Запознайте се

С ОЛГА ДУГИНА,

нашата художничка, нарисувала невероятните илюстрации към “Най-красивите приказки от 1001 нощ”

  • през 2002 г. мексиканското правителство купува ЧЕТВЪРТ милион бройки (по-точно 270 000) от “Храбрият шивач” с нейните илюстрации — за коледен подарък на децата от началните училища.
  • заедно със съпруга си, известния художник Андрей Дугин, Олга е художничка на киноадаптацията на “Хари Потър и затворникът от Азкабан”. Именно на тях дължим приказния вид на предметите в любимия филм, именно те измислят как грифонът с предни крака като на орел и задни като на кон да полети плавно.
  • Олга е родена в Москва, но през 1987 г. собственикът на германското издателство “Еслингер” я кани заедно със съпруга й за три месеца в Щутгарт — да нарисуват “Медената питка”. Книгата се радва на такъв успех, че договорът, който издателството сключва с тях, става безсрочен.
  • Майкъл Джексън е голям поклонник на таланта на Дугини — след като вижда една тяхна картина на самостоятелната им изложба в Лос Анжелис, ги кани в имението си, но смъртта му осуетява гостуването.
  • Мадона също е възхитена от рисунките им и настоява именно Олга и Андрей Дугини да направят илюстрациите към книгата й “Приключенията на Абди”. За качествата на текста няма да се произнасям, но рисунките наистина са великолепни.
  • Точно като старите майстори Олга Дугина и мъжът й рисуват много бавно, с купища ескизи. Подготвят илюстрациите за “Храбрият шивач” в продължение на цели 7 години, а “Най-красивите прикюзки от 1001 нощ” са рисувани в продължение на 3 години.