‘Het kan een heel mooi jaar worden voor Gilbert’

Waarom zou je het ver gaan zoeken, als de renner van de week gewoon een Belg is. Je kon er de afgelopen koersen niet langs kijken: Philippe Gilbert. Twee keer tweede worden op drie dagen tijd, het is niet iedereen gegeven. Wel de renner van Quick-Step Floors, voor wie hij dit jaar rijdt. De afgelopen vijf seizoenen maakte hij deel uit van BMC Racing Team.

Afgelopen woensdag, tijdens Dwars door Vlaanderen, was hij een van de mannen die de koers kleur gaven. Samen met ploegmaat Yves Lampaert maakte hij het mooie weer in de kopgroep. Nadien mocht de andere renner van Quick-Step als eerste over de meet bollen, Gilbert zelf nam de tweede plaats voor zijn rekening. Iets wat hij zelfs niet erg vond, want in een interview zei hij: ‘Ik voel dezelfde emoties als bij een overwinning. Yves rijdt altijd in dienst van anderen en hij verdient deze zege echt.’

Twee dagen later werd hij weer tweede in de E3 Harelbeke. In een spannende spurt met Greg Van Avermaet en Oliver Naesen moest hij de duimen leggen voor Van Avermaet. Dat is absoluut niet erg, maar de toon is gezet voor Gilbert. Twee knappe prestaties in evenveel koersen, en wie weet wat nog mogelijk is in de volgende koersen.

‘Gilbert werd afgelopen vrijdag twee in de E3 Harelbeke.’ ©hln.be

Gilbert is natuurlijk al een ervaren rot. De renner die geboren is in Verviers schreef in 2011 al een keer geschiedenis. Op 12 dagen tijd wist hij de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schrijven. In Luik-Bastenaken-Luik versloeg hij in een sprint de broertjes Schleck om zo zijn jongensdroom waar te maken. Een onwaarschijnlijke reeks van overwinningen en niet tijdens de minste koersen.

2012 zal natuurlijk vooral bijblijven als het jaar van zijn wereldtitel. In het Nederlandse Valkenburg verpletterde hij de andere renners op de laatste beklimming van de Cauberg. Aan de finish hield hij vier seconden over op Edvald Boasson Hagen. Voor het eerst in zijn carrière behaalde hij de ‘regenboogtrui’.

‘In 2012 behaalde Gilbert zijn eerste wereldtitel in het Nederlandse Valkenburg.’ ©racefietsblog.nl

Vorig jaar was niet echt het succesvolste jaar van Gilbert. Gelukkig kon hij zijn kleurloos jaar toch wat glans geven door Belgisch kampioen te worden. In een sprint met Tim Wellens veroverde Phil voor de tweede keer in zijn carrière de Belgische driekleur.

Wat dit seizoen nog zal brengen voor Gilbert weet niemand, maar met de behaalde resultaten kan het nog een mooi jaar worden voor hem. Wie weet volgende week al, want hij heeft zijn zinnen gezet op de Driedaagse De Panne-Koksijde.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.