Plafondlampen

Verlichting, we hebben het nodig

In ons land leven we te veel in het donker. We maken onvoldoende gebruik van elektrisch licht. Dit is niet alleen op de werkplekken zo maar ook in de zorginstellingen. Ongeveer 15% van de werkplekken in Nederland heeft te weinig licht. De productiviteit kan daar onder gaan lijden.

onvoldoende verlichting

Wanneer er onvoldoende licht is op de werkplek krijgen mensen problemen.. Het gaat ten koste van alertheid, concentratie en reactiesnelheid. Ook voor het lichaam is het funest. Licht heeft een biologische functie. Mensen hebben een grote hoeveelheid licht nodig om goed te functioneren.
Het biologisch ritme heeft een cyclus van 24 uur. Worden mensen afgesloten van licht dan verliezen ze hun dag- en nachtritme.
In de jaren ’70 was er een energiecrisis. Sinds deze tijd is de lichtbehoefte teruggedraaid. Slecht voor de gezondheid zeggen de deskundigen. We hebben echt behoefte aan licht en zeker in onze donkere winters.

De oudere mens

We hebben dus overal en altijd lichtbronnen nodig om gezond te kunnen leven. Ook ouderen hebben meer behoefte aan licht. Vaak wordt gedacht dat het niks uitmaakt maar dat is achterhaald. De opnamecapaciteit van het oog gaat na het 65e levensjaar achteruit. De gemiddelde bewoner van een verzorgingstehuis krijgt te weinig dag-kunstlicht zodat het slaap en waakritme achteruit gaat.

De juiste lamp op de juiste plek

Het is dus belangrijk om de juiste lamp op de juiste plek te krijgen. Een voorbeeld is wanneer een leeslamp naast de bank wordt gezet maar er wordt nooit een boek of krant gelezen dan is dat natuurlijk onzin om daar zo’n lamp te plaatsen. Er moet nagedacht worden waar een bepaalde lamp geplaatst of opgehangen wordt.
Met vloer en tafellampen creeër je sfeer en met deze lampen kan nog wel is geschoven worden.

Nu de lampen voor de vaste punten zoals de plafondlamp. Deze hang je op en blijft op dezelfde plek. Daar moet dus goed over nagedacht worden.

Plafondlamp buiten

De lampen voor buiten vallen natuurlijk onder de buitenverlichting. Daar worden hele andere eisen aan gesteld dan voor de lampen binnen. Plafondlampen voor buitenshuis mogen smaakvol zijn maar de functie die ze hebben is dat ze het altijd moeten doen. Er zijn lampen die de hele avond en nacht branden. Er zijn ook lampen die een bewegingsdetector hebben en bij de minste beweging behoren te branden. Het is fijn wanneer je in het donker thuis komt het sleutelgat kan vinden.

Plafondlamp binnen

Plafondlamp keuken

In de keuken hebben we een goede lichtsterkte nodig. Hier wordt immers gekookt en alles moet goed gezien worden. In de keuken hebben we een plafondlamp aan wanneer we daar ook zijn. Dus wanneer we aan het koken zijn. In de avond wanneer wij in de gezellige huiskamer verblijven gaat de plafondlamp in de ruimte uit. Vooral wanneer de keuken een aparte ruimte is. Een open ruimte is weer anders met betrekking tot verlichting omdat deze ruimte meer bij de huiskamer betrokken wordt.

Slaapkamerplafondlamp

De plafondlamp in de slaapkamer heeft weer een andere functie dan in de keuken. Vaak wordt deze lamp even gebruikt wanneer we naar bed gaan. Een plafondlamp geeft nou niet bepaald een romantisch licht. Daar hebben we weer andere verlichting voor.
Vroeger had bijna iedereen een witte bol als plafondlamp. Tegenwoordig zijn er prachtige lampen verkrijgbaar.
In de slaapkamer is het ook prettig om een plafondlamp met ventilator aan te schaffen. Twee vliegen in een klap.

Toiletplafondlamp

Een lamp op het toilet is voldoende wanneer deze een simpele vorm heeft. Op het toilet is meestal sprake van diffuus licht wat weinig schaduw geeft. Een saai lichtje dus. Maar in een kleine toiletruimte is dit voldoende. Een spaarlamp duurt even voordat deze wat feller gaat branden dus een gewone lamp is aan te raden omdat dit een ruimte is die over het algemeen snel wordt verlaten.

Plafondlamp in de werkruimte

Wanneer veel gebruik wordt gemaakt van een ruimte om in te werken zijn plafondlampen in de vorm van een T-L buis verlichting het meest voor de hand liggende. Dit licht brandt vaak uren achtereen en dan is het ook raadzaam om spaarlampen te gebruiken.
Bij dit licht moet gewerkt of geknutseld worden en moet alles goed te overzien zijn.

Hal plafondlamp

Wanneer er een plafondlamp voor de hal nodig is dan is het verstandig om on-line te oriënteren. Wanneer bezoek wordt ontvangen is de hal de eerste plek waar mensen binnenkomen. Een mooie plafondlamp die goed licht geeft is dan erg belangrijk.
Een plafondlamp in een hal waar de jassen hangen zal de rest van de avond niet meer branden.
Is er een hal midden in het huis met aangrenzende ruimtes zoals keuken en toilet dan is dit weer anders. Daar zal mogelijk wel de hele avond licht branden tijdens bezoek. Een spaarlamp is dan aan te raden.

Plafondlamp doucheruimte

Verlichting in de doucheruimte kan ook bestaan uit een aantal spotjes die in het plafond gemonteerd zijn. Op deze manier wordt de gehele ruimte volledig verlicht. In de badkamer is dit wel zo prettig omdat in deze ruimte vrouwen hun make-up opbrengen en de haren worden gedaan. Daar moet goede plafondverlichting aanwezig zijn.

Dit waren wat voorbeelden van ruimtes waar plafondverlichting gebruikt kan worden. Kijk voor meer inspiratie op de diverse website’s met plafondlampen.