Kako napisati impresivno motivaciono pismo za 30 minuta

Aktivno traženje posla i, naravno, umrežavanje konačno su doveli do konkretnih rezultata. Oglašena je savršena poslovna prilika koja jednostavno ne može proći bez tvoje prijave.

Pod pretpostavkom da redovno ažuriraš svoj CV, sada ti samo preostaje da napišeš motivaciono pismo zbog kojeg će se tvoj potencijalni poslodavac osmehnuti i istog trenutka poželeti da te pozove na razgovor za posao. No, kada vreme nije na tvojoj strani ovo je lakše zamisliti nego zaista i uraditi, slažeš li se?

Izvor: Behance

Belina ekrana tvog računara naprosto te plaši, a nikako ne možeš da pronađeš prave reči. Ako si u nedoumici oko toga da li da se poslužiš primerom koji si pronašao u nekom zabačenom kutku interneta, udahni duboko i postavi sebi pitanje:

Da li zaista želim da ispričam tuđu priču?

Zašto je motivaciono pismo važno?

Tvoj CV može biti ispunjen brojnim tvojim dostignućima, ali ne zaboravi da ma koliko detaljna bila, tvoja radna biografija nije dovoljna da tvoju priču predstavi u najboljem svetlu, niti da pokaže da si strastveno zainteresovan za poziciju za koju se prijavljuješ.

Dobro napisano motivaciono pismo pruža uvid u tvoju radnu etiku, ali i pokazuje da umeš da obratiš pažnju na detalje. Trebalo bi da umeš da predstaviš zašto su tvoje iskustvo i veštine relevantni za poziciju koja te interesuje. U suprotnom, poslodavac neće biti siguran da ti je jasno koje odgovornosti ta pozicija nosi, niti kakvu bi ti vrednost mogao doneti.

Takođe, motivaciono pismo otkriva tvoju ličnost, a to je nešto što lista na kojoj si nabrojao sve uspehe, kako na akademskom, tako i na profesionalnom planu, sigurno ne može da uradi.

Da li još uvek želiš da upotrebiš onaj obrazac koji si pronašao na internetu? Ukoliko je tvoj odgovor odričan, nastavi sa čitanjem i saznaj kako za samo trideset minuta možeš napisati zadivljujuće motivaciono pismo.

Prvih 10 minuta: zabeleži ono što te izdvaja

Započni svoje pismo sa „Poštovani” i ukazaćeš krajnje nepoštovanje. Pored LinkedIn-a, pa i samog sajta kompanije, nedopustivo je da najpre ne istražiš kome se zapravo obraćaš.

Isto tako, ne misliš li da čuvena rečenica: „Molim Vas prihvatite moju prijavu na dati oglas za poziciju X u Vašoj kompaniji, objavljenog na sajtu Y ” predstavlja gubljenje dragocenog prostora?

Dakle, zaboravi na šablone. Želiš da se tvoje pismo izdvaja po nečemu, zar ne? Iskaži svoj entuzijazam i pokaži zašto si baš ti odgovarajući kandidat za oglašenu poziciju.

Ja sam copywriter sa više od tri godine iskustva, a volela bih da svoje iskustvo i entuzijazam donesem u vaš rastući tim.

Ovo je mnogo upečatljiviji način da započneš svoje pismo, nego da spomeneš da te je do oglasa doveo Infostud ili neki drugi sajt za zapošljavanje.

Pokušaj da odgovoriš na sledeća pitanja:

  • Zbog čega ti pozicija za koju se prijavljuješ deluje uzbudljivo, ili zanimljivo?
  • Kakvo iskustvo imaš?
  • Šta je to što bi doneo kompaniji, a što je svojstveno samo tebi?

Kako bi izdvojio odgovarajuće iskustvo, dobro prouči oglas. U tu istu svrhu, bilo bi dobro ida uradiš malo istraživanje i proveriš šta se zapravo krije iza oglasa i razumeš potrebe kompanije, ili probleme sa kojima se ona suočava.

Od 10. do 20. minuta: začini primerima

Nakon što si sa sigurnošću utvrdio da znaš koliko vrediš, vreme je da svoje motivaciono pismo začiniš primerima koji dokazuju da poseduješ iskustvo koje će određenoj kompaniji pomoći da zadovolji njene potrebe.

Drugim rečima, vreme je da ispričaš priču. Pouzdana strategija koju možeš primeniti jeste da se prisetiš se kako si u prošlosti rešio određeni problem i objasniš kako bi slično mogao da uradiš za njih. Ovo je zapravo i jedini pristup koji Google vrednuje prilikom pronalaženja pravih kandidata.

Poslednjih 10 minuta: vreme za uglačavanje

Tvoje motivaciono pismo svedoči i o tvojim komunikacionim veštinama. Upravo zbog toga u njemu nema mesta za greške.

Pravopisne i gramatičke greške poljubac su smrti za svako motivaciono pismo.

Više puta pročitaj to što si napisao. Proveri da li su rečenice kompletne. Ne zaboravi da tvoje pismo mora biti organizovano u paragrafe kako bi sve što si napisao bilo čitko. Takođe, proveri da li si dobro napisao ime kompanije i ime osobe kojoj se obraćaš.

Važan je i ton tvog obraćanja. Velika je verovatnoća da bi u nekom startup-u dobro prošao i neformalniji ton.

Naposletku, prosledi svoje pismo osobi od poverenja. Uvek je najteže prepoznati sopstvene greške, zar ne?


Složićeš se da napisati motivaciono pismo nije naročito uzbudljiv zadatak. No, prošla su vremena kada je ovo predstavljalo noćnu moru zbog čega si često preskakao ovaj korak. Pokaži da poseduješ inicijativu, ali i spremnost da se posvetiš onome do čega ti je stalo. Na kraju krajeva, potrebno ti je samo 30 minuta, ili možda grešim?

Kakva su tvoja iskustva? Slobodno ih podeli u komentarima, a možeš mi pisati i na maja@rumsterdam.com. Uvek sam raspoložena razmenu saveta!