Regândim modelul de prestare a serviciilor publice în satele și raioanele țării

MiLab
UNDP Moldova
Published in
3 min readApr 1, 2016

--

În 2010 în cadrul proiectului de abilitare economică a femeilor, implementat de UN Women, cu suportul financiar al Guvernului Suediei, a fost pilotat conceptul de Birou Comun de Informații și Servicii (BCIS).

În prezent în Moldova activează în jur de 27 de birouri. Acestea reunesc într-un singur loc furnizori-cheie de servicii guvernamentale dar și prestatori din sectorul privat și asociativ. Pe parcursul anilor 2011–2014, de serviciile prestate de BCIS au beneficiat circa 27.000 de persoane.

Totuși, prima discuție cu cei ce activează în BCIS ne-a relevat că din păcate aceștea la moment prestează doar informația nu și serviciul public de care are nevoie cetățeanul, deși fiecare din funcționarii și-ar dori să ofere servicii cît mai bune și mai aproape de cetățean.

Deci, pentru a asigura o deservire cât mai amplă și eficientă a cetățenilor, și a spori rata de utilizare a serviciilor electronice, a fost inițiat proiectul-pilot de optimizare a modului de lucru al acestor birouri.

Astfel, pe 29 martie 2016 a avut loc primul atelier de lucru, pentru inițierea procesului de ringinerie, cu participarea a câte șase prestatori de servicii și reprezentanți ai administrației raioanelor, selectați din trei birouri teritoriale: Dubăsari, Călărași și Rezina.

Echipa MiLab a venit cu o prezentare despre ce înseamnă un laborator de inovații sociale și cum poate acesta oferi suportul necesar BCIS-urilor. A fost stabilit contextul actual al funcționării BCIS și a obiectivelor procesului de reinginerie a acestui model.

Reprezentanții Birourilor au povestit despre provocările pe care le întâmpină în procesul de lucru. De exemplu, dl Victor Ambroci din Călărași ne-a spus că ”echipele mobile (care de deplasează în sate o dată pe săptămână sau ori de câte ori este planificat) dispun de câte un autovehicol cu 4 locuri pentru pasageri, pe când specialiști în echipă sunt 9”. Aceleași echipe mobile nu sunt dotate cu tehnica necesară, nu dispun, elementar, de un scaner sau nu au access la bazele de date electronice, pentru a putea presta serviciile pe loc cetățenilor prezenți.

Toți participanții au plecat de la atelier cu un plan de acțiuni bine stabilit în vederea reingineriei fiecărui BCIS.

Respectiv pe parcursul următoarelor luni, MiLab va lucra alături de cele trei BCIS-uri din țară, care vor parcurge tot procesul de reinginerie. Noul model de prestare a serviciilor, pilotat și testat, va fi propus spre implementare și celorlalte birouri.

--

--

MiLab
UNDP Moldova

This account is archived/closed. Follow @undpmoldova to learn more about our innovation & digital transformation work.