Facebookilla on nyt kovaa dataa siitä, miten alas näkyvyys putoaa.

EDIT 24.10.2017: Facebook on julkaissut aiheesta tiedotteen, jossa vakuttetaan että kyseessä on vain kokeilu, jota ei olla laajentamassa yleiseksi käytännöksi tai uusiin maihin.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.