Wie wint de honderdste editie van de Giro d’Italia?

Voor deze jubileumeditie stuurde veel ploegen een uitstekende ploeg naar Italië. Team Movistar maakt er prioriteit van om deze honderdste editie te winnen. Daarom zal Nairo Quintana op zoek gaan naar zijn tweede overwinning in de Giro. Met Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot, Adam Yates, Ilnur Zakarin en vele anderen ziet het deelnemersveld er sterk uit. Vier kasseivretersjournalisten kozen hun favoriet.
Het rittenschema van dit jaar.

Jente Haesevoets -> Nairo Quintana

De Colombiaanse klimgeit won de Giro d’Italia in 2014, de Vuelta d’Espana in 2016 en hij stond al 3 keer op het podium van het eindklassement in de Tour de France. Er werd hem een grote toekomst voorspeld in zijn jonge jaren, toen hij nog in dienst reed van ‘opa’ Valverde bij Movistar, maar nu is het duidelijk dat Quintana tot de beste klassementsrenners ter wereld behoort. In de Tour de France vorig jaar was hij de enige die Froome echt pijn kon doen. Bij de demarrages van andere renners kon de ‘Sky-trein’ het allemaal oplossen, maar wanneer de Colombiaanse pluim zijn kont verhief, moest Froome vol aan de bak. Quintana is dit jaar de enige renner in de Giro die tot zo’n prestaties in staat is, en is daarom de topfavoriet om op 28 mei in de Maglia Rosa over de eindstreep in Milaan te rijden.

Quintana hoopt voor de tweede keer de Giro-trofee de lucht in te steken.

Jesse Oyen -> Tejay van Garderen

Tejay Van Garderen zou wel eens de verrassing van de 100ste Giro d’Italia kunnen worden. De Amerikaan reed al twee keer top-10 in de Tour de France en bewees dat hij een grote ronde aan kan. Het is zijn eerste Giro ooit en naar eigen zeggen is het een parcours dat op zijn lijf geschreven is. Dit jaar gooide hij zijn voorbereiding volledig om en wil hij pieken in de Ronde van Italië. Vorige week werd hij na een val in de proloog van de Ronde van Romandië toch nog 6de in het algemeen klassement. De Amerikaan is dus in vorm. Wie weet staat hij over drie weken te blinken in de Maglia Rosa.

De afgelopen twee jaar kon van Garderen niet overtuigen in de grote rondes. Zal het tij dit jaar keren?

Lars Rondags -> Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali is zonder twijfel een van de topfavorieten om de Giro dit jaar te winnen. De renner zit in Italië in zijn geboorteland, wat hem ongetwijfeld een extra boost zal geven. Daarbij won Nibali in het verleden al tweemaal de ronde van Italië, waarvan hij zijn tweede vorig jaar nog wist te behalen. Alleen al door zijn ervaring heeft de renner van Bahrain-Merida Pro Cycling Team wel de grootste kans op een overwinning in de Giro. Dit seizoen heeft de haai van Messina nog niet kunnen imponeren, dus er wordt wel iets van hem verwacht.

De vijfde etappe eindigt in zijn geboorteplaats Messina. Zal Nibali er alles aan doen om die etappe te winnen

Thomas de Ruiter -> Tom Dumoulin

Afgelopen jaar droeg hij zes ritten lang de roze trui maar toen wou hij voornamelijk de tijdritten winnen. Dit jaar gaat hij voluit voor de eindwinst. Zowel in de Tour 2016 als in de Vuelta 2015 heeft hij al bewezen dat hij kan klimmen door een klim- of een punchetappe te winnen. Met een tijdrit van 30 kilometer als laatste rit heeft Dumoulin een goede kans om het algemene klassement te winnen. Tijdens de winter verloor Dumoulin een aantal kilo’s waardoor critici twijfelen of hij nog even goed kan rijden tegen de klok. Als hij de schade beperkt houdt en zijn beste kwaliteit etaleert in de laatste etappe, dan kan hij geschiedenis schrijven en de eerste Nederlander zijn die de Ronde van Italië wint.

Dumoulin is gedeeld kopman met Wilco Kelderman.

FDJ en Katusha-Alpecin hebben ook een goede kans met Thibaut Pinot en Ilnur Zakarin. Door de overstap van Alberto Contador naar Trek-Segafredo zal Bauke Mollema dit jaar de focus leggen op de 100ste Ronde van Italië. LottoNL-Jumbo vestigt alle hoop weer op Giro-specialist Steven Kruijswijk. Genoeg toprenners die de Maglia Rosa willen opeisen. Het zal hopelijk een spannende jubileumeditie worden.