LiberBits
LiberBits
Oct 23, 2017 · 5 min read

Bitcoin’s unieke weerbarstigheid in elke machtsstrijd voor verandering.

Bitcoin moet elk type weer kunnen doorstaan. Mogelijk slecht weer is opkomst in November door een nieuwe SegWit2X Bitcoin vork. De interne machtsstrijd, over de manier waarop Bitcoin zou moet worden verbeterd om meer transacties te kunnen verwerken, is nog niet voorbij. Het is een effect van Bitcoin’s weerbarstigheid.

Bitcoin’s weerbarstig ontwerp in combinatie met een mysterieuze ontwikkelingsgeschiedenis, negatieve berichtgeving, vijandige afsplitsingen (vorken), en bijgevolg zenuwslopende prijsvolatiliteit; maakt het tot een moeilijk te begrijpen, maar fascinerende cryptovaluta. Bitcoin gaat vaak ons bevattingsvermogen te boven en frustreert vele nieuwe beleggers.

Bitcoin versus Ripple en Ethereum

Hoe anders verlopen de groeispurts van Ripple en Ethereum. De populariteit van deze twee heeft mede te maken met het feit dat alles daar zo netjes is georganiseerd en dat de uitvinders en ontwikkelaars bekend en actief zijn. Ripple en Ethereum worden niet direct in verband gebracht met cybercriminelen, geld witwassers en interne machtsconflicten over het doorvoeren van bepaalde veranderingen. Helaas heeft Bitcoin daar wel ‘last van’. Bovendien zijn er voor Ethereum en Ripple samenwerkingsverbanden opgezet en worden aan de lopende band allianties met het bankwezen en het bedrijfsleven geïmplementeerd.

Het is en voelt voor de meeste nieuwe beleggers veel meer vertrouwd aan dan de manier waarop Bitcoin werkt. Ethereum kent ook blokketenvorken (zoals Metropolis) maar deze geschieden onder auspiciën van de stichting in samenwerking met de belangrijkste uitvinder van Ethereum: Vitalik Buterin.

Voor ons gevoel is dit veel beter, maar of dit echt ook het geval is, is nog maar de vraag. Het wijst juist naar een ander perspectief dat aantoont waarom Bitcoin’s ontwerp zo uniek en een bijzondere waarde geeft ten opzichte van alle duizenden nieuwe cryptovaluta experimenten.

Community Consensus

Bitcoin’s weerbarstigheid heeft alles te maken met het feit dat het zo moeilijk is om er veranderingen in door te voeren. Bitcoin werkt zoals het is, maar wil je het beter laten werken door het implementeren van b.v. een kleine softwarematige verbetering om de transactie-blokken te vergroten, dan zul je de steun van een overweldigende meerderheid moeten hebben van de gemeenschap.

Hoe groter de Bitcoin gemeenschap, hoe moeilijker de taak is om tot eendracht en daadkracht te komen om een verbetering door te voeren.

In het geval van Bitcoin ligt de macht bij de gemeenschap

Dit is een uniek governance model waarbij de meeste mensen moeite mee hebben. Het staat bekend als het Bitcoin Community Consensus model. Het dwingt de Bitcoin gemeenschap tot een bijzonder moeilijk bewijs van consensus te leveren om Bitcoin te veranderen. Dit is misschien vreselijk frustrerend, maar het beschermt Bitcoin wel. Het gaat cryptografische en blockchain technologische spitsvondigheden voorbij. Het beschermt Bitcoin tegen de invloed van interne machtsspelletjes en machtswellustelingen. Deze mensen zullen snel hun biezen pakken wanneer Bitcoin niet meer aantrekkelijk is volgens de eigen maatstaven.

We kunnen allemaal een vork creëren

Aangezien Bitcoin een open-source project is, staat het voor iedereen vrij om de code direct over te nemen, aan te passen en een eigen cryptovaluta op te bouwen. Bovendien staat het iedereen vrij om te proberen de gehele Bitcoin transactiegeschiedenis te kopiëren door bijvoorbeeld een blokketen vork te bewerkstelligen. Dit gaat met behulp van een interne splintergroep binnen de Bitcoin gemeenschap die een eigen Bitcoin altcoin willen maken volgens hun eigen smaak. De Bitcoin Cash en de aankomende Bitcoin Bgold en SegWit2X vorken zijn de meest recente voorbeelden van Bitcoin blokketen afsplitsingen.

In het geval van een afsplitsing van de blokketen wordt met behulp van een minderheidsgroepering op een bepaalde bloknummer afgesplitst (vork). De blokketen zal worden voorzien met nieuwe aangepaste transactie-blok die andere eigenschappen heeft dan de blokken in de originele blokketen. Er ontstaat een nieuwe afwijkende Bitcoin blokketen met nieuwe blokeigenschappen die fundamenteel verschilt van de originele, oudere blokketen. Bitcoin wordt gekopieerd en afgesplitst voor eigen doeleinden, maar de originele Bitcoin blockchain en netwerk kan niet worden veranderd.

Dit kan alleen gebeuren als er een overweldigende meerderheid binnen de gemeenschap er mee eens is. Het Bitcoin netwerk blijft gewoon doorwerken, terwijl de forkers met hun eigen nieuwe blokketen-project apart verder gaan. Ze zullen vervolgens hun eigen gemeenschap, economie en netwerk van gebruikers moeten opbouwen.

De mysterieuze uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft Bitcoin niet alleen een ontwerp gegeven dat niet door mensen kan worden gecensureerd, maar ook van een weerbarstig ontwerp voorzien dat niet kan worden gesaboteerd door een interne machtsstrijd van haar gebruikers. Je kunt vorken en kopiëren naar hartelust, maar de originele Bitcoin blokketen en het netwerk zelf blijft onaangetast.

Dankzij ontwerp krijgen machthebbers en banken NOOIT grip op Bitcoin

Als een decentraal netwerk staat Bitcoin buiten de controle en invloed van interne machtsgroepen, stichtingen, bedrijven, overheden, banken en de originele uitvinders. Net zoals het internet, Bitcoin werkt en zal altijd blijven werken op basis van dit weerbarstig ontwerp. Het heeft bovendien een enorm netwerk effect opgebouwd. Bitcoins zijn hier de niet te censureren digitale activa die daadwerkelijk veilig vastliggen in de onveranderbare en onkraakbare gedistribueerde originele Bitcoin blockchain.

Meest veilige financiële transactie middel internationale betalingen

Bitcoin is mede daarom ook het meest veilige netwerk voor waarde transacties. Door de verdere interne schaarste van de hoeveelheid bitcoins in omloop, is het ook nog eens echt virtueel schaarser equivalent van fysiek goud. Bitcoins hebben zich al bewezen een nieuw en veilig digitaal beleggingsobject voor vermogensbescherming te zijn (denk nu als voorbeeld even aan Venezuela). Het is bovendien het veiligste financiële transactie middel voor het verrichten van internationale betalingen. Alle andere nieuwe cryptomunten gebaseerd op een nieuw ontwerp of volledig op het Bitcoin ontwerp (als kopie of vork) zullen zich moeten bewijzen in termen van validiteit en veiligheid. Ze zullen een nieuwe gemeenschap van gebruikers en verzameld netwerk effect moeten opbouwen.

Heb je een idee hoe Bitcoin beter kan werken? Stel het voor aan de gemeenschap en zorg dat je een overweldigende steun krijgt voor je voorstel. Je zult geduld moeten hebben en met iedereen een constructieve dialoog moeten voeren. Krijg je geen steun, dan kun je of de situatie moeten accepteren, koppig blijven onderhandelen of Bitcoin proberen te vorken of te kopiëren. Veel geluk met je nieuwe crypto project, maar Bitcoin blijft en werkt zoals het is: weerbarstig buiten menselijke controle, behalve op basis van echte menselijke eendracht en daadkracht! Bitcoin is niet alleen een bijzonder uniek cryptogeld experiment, maar ook een bijzonder uniek experiment voor menselijke samenwerking.

Originele publicatie:

Trading Seminars ‘Bitcoin, het gaat onze pet te boven!’

LiberBits

Written by

LiberBits

Crypto finance publishers. Empower everybody to become financially free and independent with cryptocurrency.