Tukar lauk.

Aku mengacau gulai ayam yang sedang menggelegak di atas dapur. Di atas stove sebelah lagi, telur dadar resepi istimewa sedang mengeras perlahan-lahan mengeluarkan aroma yang menusuk lubang hidungku yang berbulu lebat. Tak sabar rasanya hendak aku tuangkan gulai ayam ini ke dalam mangkuk milik Erna, dan memulangkannya semula kepada dia yang duduk di rumah hujung di tingkat 14, flat ini.

Sudah lama aku tak nampak Erna sehinggalah dia muncul semalam di muka pintu rumahku, menghulurkan semangkuk lauk ikan kembung masak singgang. Dia nampak tak sihat. Erna terkenal di kalangan jiran-jiran kerana lauk yang dimasaknya selalu tak sedap, tetapi lain pula dengan yang aku rasa semalam. Aku pula terkenal kerana selalu membalas lauk dengan kadar yang cepat. Jika hari ni ada orang bagi lauk dekat aku, esoknya aku akan balas semula kepada orang itu.

Lauk aku sudah siap masak. Aku tuang ke dalam mangkuk dan letak di bawah kipas supaya cepat sejuk. Aku ke bilik untuk mengenakan pakaian yang agak senonoh sebelum keluar rumah. Di flat ini, amalan tukar lauk sesama jiran sudah menjadi kebiasaan. Pernah sekali anak saudaraku Mica, bertanya kenapa kita kena bertukar lauk dengan jiran? Aku jawab, sebab rezeki tu pemberian Tuhan. Kita kena la kongsi sama-sama dengan manusia lain.

Aku pakai selipar dan melangkah pelan-pelan ke rumah Erna dengan semangkuk gulai ayam di tangan. Pintu rumahnya aku ketuk. Selang dua tiga saat masih tak berjawab. Aku sabar kerana aku tahu dia tinggal seorang dan masih belum kahwin. Aku dekatkan telinga ke pintu. Ada bunyi tv dipasang. Aku pulas tombol pintu. Tak berkunci. Aku masuk ke dalam.

Tv terpasang di ruang tamu. Tapi takda orang. Aku dengar bunyi air di bilik air. Aku langkah ke bilik air. Aku tolak pintu bilik air. Air terbuka tapi tiada orang. Sayup-sayup kedengaran dari bilik tidur suara menangis. Aku langkah pelan-pelan.

Pintu bilik tidur terbuka. Apabila aku sampai, aku nampak tubuh Erna telah terkulai dalam kolam darahnya sendiri di lantai. Mangkuk yang aku pegang terlepas ke lantai kerana terkejut. Aku mendekati Erna. Dia tak lagi bernyawa. Ada sebilah pisau tercucuk di bahagian kanan tengkuknya.

Suara tangisan semakin jelas aku dengar. Katil di dalam bilik itu ditutupi kelambu. Dan ada sesuatu di atas katil itu. Aku selak kelambu, kelihatan seorang bayi kecil yang baru dilahirkan dibalut dengan kain batik. Kulitnya masih merah.

Semuanya berlaku terlalu pantas. Aku keluar dari bilik itu dan mencari telefon. Aku hubungi nombor kecemasan.

Mulai dari hari itu, aku menyesal kerana selalu bertukar lauk dengan jiran, tetapi tidak pula bertukar khabar dengan mereka.

Tamat.
One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.