Nidžara Ahmetašević: “Bosna je danes obupana. Ni država, kjer lahko živiš”

”To je država, v kateri politične elite, ko se ustrašijo, da je njihovo vladanje ogroženo, začnejo državljane prepričevati, da so žrtve vojne. Govorijo nam, da smo žrtve vojne, ne pa ljudje, ki smo vojno v resnici preživeli,” pravi Nidžara Ahmetašević. (Photo copyright: Katja Lihtenvalner)

O beguncih, o (ne)strpnosti sodobne Evrope, o stanju v Bosni in Hercegovini smo se pogovarjali z Nidžaro Ahmetašević, novinarko, raziskovalko in aktivistko.

Njena besedila lahko beremo v britanskem Guardianu, katarski Al Jazeeri in ameriškem New Yorkerju. Doktorirala je na graški univerzi. Z novinarstvom se ukvarja že več kot 20 let. Življenje je posvetila povojnemu Balkanu, v Haagu je spremljala sojenja proti vojnim zločincem in svoje raziskovalno delo namenila žrtvam spolnih zločinov med vojno. Danes je Nidžara Ahmetašević urednica največjega spletnega portala o beguncih Are you Syrious? in sourednica večjezičnega kosovskega portala Kosovo 2.0. Srečamo jo v atenskem predelu Exarchia, kjer poleg svojega novinarskega in uredniškega dela vsak dan pomaga beguncem. Četudi naš pogovor nanese na aktualno begunsko krizo v Grčiji, Nidžara Ahmetašević s kotičkom očesa vedno pogleduje proti domu: Sarajevu.

Nekje ste zapisali: “Boljše sem se počutila, ko sem živela v obleganem Sarajevu, kot pa kot ponižana begunka stran od doma.”

“Med vojno v nekdanji Jugoslaviji sem tudi jaz najprej bila poslana zavoljo varnosti na Hrvaško in kasneje v Italijo, kjer sem živela kot begunka. Ne vedno, vendar sem veliko časa imela okoli sebe ljudi, ki so se trudili moje begunske dni narediti čim bolj znosne. Vendar mi ni uspelo, da bi se integrirala in sprejela vlogo, ki so mi jo dodelili. Mnogi moji prijatelji so bili pri tem uspešni, jaz ne. Zato sem se v času vojne leta 1994 vrnila v oblegano Sarajevo. Čutila sem, da mi je bilo kot begunki odvzeto dostojanstvo. V Sarajevu, ki je bilo takrat eno veliko koncentracijsko taborišče, sem lahko živela kot človek.”

Veliko vaših tekstov v zadnjih letih je povezanih z aktualno begunsko problematiko. Pogosto poročate s terena, kot prostovoljko vas srečamo v begunskih centrih, trenutno ste v Atenah. Kako danes družba sprejema begunce? Kako so njihova begunska življenja drugačna od vašega?

“Njihova življenja so skoraj popolnoma identična našim izpred več kot 20 let. Družba jih sili v to, da se sramujejo svojega statusa in da živijo v ponižanju. Evropska politika zanje namerno ustvarja pogoje, v katerih se morajo ves čas postavljati v vlogo žrtve, kjer čutijo, da se morajo smiliti drugim. Potisnjeni so v popolnoma podrejen položaj, kot da bi bili ljudje s posebnimi potrebami. Na primer: pred kratkim sem brala zgodbo o mladem sirskem fantu, ki je na neki fakulteti v Angliji dobil najboljše ocene. Zgodba je bila predstavljena v stilu: ‘Predstavljajte si! Sirijski begunec, pa z najboljšimi ocenami v svojem letniku.’ Zakaj mladi študent iz Sirije ne more biti najboljši študent v svojem letniku? Zakaj je pomembno, od kod prihaja in kakšno je njegovo ozadje? To je mladi inteligentni fant, ki je zaradi svojih sposobnosti, kot jih ima tudi kdo drugi njegovih let, dosegel neki uspeh. To je prezentacija beguncev danes. Kot da so samo napol razumna bitja.”

Kako pa je Balkan sprejel begunce od začetka begunskega vala pred dvema letoma?

“Ljudje so bili na začetku zelo odprti. Pomagali so, se angažirali. Nato so se meje začele zapirati. Lokalni politiki so ubrali druge strune in namerno obrnili javno mnenje.”

Več: https://www.vecer.com/nidzara-ahmetasevic-bosna-je-danes-obupana-ni-drzava-kjer-lahko-zivis-6329446

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.