Intervju | Donna Wilson

Donna Wilson je vse bolj priljubljena med sodobnimi oblikovalci. Prihaja s Škotske, danes pa živi in ustvarja v Londonu. Odkar je prvič predstavila svoja dolgonoga in nenavadna bitja, so se njeni zbirki pridružile tudi mehke blazine, tople volenene odeje in drugi domiselni dodatki za dom. Dobitnica prestižnega priznanja za britansko oblikovalko leta 2010 svoje delo predstavlja tudi na razstavah in sodeluje z znanimi podjetji s področja oblikovanja.

Za likovno podobo lutkovne predstave Medved in mali v Lutkovnem gledališču Ljubljana smo jo izbrali na predlog režiserke Ivane Djilas. Njena prijazna volnena bitja v dvorani Malega odra ustvarijo poseben občutek mehkobe, topline, udobja in varnosti, zato v njej lažje razmišljamo o zapletenih življenjskih vprašanjih.

Intervju z Donno Wilson je nastal v sodelovanju z zaposlenimi v Lutkovnem gledališču Ljubljana, zato ima vsako vprašanje svojega avtorja.

Image for post
Donna Wilson je Lutkovno gledališče Ljubljana prvič obiskala aprila. | F: Julija Nač (www.gud-shop.com)

Od kod ideja za domiselne like?

Že v času študija sem opazovala otroke, kako rišejo. Od nekdaj sta mi bili všeč spontanost in naivnost otroške risbe. Pa tudi to, da ni pravil. Narišeš lahko na primer konja s petimi nogami, s tremi ušesi in z desetimi očmi, pa s tem ne bo nič narobe. Takšen pristop je lepo ustrezal mojemu načinu dela. V študijskih letih so me navdihovale tudi posebnosti med ljudmi in njihova raznolikost. Gledala sem številne dokumentarne filme o siamskih dvojčkih, ljudeh z velikimi glavami in majhnimi telesi ter o drugih nenavadnih bitjih. Potem so se z leti stvari nekoliko spremenile. Vedno več črpam iz živalskega sveta. Tudi zato, ker se je izkazalo, da so ljudem živali bolj všeč …

Sledite delu drugih podobnih ustvarjalcev?

Študirala sem na londonskem Royal Academy of Arts, kjer so poudarjali, da moramo biti pri svojem delu izvirni in naj ne posnemamo drugih. Delo drugih ustvarjalcev opazujem, vendar poskušam ostati v oblikovalskem izrazu samosvoja. V času študija je bilo to mnogo lažje, saj je bil ves čas namenjen le razvijanju svoje ustvarjalnosti. V tem obdobju so moja nenavadna bitja prvič zaživela. Takrat sem razvila tudi sebi lasten način ročne izdelave. Takšnih pogojev za ustvarjanje danes nimam. Nehote padeš pod vpliv drugih ustvarjalcev, zato je težje ostati zvest samemu sebi.

Image for post
Domišljijski svet Donne Wilson na razstavi na Japonskem | www.donnawilson.com

Kaj je skupno vašim izdelkom?

Med ustvarjanjem sem velikokrat v dvomih. “Je to res moje delo? Bo, kar sem oblikovala, všeč tudi mojemu občinstvu?” Kadar se mi zdi, da nisem na pravi poti, preverim, ali so pri novem izdelku prisotne vse tiste značilnosti, ki določajo estetiko mojih izdelkov. Morajo biti ročno izdelani, nenavadni in domiselni, lepih in živih barv, volneni in pleteni … Potem pa je tu še nekaj, česar ne znam opisati. Kadar “tisto“ manjka, bi to lahko bilo delo kogar koli. Pred porodniškim dopustom sem poiskala pomoč pri oblikovanju. Pomočnico sem želela naučiti svojega dela … Njeni izdelki so mi bili všeč, vendar so bili premalo “moji”. Težko opišem, kaj jim je manjkalo.

Mnoge stvari lahko namesto tebe naredijo drugi, nekaterih pa ne … V začetku sem hotela za vse poskrbeti sama. Polne vreče sem nosila na pošto … Nisem pustila, da bi jih kdo odnesel namesto mene … Kmalu sem ugotovila, da vsega ne bom zmogla sama. Danes imam tako pomoč pri logistiki, pri pošiljanju, tudi pletem ne več veliko, le, kadar ustvarjam …

Vaša prva živalica, ki ste jo izdelali, je bila …

Ciril, križanec med lisico in veverico (Cyril Squirrel Fox), je bil moj prvi živalski izdelek, ki se je tudi najdlje obdržal — skoraj deset let. Zelo redko izdelki ostanejo tako dolgo v prodaji. Povprečno izdelamo do 200 živalic, kadar gre za prodajno uspešnico včasih tudi 300, potem pa izdelek umaknemo. S Škotske, kjer jih izdelujemo, so mi pred kratkim sporočili, da smo jih v vseh teh letih izdelali že preko 2500. Kar težko verjamem tej visoki številki.

Ciril je imel nekoč tudi družino. Njegov prijatelj je bil Rakun Rudi (Rudi Raccoon). No, medtem se je tudi to spremenilo. Ni se izšlo, pa sta se razšla … (smeh)

Pa vaša najljubša živalica?

V zadnjem času mi je pri srcu Veliki Ted (Big Ted), ki je tudi glavni junak lutkovne predstave Medved in mali. Zdi se mi, da ni všeč prav vsakomur. Mislim pa, da se bo to kmalu spremenilo … Po uspešni premieri … Postaja namreč velika zvezda v Sloveniji … (smeh). Zadnjič sem ga zasledila tudi na Youtubu, kjer nastopa v glasbenem videospotu. Zgodba pripoveduje o osamljenem fantu, njegov najboljši prijatelj pa je Veliki Ted. Skupaj se vozita s kolesom … O tem do nedavnega nisem vedela nič, saj so ustvarjalci videospota živalico kupili, ne da bi povedali o svoji nameri. Posnetek mi je všeč. Tako ljubek je.

Image for post
Medved Veliki Ted v glavni vlogi na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana. | F: Urška Boljkovac

Vam otroka pomagata pri ustvarjanju?

Ne rišeta še veliko. Upam pa, da mi bodo, ko bosta odraščala, njune risbe v navdih.

Kako poimenujete svoja bitja? Imajo značaj?

Zelo rada si domišljam, da so moji izdelki živi. Že s prvimi potezami nakažem, ali bo bitje predrzno, resno, nagajivo … V začetku je imela vsaka živalica svoj obesek, na katerem je bilo zapisano, kaj ima rada in česa ne mara, na primer rad ima kikirikijevo maslo, boji se strele. Čeprav so danes to le nalepke na hrbtni strani vsake živalice, jih ljudje zelo radi berejo. Njihovo poimenovanje mi vzame precej časa, a vendar jih ta osebni element naredi še bolj zanimive in posebne.

Veliki Ted ima rad sir in sendviče s kislimi kumaricami, nakupovanja pa ne mara.

Jih spremljajo zgodbe?

Včasih se mi je zdelo, da si ne znam izmišljevati zgodb. Kadar si zgodbe za moja bitja izmislijo drugi, pa se mi zdi, da jim ne pristojijo … Veliko novih idej sem na primer dobila pri snovanju te lutkovne predstave, tako da mislim, da bi si danes lahko tudi sama izmislila kakšno zgodbo.

Se je, odkar imate družino, vaš način dela spremenil?

Moje življenje se je zelo spremenilo. Pred tem sem dneve preživljala v studiu. Ostajala sem tudi dolgo potem, ko so drugi že odšli. Delala sem tudi čez vikende. Sedaj v studiu preživim manj časa. Sprva je bilo zelo naporno, približno po letu dni pa sem se navadila na spremembe. Tako, kot je danes, je čudovito.

Medved in mali je vaša prva izkušnja z lutkovnim gledališčem?

Res je, to je moja prva lutkovna predstava. Sodelujem tudi v zanimivem projektu, za katerega se zanima Amazon Prime. Radi bi odkupili avtorske pravice, vendar moram o tem še dobro razmisliti. Gre za kratek animirani film, vendar nisem prepričana, kako se bo razvil ta projekt. Bomo videli.

Lutkovne predstave se zelo veselim. Komaj čakam, da pride tudi v London. Saj pride, kajne? Imam že natančen seznam gostov … (smeh)

Image for post
Medved in mali, Mali oder Lutkovnega gledališča Ljubljana | F: Urška Boljkovac

Kako so se igrače spremenile v lutke?

Poleg Velikega Teda v lutkovni predstavi nastopajo še gosak (“mali”), lisica, veverica, pikapolonica, polž … Po navodilih lutkovnih tehnologov in režiserke sem jih dopolnila tako, da bo z njimi mogoče doseči več scenskih učinkov in dogajanja na odru. V lutkovnem gledališču so jim nato dodali tudi odprtine za animiranje, vstavili so držala iz različnih materialov za premikanje npr. smrčka, medvedove glave, lisičjega repa … Lisička pokuka tudi skozi luknjo v krošnji, ki je moje drevo prej ni imelo.

Brez težav pri pošiljanju lutk ni šlo. Živalice so si na poti iz Londona privoščile posebno turnejo po Evropi. Ustavile so se v Litvi, v Nemčiji, pa tudi v Italiji … Povsod, samo v Ljubljani ne, kjer so jih medtem že nestrpno pričakovali (smeh).

Image for post
Lutke Donne Wilson | www.lgl.si

Ročne spretnosti v Sloveniji doživljajo preporod. Odvijajo se številni tečaji, delavnice … Je tudi v Angliji tako? Jih vodite tudi sami?

V Angliji je podobno. Tudi sama podpiram ohranjanje ročnih spretnosti. Kreativnost moramo spodbujati. Tudi zato, ker zaradi vse te tehnologije izgubljamo stik z materiali. Zelo me žalosti, da v Angliji iz šolskih programov ukinjajo ustvarjalne predmete. Delavnice sicer vodim redko, saj se bolj osredotočam na izpopolnjevanje lastne prakse. Kadar me prosijo, pa z veseljem izpeljem kakšno. Nedavno sem imela na Japonskem nekaj delavnic z naslovom Izdelaj svojo pošast. Super smo se imeli. Trajale naj bi po dve uri. No, pa se je potem vedno zavleklo. Tudi po štiri ure.

Na Japonskem tržišču so moji izdelki najbolj zaželjeni. Med gozdnimi prebivalci so zelo priljubljeni rakuni, veverice in lisičke.

Se še spomnite, kdaj ste nazadnje pletli na roke?

Plesti me je skušala naučiti moja babica, vendar nisem imela pravega potrpljenja. Danes zato nisem prav posebno spretna v tem opravilu. Zelo zelo sem počasna … (smeh) Mislim, da sem nazadnje nekaj spletla za poroko mojih prijateljev, kjer sem bila nevestina družica. Veliko raje imam pletilni stroj, saj takoj vidiš, kakšen bo rezult.

Razmišljate kdaj o tem, kakšno življenje imajo vaše živalice, ko zapustijo studio in odidejo na pot?

Kako zanimivo vprašanje … (smeh) Velikokrat se zgodi, da dobim fotografije ljudi, ki so že pred časom kupili kakšno od mojih živalic. Z njimi potujejo, odkrivajo nenznane dežele in se skupaj fotografirajo, šivajo jim tudi obleke. Eno izmed zadnjih takšnih javljanj je bilo pred kratkim na našem blogu v rubriki Creature Feature. Opičnjak Charlie (Charlie Monkie) je na primer prepotoval pol Evrope. Včasih dobim tudi kakšno razglednico s sporočilom: “V Parizu se imam odlično! Lep pozdrav, veveriček Chuck (Chuck Chipmunk) (smeh).”

Všeč mi je, da živijo divje življenje. Z nekaterimi stike povsem izgubimo, druge živalice pa se mi sem ter tja oglasijo in mi pošljejo kakšno lepo fotografijo (smeh).

Image for post
Ob prihodu v Ljubljano je Donnin veveriček za svojo veveričjo družino v Londonu posnel svojo fotografijo. | www.lgl.si

Z Donno Wilson je klepetala Nadja Ocepek.

Zapisi iz Lutkovnega gledališča Ljubljana

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store