Papers, Please İnceleme

Emre Gaming
2 min readFeb 28, 2018

--

Geçtiğimiz hafta nispeten pahalı sayılabilecek (ama parasının karşılığını sonuna kadar veren) Kingdom Come’ı incelemiştik. Bu hafta da hem cebimizi yakmayacak hem de bizi günün stresinden uzaklaştıracak Papers, Please’i inceleyeceğiz. Aslında çok da yeni olmayan bu oyunumuz Jahrein oynadıktan bir hafta sonra inanılmaz derecede popüler bir hale geldi ve büyük satış rakamlarına ulaştı. Satış artınca da oyunun yapımcısı hemen 18 ₺’lik oyuna %50 indirim yaparak oyunu Steam’de 9 ₺’den satışa çıkardı. İndirimi yakalayamayanlar üzülmesin, oyun single-player olduğu için orijinal almanıza gerek yok, torrent’ten indirebilirsiniz.

Oyunun kısa filminden alınmıştır.

Yukarıdaki resimden de anladığınız üzere, oyunumuzda 1982'nin sonlarında, Arstotzka isimli komünist bir ülkedeki bir vize memuruyuz. Zaten bir distopya olduğu oyuna girerken belirtiliyor. Ancak sanki 80'lerdeki o Doğu Bloku ülkelerine bir gönderme de yok değil. Aslında oyunda yaptığımız tek şey gelen insanları ülkeye almak ya da almamak. Kulağa her ne kadar sıkıcıymış gibi gelse de oyuna başladığınızda saati unutuyorsunuz çünkü o kadar farklı karakterde insan geliyor ki şaşırırsınız. Bizimle yatmak isteyen yaşlı amcadan hayat kadınına, masözünden Suriyelisine, şantajcısından rüşvetçisine, herkes geliyor. Oyunda en önemli nokta çok dikkatli olmak. Çünkü belgelerdeki doğum tarihleri, belgelerin geçerlilik tarihleri, cinsiyet, kilo, boy, varsa kişinin spesifik özelliklerini dikkatlice inceleyip ona göre onay vermelisiniz. Aksi taktirde, sonucu işsizliğe kadar gidebilir.

Oyunun görüntüsü bu şekilde. Zaten oyun 28 MB. Oyuna başladığımızda, bir adet bültenimiz, Kurallar ve Düzenlemeler defterimiz ve kaşelerimiz bulunuyor. Bir kişinin işlemi tamamlandığında yukarıdaki resimde farenin bulunduğu yerdeki hoparlör sembolüne tıklayarak sıradaki kişiyi çağırıyoruz. Oyun bu şekilde devam ediyor.

Her günün sonunda, o gün kaç kişiyle ilgilendiysek o kadar para kazanıyoruz ve bu parayı, ev kirası, ailemizin ihtiyaçları gibi giderlere harcayarak yaşamaya çalışıyoruz. Onurlu bir şekilde rüşvet almadan yaşamaya karar verdiğimizde maddi açıdan çok fazla sıkıntı çekiyoruz. Ancak rüşveti alırsak da yakalanma ihtimalimiz var (İhtimal falan değil, kesin yakalanıyorsunuz). O yüzden rüşvet almadan oyuna devam etmeniz daha mantıklı gibi.

Gün sonu ekranı

Kısacası oyunu her bilgisayarda oynayabilir ve “Niye aldım ben bunu?” diye kendinizi sorgulamazsınız. Çünkü düşük grafik ve basit konusuna rağmen, insanı içine çeken, değişik bir oyun. Hemen satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. Önümüzdeki hafta başka bir oyun incelemesinde görüşmek üzere.

--

--