Kledingzaken voor volslanke dames blijven een nichehandel in Limburg

Beschikbaarheid grote maten blijkt eerder klein

Vrouwen met grotere maten, hebben het nog steeds moeilijk passende kledij naar hun smaak te vinden. In modestad Hasselt kunnen vrouwen sinds 16 februari terecht in Surplus Boutique, een van de eerste boetieks gespecialiseerd in grotere maten. In Limburg situeren zich nog enkele gespecialiseerde kledingzaken, maar verder blijft het opvallend stil in deze nichehandel.

Dankzij de reclamewereld zijn we geconditioneerd aan vrouwen met een wespentaille en het beruchte maatje 36. Hoewel die revolutie sinds kort van start ging in de modewereld, kunnen vrouwen met een maatje meer op zeer weinig plekken terecht om hun kledij te kopen. Bij de meeste winkels, worden die grotere maten dan ook nog eens in een hoekje geduwd, vlak naast de zwangerschapskledij en pyjama’s. Niet meteen uitnodigend voor vrouwen die wat onzekerder in hun schoenen staan. Terwijl ongeveer 80 procent van de vrouwen een taille heeft boven maatje 40–42, blijkt de plus size-kleding, nog altijd een nichemarkt te zijn.

In Hasselt openden vorige vrijdag de deuren van de Surplus Boutique. Eigenares Greet De Saedeleir en gérante Anne Juchtmans verzamelen modebewuste kledij tussen maatje 42 en 54. Anne, die zelf een maatje meer heeft, weet maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om als vrouw kledij te vinden die naast passend, ook nog eens mooi is. “Waar ik mijn broeken kocht, vond ik de kledij iets te oubollig voor mezelf. Ik probeerde vaak een combinatie te maken met wat modieuzere bovenstukken, maar dat bleek toch altijd een helse zoektocht”, aldus Anne. ‘De drempelvrees voor volslanke vrouwen ligt hier ook veel lager. Wie in een hoekje tussen de grote maten moet gaan grabbelen, voelt zich al snel ongemakkelijk.’

Er zijn wel wat winkels in Limburg die zich richten op volslanke vrouwen, maar procentueel blijft dit aandeel toch zeer klein. In Hasselt zelf bevindt zich nog maar één andere winkel gespecialiseerd in grote maten, XL Mode. Maar van rechtstreekse concurrentiestrijd kunnen we niet meteen spreken, aangezien beide winkels zich richten op een ander doelpubliek. Terwijl Surplus mikt op vrouwen van jonge tot middelbare leeftijd, probeert XL mode bewust de iets rijpere dames (en ook mannen) verder te helpen. Daarbij komt nog eens kijken dat er vaak een exclusieve deal wordt gesloten tussen verkooppunt en merken. ‘Als we een bepaald merk onder de arm nemen, wordt de afspraak gemaakt dat er binnen een bepaalde perimeter nergens anders dit merk mag worden aangeboden. Surplus heeft die weerstand wel gevoeld, niet alleen door ons maar ook door andere Limburgse zaken’, vertelt Christel Neuskens, administratief medewerkster bij XL Mode. Volgens haar valt het gebrek aan gespecialiseerde kledingzaken best nog wel mee. ‘In Limburg is er toch enige concurrentie, zeker als iemand niet merk-gebonden op zoek gaat naar kleding.’

Onze maatschappij heeft heel wat stappen vooruit gezet op gebied van diversiteit, maar als vollere dame op zoek gaan naar kwalitatieve kledij, blijkt vandaag de dag nog steeds niet gemakkelijk. ‘Je voelt wel nog steeds heel goed aan dat dit een nichemarkt is, die niet op elke straathoek een oplossing biedt, zoals dat met de doorsnee kledingzaak wel is’, aldus Christel Neuskens. Werk aan de winkel, want naar schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie, is het land met de vrouwen met het hoogste BMI in 2030… België.

Melissa Awouters