6 moduri prin care putem sa cladim increderea in sine a copilului

Acesta este primul articol al Laboratorului de educatie si dorim inainte de toate sa facem cunostinta.

Laboratorul de Educatie este un spatiu si un cadru in care copiii de diferite varste experimenteaza, descopera, creeaza, invata prin joc si activitati practice si isi dezvolta abilitati comportamentale atat de necesare vietii de zi cu zi.

Viziunea noastra este de a construi lumea de maine. Prin proiectele si activitatile noastre, vrem sa contribuim la procesul de dezvoltare si educare a copiilor, sa-i ajutam sa creasca frumos, sa devina adulti mai constienti de cine sunt ei insisi, care e potentialul lor si cum pot contribui, la randul lor, societatii si lumii in care traiesc.

Pentru a afla mai multe va invitam sa vizitati site-ul nostru sau pagina noastra de Facebook.


Se vorbeste des despre cum crestem increderea in sine a copilului. Iubirea pe care i-o oferim, acceptarea, lipsa judecatilor si a criticilor, conduc la o stima de sine ridicata. Stim ca daca primeste iubire, daca ii este acordat dreptul sa fie ceea ce este si este acceptat asa cum este, copilul isi construieste increderea in sine. Credem ca pe langa iubirea neconditionata si acceptarea oferite, trebuie sa-l invatam pe copil sa nu depinda de iubirea din exterior, sa-l invatam sa se iubeasca pe sine, sa se aprecieze, sa se accepte. Sa-i cultivam iubirea de sine. Sa-si cladeasca si sa-si dezvolte iubirea din interior.

  1. Ofera-i posibilitatea sa greseasca

Fie ca este vorba de o tema facuta gresit, o litera in plus sau in minus la un cuvant, o jucarie stricata, un pahar spart sau un cuvant care nu ne place sau care a ranit, sa-l lasam sa greseasca. Sa nu evidentiem greseala. Sa-l ajutam sa observe, sa constientizeze consecintele a ceea ce s-a intamplat. Sa-i explicam ca e in regula sa gresim, e omeneste, si ca ceea ce e important e sa invatam din greselile facute si sa incercam sa nu le mai repetam atunci cand vom fi in situatii asemanatoare. Daca am gresit, nu inseamna ca nu suntem valorosi si capabili. Inseamna doar ca, in acel moment am actionat asa cum am stiut si am putut, cu intelegerea si resursele pe care le-am avut la momentul respectiv. Am invatat o lectie pe care, in viitor, o vom putea aplica in situatii similare.

2. Incurajeaza-l sa incerce

Sa-l incurajam sa incerce din nou si din nou atunci cand nu reuseste sa faca ceva din prima. Sa-i explicam ca lucrurile nu ne ies de multe ori de prima data cand incercam. E nevoie sa incercam de cat mai multe ori, prin cat mai multe metode. Sa-i dezvoltam capacitatea de a fi orientat spre solutii si a nu se opri in fata obstacolelor care apar in cale. Sa-i insuflam dorinta de a incerca cat mai multe lucruri, de a experimenta, pentru a-si da seama ce-i place si ce nu-i place, ce i se potriveste si ce nu i se potriveste.

3. Accepta-l asa cum e, nu cum ai vrea sa fie

Ofera-i dreptul sa fie asa cum este. Accepta-i individualitatea. Acceptarea inseamna lipsa judecatilor, nu aplicam nicio eticheta, nu e nici bun, nici rau, este si atat. S-ar putea sa nu fie atat de sociabil precum ai vrea, sa interactioneze atat de usor cu ceilalti precum ti-ai dori sau poate ii place mai mult sa asculte decat sa vorbeasca. Lasa-l sa fie si arata-i ca-l lasi sa fie asa cum e, il accepti asa cum e si-l iubesti exact asa cum e. Da, ofera-i variante, oportunitati, arata-i si alte cai decat cele pe care le vede el, dar nu-l obliga sa mearga pe calea pe care i-o arati. E alegerea lui daca o alege. Respecta asta.

4. Nu-l judeca

Accepta-i diferentele fara sa-l judeci. Nu-i atribui etichete. Daca lipim etichete, inca de cand e mic, acestea vor fi greu de dezlipit. Criticile, judecata, etichetele, ii fura din increderea in sine. O eticheta pusa va deveni un adevar pentru copil. In momentul in care devine adevar, copilul se comporta conform adevarului pe care il cunoaste.

5. Invata-l sa se iubeasca si sa se accepte exact asa cum e

Sa-l invatam ca este unic, important, valoros, ca nu mai exista nimeni exact ca el in acest univers. Sa-si descopere individualitatea, sa-si accepte diferentele, sa se iubeasca si sa se accepte asa cum este. Sa-l ajutam sa constientizeze cat este de frumos, important, valoros este exact asa cum e. Sa-i spunem lucrurile acestea mereu si sa le repetam chiar si impreuna. Sa-l ajutam sa inteleaga, ca fiecare copil si fiecare dintre noi, este unic, valoros, este o particica din intreg si-si aduce contributia, fiecare in felul lui, intregului.

6. Dezvolta-ti tu increderea in tine

Copilul e un burete, stim asta. Absoarbe ceea ce aude si in special ceea ce vede. Va prelua cuvinte, gesturi, comportamente. Esti un model pentru el, daca va vedea si va simti ca tu ai incredere in tine, atunci si el va deveni ca si modelul sau.