Workish — “Microjobb” och osäkerhet

Max V Karlsson
4 min readDec 17, 2019

--

Man känner sig som hemma i Dubai
- en av de glada Instagramkommentarerna om appen Workish, som förmedlar “microjobb” för valfri peng.

Workish beskriver sig som en förmedling mellan arbetare som söker extrajobb och de som behöver få enkla tjänster utförda. Workish tar 12 % av det du får betalt. På flera punkter är budskapen motsägelsefulla, och det verkar i själva verket röra sig om ännu en app som möjliggör att löner pressas neråt och att “egenanställda” privatpersoner utför arbete utan försäkringar, skydd eller ordentlig ersättning.

I bolagsstyrelsen sitter bl.a. artisten Linda Pira. Flera artister har delat uppmuntringar om att använda appen och att det rör sig om ett bra sätt för unga att tjäna pengar.

Några av artisterna är Cherrie, Aki, Dani M och Imenella.

På startsidan möts du av de “mest populära kategorierna”. Här finns bl.a. branscherna “måla & bygg”, “städ & hushåll” och IT.

Tjänsterna beskrivs som “tillfälliga microjobb”.

Workers” ansöker med sina “workish profiler”, de som har lagt ut tjänster kan fritt välja bland profilerna och efter utfört jobb blir du betygsatt.

Du “utför uppdrag” åt “privatpersoner” och “får betalt direkt” (efter att betalning skickats till ditt IBAN-nummer).

Workish användaravtal förtydligar att Workish inte ser sig som juridisk part i överenskommelser mellan användare. Om du blir blåst på lönen eller tjänsten eller gör illa dig i arbetet står du helt själv, och du har inte rätt att kräva Workish på ersättning. Det står ingenting om arbetsmiljö på hemsidan, Facebooksidan eller på Instagram.

Workish hänvisar till Skatteverket för “frågor och information som rör beskattning av uppdrag och tjänster”. De har alltså ingen aning, och vill inte behöva bry sig. De konstaterar att de inte bär något ansvar för “eventuella skatteeffekter”.

Under rubriken “privacy policy” finns idag (191217) inget annat än placeholdertexten “privacy policy”.

Ungdomarna som ska vara exempel på Workers finns inte på riktigt, och bilderna är hämtade från olika hemsidor för genrebilder.

Appen levererar osäkra villkor och det juridiska ramverket är tveksamt.
Flera av kändisarna som tipsar om företaget gör sin till mestadels unga publik en otjänst.

Forskningen visar att “flexibla” anställningsformer sällan leder till tillsvidareanställningar; individer tenderar istället att fastna i osäkra och otrygga anställningar (Berglund m.fl. 2017; Hipp m.fl. 2015). Då anställningsformerna är vanligare bland vissa grupper — framför allt kvinnor, unga, lågutbildade, lågavlönade och utrikes födda — finns det en överhängande risk att utbredningen av dessa anställningar leder till ökad ojämlikhet mellan grupper.

  • När unga får frågor om vad de prioriterar i arbetet är det trygghet och förutsägbarhet som ligger i topp. Att veta när du ska arbeta nästa gång, och att du har en fast anställning (9/10 respektive 8/10) tycker så.

Flexibilitet då? Bara 3/10 tycker att det är viktigt att snabbt kunna byta arbete om något bättre skulle dyka upp.

Lönestöld är ett paraplybegrepp och innebär kort att arbetare nekas rättigheter, förmåner eller ersättning som de egentligen har rätt till. Det kan exempelvis röra sig om brott mot övertidsregler, jobb när du är utstämplad, avsaknad av rast eller jobb under en ordinarie rast. Det kan också handla om att arbetare inte arbetar i rätt lönegrupp eller kategori för sin erfarenhet eller sina arbetsuppgifter.

  • 60 procent av unga som oroar sig för sin eller sin familjs ekonomiska situation och 25 procent som uppger att de minst en gång det senaste året har haft svårt att betala utgifter för mat, hyra eller räkningar.

Uppdatering 191218:

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, twittrar om Workish:

Uppdatering 191219:

‪Nu har Linda Pira lagt upp ett svar på Instagram.‬

‪Texten bemöter inte kritiken, eller på om Workish kommer att genomföra några förändringar. Istället reduceras frågan till att handla om inställning och att möta ”kraftigt utanförskap”.‬

‪Svaret: https://www.instagram.com/p/B6QRXCrp5lk/?igshid=1jeg68b4afybc‬

Twittertråd om företaget: https://twitter.com/KarlssonMax/status/1207006034331652101

Workish hemsida:
http://workish.se/

Workish på Webarchive:
http://web.archive.org/web/*/workish.se

Bolagsinformation:
https://www.allabolag.se/5591144125/workish-group-sweden-ab

Om företagen verksamma i den svenska gigekonomin:
https://www.gigwatch.se/faq/

Om ungas attityder och värderingar kopplat till arbetsmarknaden:
https://www.facebook.com/MaxiKarlsson/posts/10219614117688234

--

--

Max V Karlsson

Union activist w/ special interest in people, power, working class communities and jazz. I tell stories and laugh often.