Там горе…

Цветанка Севдина за “Скръбта е твар перната”

“Там горе”, изговори той едва-едва, 
 където бялото е черно — и обратно, — 
 аз победих”

 “Падението на Вран” Тед Хюз, превод Владимир Трендафилов

Тази книга (“Скръбта е твар перната”) ме докосна, изпърха силно с криле, сграбчи ме, разтърси ме,разпиля ме, а после, някак си, отново събра разпилените атоми на емоциите и мислите ми.
 Мнозина от приятелите ми заявиха, че това не е коледна книга, но сега след прочита й, мога да ги опровергая напълно, при това, далеч от клишето, че смъртта е част и логичен завършек на живота .
 Няма как да оставим настрана факта, че “Смъртта е твар перната” е донесла на автора си Макс Портър наградата “Дилън Томас’, защото, всъщност, този текст, изпълнен с препратки и афоризми, е продължение и интерпретация на дългата митотворческа традиция в английската литература.

Познавачите на поезията на Тед Хюз веднага биха се сетили кой е Вран, човекът — врана, призван да бъде детегледач и утешител на сираците и вдовеца в книгата (лирически герой на Тед Хюз от поетичния цикъл “Вран”).
 Смъртта на съпругата, с която започва този роман-експеримент, е своего рода и препратка към самоубийството на Силвия Плат, съпруга на Тед Хюз . И там, в ежедневието на главните герои на романа (татко, Вран и момчета) битуват, наред със смъртта, физиологичните актове на живота — съзряване, игра, страст и интерес към литературата, непохватност и полет на мисълта, именно заради това този кратък текст е толкова силно въздействащ. Портър е постигнал невероятен синтез между литературна и житейска история, звученето на думите е колкото метафорично, толкова и буквално. В този подход е скрит ключът този роман да бъде възхвала на живота. Магията на думите, творяща светове, да бъде втъкана умело в борбата със скръбта и отчаянието.
 “Баба каза, че мъжете рядко са добри, но пък често са забавни, което е по-хубаво.
 — Добре е да се приготвите за разочарования — рече тя — в отношенията си с мъжете. Жените като цяло са много по-силни и обикновено са по-умни, само че не са толкова забавни, за съжаление. Направете си деца, стига да можете, защото ще сте добри родители.”

из “Скръбта е твар перната” Макс Портър

Препоръчвам тази книга на всички силно изкушени от поезията и литературната история!

*ето и линк с поетични творби на Тед Хюз:
 http://litclub.bg/library/prev/hughes/index.html

@ Цветанка Севдина