ДЕСЕТ ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА АЛИСА, КОИТО (МОЖЕ БИ) НЕ ЗНАЕТЕ

1. От трите книги за Алиса първа с цветни илюстрации излиза „АЛИСА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ” („Nursery Alice”, 1890 г.), където милата героиня е с жълта рокличка. Дрешката става синя и се появява и престилка вече в адаптациите на „Дисни”

2. Когато през 1865 г. излиза първото издание на „Алиса”, илюстраторът ДЖОН ТЕНИЪЛ е известен художник и карикатурист, а Луис Карол не е познат на никого. Каква ирония на съдбата — днес познаваме Тениъл само и единствено като автор на рисунките към прочутата книжка.

3. Когато вижда сигналната бройка на първото издание, Тениъл е възмутен от качеството на печата и Луис Карол се вижда принуден да го изтегли от пазара и да го препечата наново — за сума колкото преподавателската му заплата за половин година! Добре, че книжката веднага се разграбва, иначе е щял да се разори.

4. Първоначално Луис Карол е смятал да озаглави книжката „Един час на Алиса в Страната на феите”. Добре, че се е отказал!

5. Луис Карол е заеквал и това му е попречило да стане свещеник, каквато е била мечтата му. Вместо това се отдава на математиката, но остава в историята като писател. Превратностите на съдбата!

6. Луис Карол е от първопроходците на маркетинга и рекламата. Прави класьор за марки, украсен с образа на Алиса, разрешава на сладкарите да я слагат и по кутиите с бисквити и курабийки. Така днес няма човек, който да не знае коя е Алиса — дори да не е чел книжките!

7. „Алиса” е преведена на цели 176 езика (не знаех, че има толкова много), а сред най-известните й преводачи е не друг, а самият Набоков. Дори се мълви, че донякъде е бил вдъхновен от нея и от автора й, за да напише „Лолита”.

8. Луис Карол следва в Оксфорд със стипендия, отпусната му при условие, че няма да създава семейство.

9. Птиците, които бягат в кръг, за да се изсушат, всъщност съответстват на самия Луис Карол и на децата, с които се е разхождал в лодката, когато е измислил приказката. Писателят е птицата ДОДО — дошло от истинското му име ДОДжсън.

10. Освен всичко останало ЛУИС КАРОЛ е и много добър фотограф и ни е оставил над 3000 майсторски направени снимки.