Minus, minus giver plus

Fik pludseligt uventet brug for min basis matematikviden. Vi har for nyligt på 1508 skiftet mailsystem til det sikkert udmærkede Office 365. Det kan godt være, det er fremskridt rent teknisk, men at kommunikere i et sprog, der også er til at forstå for os brugere (ikke-robotter), det kan Office 365 i hvert fald ikke.

God User Experience er, at kommunikere i et enkelt og aktivt sprog, der er nemt at forstå. Alle UX trends og det semantiske web peger på, at det uformelle, konverserende og naturlige sprog er vejen at gå når der skal designes gode brugergrænseflader. Det er desværre langt fra alle produkter – herunder office 365 – der har forstået det.

I en e-mail fra Office 365, bliver jeg som bruger informeret om, at jeg har en e-mail i karantæne. Jeg bliver præsenteret for et antal valgmuligheder og bl.a. ”Rapporter som ikke uønsket”. Må sige det højt for mig selv og tænker minus, minus giver plus, for at prøve at forstå hvad det mon betyder.

Den pågældende e-mail i karantæne er fra afsenderen Human factors. Mit ønske er, at jeg fremadrettet gerne vil at e-mails fra Human factors ender i min inbox — og altså ikke fanges af mit spam filter og ryger i karantæne. Jeg klikker derfor ”Rapporter som ikke uønsket” og krydser fingre for, at det også er det, det nu engang betyder.

“Rapporter som ikke uønsket” Må sige det højt for mig selv og tænker minus, minus giver plus, for at prøve at forstå hvad det mon betyder.

God User Experience er endvidere, at give brugeren meningsfuld feedback, når en handling er udført, så jeg som bruger ved hvad der foregår og at det jeg ønsker faktisk er udført. Der findes rigtig mange gode eksempler på god feedback. Men igen må jeg noget skuffet konstatere at Office 365 heller ikke giver mig meningsfuld feedback. Jeg har modtaget beskeden “Spam message was reported at false positive”, og jeg tænker endnu engang minus, plus eller… :-( ?

God User Experience er ikke ‘rocket science’. Og Office 365 vil forventeligt komme efter det med tilpasninger i kommende opdateringer. Men det er giver altså en rigtig dårlig oplevelse for mig som bruger og jeg kan ikke undgå at tænke, hvorfor det fortsat er så stor en udfordring for rigtig mange ellers gode løsninger, at indtænke God User Experience fra starten?

Jeg har modtaget beskeden “Spam message was reported at false positive”, og jeg tænker endnu engang minus, plus eller…
Show your support

Clapping shows how much you appreciated Louise Klinker’s story.