Een slim museum in een slimme stad

Museum of Things for People
3 min readJul 19, 2019

--

Hallo 👋, ik ben Pieter-Jan Pauwels, Innovation Lead bij Foresight Gent en tevens de projectcoördinator van het Museum of Things for People project, ook gekend als MOTFP. Samen met meerdere partners doen we gedurende een jaar vooronderzoek naar de rol van IoT in musea. Zeker in de culturele sector is technologische innovatie nog onontgonnen gebied. En met deze blogpost willen we het project toelichten en tonen hoe jij dit vandaag zelf kan uittesten.

De vonk

Alles is gestart vanuit Design Museum Gent die binnenkort van start gaat met de bouw van een nieuwe vleugel onder de naam DING! (Design IN Gent!). En niet zomaar een nieuwe vleugel, het is onder andere een future proof gebouw dat als “smart museum” een continu gesprek 📣wil vormen tussen technologie, burgers en bezoekers. Om zich daarop voor te bereiden vroeg het museum hoe het vandaag al technologie kan onderzoeken om inzicht te krijgen in de bezoekerservaring. Maar ook hoe deze gedragsanalyse de bezoekers inzicht kan geven in hun eigen design voorkeuren.

De site in de Drabstraat waar binnenkort de bouw van een nieuwe vleugel zal starten.

Vandaag en in de toekomst

Na 6 maanden voorbereiding zijn we gekomen tot een IoT proefopstelling die alle bezoekers zonder meerkost kunnen uitproberen van 16 mei tot 16 oktober 2019 in Design Museum Gent. Tijdens je bezoek monitort en analyseert het systeem je route en hoe lang je blijft stilstaan bij een bepaald design object. Dit alles is mogelijk door het gebruik van indoor locatiebepaling met Ultra Wide Band sensoren, gecombineerd met slimme aanbeveling algoritmes. Zo krijgt het systeem een indruk van je interesses en wordt je naar gelijkaardige design gerelateerde plekken in de stad toegeleid. Daarnaast doen we ook breder gebruikersonderzoek naar de noden van de bezoeker, voor, tijdens en na het bezoek maar hoe we deze technologie nog breder kunnen inzetten.

Deze amulet krijgen bezoekers in het museum zodat het museum hen kan tracken.

Waar willen we landen?

We willen op het einde van de rit zicht krijgen op welke publieke waarde deze technologie kan bieden in een culturele context, of de interesse in deze technologie gedeeld wordt door de andere spelers uit de culturele sector in Vlaanderen en hoe we deze kunnen opschalen op een stadsniveau. Wat zou er gebeuren als onze culturele voorkeuren kunnen gebruikt worden om relevante dingen in de buurt aan te raden. Een discover weekly op Spotify, maar dan voor plekken en evenementen in en rond de stad.

Tussentijds klankbord met de leden uit de cultuursector om feedback te krijgen over de resultaten.

De uitnodiging

Op 19 september organiseren we een MOTFP slotevent en bijhorende studiedag over de toekomst van cultuur en de rol van technologie. Wil je gratis deelnemen aan dit evenement, schrijf je dan zeker in op: https://motfp.be/events/

--

--